Nona - No Tears in My Champagne (2022)

Label: Universal

1. Intro (1:11)
  2. Forever Yours (3:01)
  3. Flawless (2:58)
  4. Victorious (3:39)
  5. Don't Take It Personal [Interlude] (0:19)
  6. Daydream Eyes (3:01)
  7. Q&A (3:10)
  8. Lullaby (2:58)
  9. Better Than Ever (3:15)
  10. Bye Bye [Interlude] (0:29)
  11. Given Up on Love (2:40)
  12. Don't Cry Me a River (3:17)
  13. Someone Like You (2:34)
  14. D.H.A.F.F.Y. (1:56)
  15. Liar (2:16)
  16. Bad News (2:41)
  17. Going Crazy (3:02)
  18. Missing You (2:54)
avatar van Marco van Lochem
Nona van der Wansem bracht in 2019 haar debuutalbum uit, getiteld “NONA”, tevens haar artiestennaam. Ze werd dat jaar ook genomineerd voor een Edison voor "Beste Nieuwkomer", maar wist geen hits te scoren. Nona begeeft zich in het soul genre en heeft er ook de stem voor. Nona werd geboren op 31 juli 1993 in het Brabantse Odiliapeel en groeide op in Uden. Ze kreeg muziek met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten, want haar ouders waren eigenaar van een platenwinkel. Ze begon al op jonge leeftijd met zingen, leerde instrumenten te bespelen, zoals de dwarsfluit, gitaar en piano. Het overlijden van haar vader, toen Nona nog maar 14 jaar jong was, zorgde ervoor dat het zorgeloze leven veranderde. Ze werd opstandig, van school gestuurd en was een aantal jaren zoekende.

De muziek bleef belangrijk, ze ging zelf liedjes schrijven en wekte de belangstelling van een platenlabel, vertrok naar New York waar ze met Likeminds ging samenwerken. Een producers duo dat ook met John Legend, Leona Lewis, Avril Lavigne en Kanye West samen gewerkt heeft. In 2018 bracht ze haar eerste single uit, “IT’S ALRIGHT” dat de nodige airplay kreeg op de Nederlandse radio. In oktober 2019 volgde het reeds genoemde debuutalbum, dat de nodige positieve kritieken opleverde.

Ruim twee en een half jaar na dat eerste album, is het tijd voor de opvolger. Deze heeft de titel “NO TEARS IN MY CHAMPAGNE” meegekregen en met hulp van songwriters Benny Sings, Yoda en Wouter Hardy én producer Gordon Groothedde, kwam dit album tot stand. Ruim 45 minuten muziek en liefst 18 tracks, waarbij 3 tracks zitten die rond of ruim onder de één minuut klokken, eentje die net geen twee minuten duurt en de rest zit tussen de twee en vier minuten. De nummers zijn dus kort, maar daarmee wordt voorkomen dat je de aandacht verliest. Elk nummer heeft een andere sfeer, de ene keer is die echt pakkend, de andere keer heb ik het gevoel dat er iets meer mee gedaan zou kunnen worden. Toch vind ik dat het album als één geheel klinkt en de nodige kwaliteit heeft.

“INTRO” opent het album, aparte zang, maar als Nona begint met zingen, kun je je wel een voorstelling van maken wat er gaat komen. “FOREVER YOURS” was in 2020 een terechte Top 40 hit en is een pakkend popliedje. In “FLAWLESS” keert de geest van Amy Winehouse terug, een erg goed blue-eyed-soul track. “VICTORIOUS” is een beklemmende ballad, compleet met emotionele zang. “DAYDREAM EYES” heeft een meer R&B stijl, met een ongelofelijk lekker refrein en Nona zingt op de toppen van haar kunnen. “Q & A” is een soort lekker jazzy, met hiphopbeat track, waarin de titel van het album naar voren komt. “BETTER THAN EVER” is een pakkend soulliedje, waarin Nona laat horen een erg goede zangeres te zijn. “DON’T CRY ME A RIVER” is één van de vele liedjes van dit album die al op single zijn uitgebracht. Ik vind dat dit nummer wel een soort Adele feel heeft, pakkend en goed gezongen. “GOING CRAZY” is pakkend nummer met een aanstekelijk refrein.

“NO TEARS IN MY CHAMPAGNE” is een mooi album, de fans van het genre kunnen genieten van drie kwartier luisterplezier en waarop Nona best trots kan zijn. Aan de andere kant lijkt het erop alsof ze nog op zoek is naar haar definitieve stijl, omdat het behoorlijk afwisselend is, echter wel binnen het soul-jazz genre. Misschien past dit haar wel het beste en houdt ze juist van de variatie. Ik heb er met plezier naar geluisterd en uiteindelijk gaat het daarom.

avatar van MIAB
Wat een fijn stemgeluid. En een goed tweede album. In vergelijking met haar eerste zit er een behoorlijke groei in. En dat van Nederlandse bodem. 3,5*

Forever Yours (3:01) --- 4,0
Bad News (2:41) --- 3,5
Going Crazy (3:02) --- 3,5
Missing You (2:54) --- 3,5

avatar van Reijersen
De aanleiding waardoor Nona weer onder mijn aandacht kwam is misschien wel bijzonder te noemen. Sublime had dit jaar namelijk weer hun jaarlijkse top1000 en daar stond een nummer van Nona verrassend hoog. Dat was met de single ‘Forever Yours’ die hier ook op staat. En na wat zoekwerk kwam ik dus op dit album. Een album waarbij je de muziek als genre het best kan omschrijven als popsoul. Het is allemaal vrij makkelijke muziek, geproduceerd volgens het bekende recept. Nona is een prima zangeres en overtuigd vooral op de meer uptempo nummers. Ballads lijkt haar stem toch wat minder te kunnen dragen. Leuk reverentie hoor ik op Q&A, namelijk eentje naar Ms. Dynamite. Een prima goed in het gehoor liggende plaat dit. Zonder echt te verrassen.