Acid - Engine Beast (1985)

Belgiƫ
Label: Megaton

1. S.T.C. (2:34)
  2. Lost in Hell (3:12)
  3. Halloween Queen (3:43)
  4. Big Ben (4:01)
  5. Lady Death (4:25)
  6. Warriors of the Dark (3:01)
  7. Let Me Die (3:51)
  8. She Loves You (4:07)
  9. Engine Beast (3:21)
  10. Satan's Delivery (4:08)
  11. Rats * (2:56)
  12. Hooked on Metal [Alternate Version] * (4:36)
  13. Heaven's Devils [Demo Version] * (5:10)
  14. Hooked on Metal [Demo Version] * (5:36)
  15. Hell on Wheels [Demo Version] * (5:37)
  16. Power [Demo Version] * (4:07)
Sir Spamalot (crew)
Nummer "drieje in de reke" zoals we in West-Vlaanderen zeggen, tevens hun laatste studioalbum van deze Brugse Metal groep, verwacht geen wereldschokkende en wereldverbeterende dingen maar oerdegelijk metal uit het Belgenland, mijn land. Degelijk, degelijk en degelijk, maar toch iets minder dan hun twee voorgangers, het geluid is te proper. She Loves You is mijn misser op dit album maar voor de rest: volumeknop naar rechts en headbangen maar, I like!

avatar van Kronos
Dit album ken ik niet van vroeger maar zo te horen heb ik daarmee niet al te veel gemist. Zoals Sir al opmerkt is het geluid hier properder geworden en volgens mij komt daar nog bij dat het songmateriaal een pak minder is. Er staan zelfs nummers op die ronduit flauw zijn, zoals Big Ben en She Loves You. Dit laatste nummer doet meer denken aan Warlock dan aan Motörhead. De rauwe sound is dus nagenoeg verdwenen en het geheel klinkt wat gesofisticeerder. Kate De Lombaert doet nu geregeld pogingen om 'echt' te zingen en soms zelfs in samenzang met zichzelf. Aangezien ik hier geen enkele nostalgie bij voel ga ik deze weer snel vergeten. Toch een drie voor de moeite van de waarde landgenoten.

Sir Spamalot (crew)
Halfje naar beneden, de derde smaakt mij niet meer. Het prettig rommelige samenspel van de eerste twee albums en de EP is weg.

Op de cd-heruitgave staan nog volgende nummers, maar of we erom moeten verlangen, da's iets anders want het gaat om demo-opnamen. Ik lig er niet van wakker.
11. Heaven's Devils (Demo Version) (5:10)
12. Power (Demo Version) (4:07)
13. Hooked On Metal (Demo Version) (5:27)
14. Hell On Wheels (Demo Version) (5:36)

avatar van Kronos
Sinds gisteren heb ik deze op vinyl en zonder verwachtingen aan de hand van de vorige albums klinkt dit toch best aardig.

Zowel qua productie als speltechnisch heeft het wat meer te bieden en muzikaal is er meer afwisseling. Daarmee gaat wat van de charme verloren maar is er ook sprake van 'groei'.

In ieder geval leuk om met deze erbij de Acid-collectie compleet te hebben.

Kronos schreef:
In ieder geval leuk om met deze erbij de Acid-collectie compleet te hebben.

Deze mankeer ik nog!

avatar van Kronos
Ik had 'm wel eens eerder te koop zien liggen, bij Tune Up in Antwerpen. Voor € 30 !

Sir Spamalot (crew)
Hun eerste album is een meer dan aardige binnenkomer, hun tweede Maniac is een heel goed album zolang je verwachtingen niet te hoog liggen. Het gaat om full throttle Metal, vanwaar komt die term eigenlijk vandaan.

Het prettige rommelige is verdwenen en zoals ik al zei, is het te proper qua geluid, te klinisch. Ze proberen iets anders want herhaling was al dreigende op hun tweede album. Slecht is het niet maar een Maniac gaat daar moeiteloos over heen. Als generatiegenoot van Kronos ga ik ook akkoord dat er een paar mindere nummers op staan, Big Ben en She Loves You. Deze ontbreekt nog in mijn vinylverzameling, het zal er ooit eens van komen.

Er is nog een live-album, Live in Belgium '84, deze komt ook nog aan de beurt. Het is één van mijn toevoegingen maar ik heb nog altijd twijfels over die tracklijst, ik ga daar binnenkort eens werk van maken.

Sir Spamalot schreef:
Deze ontbreekt nog in mijn vinylverzameling, het zal er ooit eens van komen.
En is dat al gelukt?

Ik heb het album nu opstaan en het is toch weer genieten.

Sir Spamalot (crew)
Helaas nog niet, Kronos, deze blijft op de lijst staan en ooit komt het ervan.