Malcolm & Alwyn - Fool's Wisdom (1973)

1 stem

Folk / Rock
Label: Myrrh

1. Say It Like It Is (3:30)
  2. Fool's Wisdom (3:04)
  3. Tomorrow's News (3:30)
  4. Growing Old (3:53)
  5. Things Are Getting Better (3:24)
  6. Heaven or Hell (3:46)
  7. Seed of Corn (2:57)
  8. The World Needs Jesus (3:38)
  9. Always on My Mind (2:05)
  10. It's Here the Answer Lies (4:46)
Begin jaren 70 was er zeker vanuit Amerika een soort folk gospel opleving gaande. Daar zat van alles tussen. Sommige groepen hadden echt kwaliteit "Water into wine band'en 'Parchment' , maar een aantal was echt niet veel soeps. Als ik weer zo'n soort plaat tweedehands ontdek (van label Myrrh of Sparrow) zal ik hem toch meenemen. Dit is ook weer zo'n onbekende groep (duo) uit die begin jaren van de revival van folk gospel, Malcolm Wilde en Alwyn Wall. Deze groep kwam uit Engeland, maar waren erg geïnspireerd door de Jesus Movement uit Amerika. En deze plaat zit er wat tussen in. Het is geen echte folk, meer folk rock en muzikaal zeker niet slecht. Wat me hierbij toch wel tegen staat zijn de teksten, die geen enkele ruimte laten voor enige nuance. Het orthodoxe evangelische geloof wordt je door de strot geduwd. Er is maar één waarheid en twijfel hebben deze twee heren niet. Wat een verschil als je de pastorale platen van een Bruce Cockburn uit deze tijd beluistert, ook christelijk maar veel ruimdenkender, veel empathischer. Grappig is dat voortaan de teksten veel beter worden ontvangen in de Verenigde Staten dan in Engeland. Malcolm & Alwyn hebben nog een plaat gemaakt.
Toch zijn de kritieken over het algemeen redelijk. Muzikaal is het niet slecht, het heeft wat weg van Simon and Garfunkel en de Beatles, Larry Norman heeft nog geholpen met de productie en goede gastmuzikanten (waaronder de drummer van Elton John) zorgden voor een kwalitatief goede muzikale begeleiding.
In de jaren 80 was er een reünie (live plaat), Malcolm heeft nog meegewerkt aan een plaat van Larry Norman en is in Amerika gebleven en leidt daar een evangelische gemeente. Alwyn is in Engeland gebleven en is ook voorganger. Ben benieuwd hoe ze zelf terugkijken op deze periode (begin jaren 70) met een radicale evangelische theologie.