Frog Holler - Couldn't Get Along (1998)

1 stem

Roots
Label: ZoBird

1. One More (3:52)
  2. Possum (2:45)
  3. Liquor (3:43)
  4. Double-Edge Sword (4:15)
  5. Bluebilly County (4:45)
  6. Worms Are Good Life (5:23)
  7. Farmer Schmidt (Part 1) (1:36)
  8. Another Shoeless Joe (3:02)
  9. Glitter (4:44)
  10. Never Gone Too Far (3:40)
  11. Just Ahead (3:12)
  12. Supposed to Be Livin' (5:53)
  13. The Brownsville Inn (3:35)
  14. Hayden Wampler's Truck (2:41)
  15. Words Like This (4:03)
  16. Farmer Schmidt [Reprise] (1:22)
  17. Sheep (4:38)
  18. Million Things Good (5:11)
  19. Seven House Fire (2:21)
Een redelijk onbekende americana band uit Philadelphia, hoewel hier het eerste probleem al begint. Frog Holler komt uit Berks County, PA, twee provincies verwijderd van Philadelphia County in het zuidoosten van Pennsylvania. En hoewel Berks County maar een paar uur verwijderd is van Center City (de binnenstad van Philadelphia), is het een heel ander soort plaats - een plaats die, net als de meeste gebieden tussen Philly en Pittsburgh, erg Midden-Amerika is.
Dus platteland en geen stedelijk gebied en ook weer anders als veel roots artiesten die uit Texas en omgeving komen.
Frog Holler, opgericht door zanger Darren Schlappich begon als een akoestisch bluegrass-trio. Maar toen Frog Holler een sextet werd en elektrische instrumenten inlijfde , verlegde de band zijn focus naar alternatieve countryrock, No Depression en Americana - en daardoor ontstond een fikse verscheidenheid. De roots van Frog Holler liggen niet alleen bij Bill Monroe, Johnny Cash, Merle Haggard, George Jones, maar eveneens de de Band, Neil Young, de Byrds, Bob Dylan, John Cougar Mellencamp en de Allman Brothers. Schlappich schrijft als iemand die country, bluegrass, rock & roll en folk even hoog in het vaandel heeft staan en deze soms ook prachtig weet te combineren..
Het eerste album, op een klein label uitgegeven en met 19 nummers en meer dan 70 minuten muziek zeker de moeite waard. In ieder geval waar voor je geld.
Het klinkt soms als lekkere lome verandamuziek a la Crazy Horse , om het op zijn Amerikaans te houden. Het zijn allemaal prima songs vooral geschreven door Darren Schlappich, soms met de hulp van Will Denis (bas en mandoline).
Darren Schlappich heeft een scherp oor voor het bennoemen van bepaalade zaken, zoals "dit hier is het leven in Bluebilly County/Waar niemand ooit goed wordt gegrepen" uit "Bluebilly County." Het zijn momenten als deze, een beetje wereldmoe en cynisch, maar tegelijkertijd open en eerlijk, die een kijkje geven in het leven en denken van het Amerikaanse platteland.
Een meer dan verdienstelijk debuut, de groep is verder amper opgepikt in Nederland, maar wie weet wat niet is kan nog komen.
Want zo ver ik weet bestaat de groep nog steeds.