Richard Marx - Songwriter (2022)

Label: Shelter

1. Same Heartbreak Different Day (3:08)
  2. Only a Memory (3:00)
  3. Anything (2:37)
  4. Moscow Calling (4:52)
  5. Believe in Me (3:13)
  6. Shame on You (2:31)
  7. My Love, My Enemy (2:35)
  8. Just Go (4:17)
  9. One More Yesterday (3:22)
  10. We Are Not Alone (3:44)
  11. Everything I've Got (3:12)
  12. Misery Loves Company (2:56)
  13. One Day Longer (4:07)
  14. Breaking My Heart (3:46)
  15. We Had It All (3:23)
  16. Always (3:41)
  17. Still in My Heart (4:11)
  18. Maybe (4:15)
  19. As If We'll Never Love Again (3:23)
  20. Never After (3:41)
avatar van vigil
Met Shame on You zet Richard weer even zijn rockpet op. Niet de AOR petversie zoals in de 80s en 90s maar echt een gruizige donkere alternatieve rockpet. Verrassende track!

Geschreven met zijn zoon en het laat horen dat we ons over de stem van Marx nog geen enkele zorgen hoeven te maken. Lekker hoorrr

avatar van rkdev
Ja wat een heerlijke track. Ik hou wel van zijn rockkant. En die stem, die blijft geweldig.

avatar van koel
rkdev schreef:

...en met Taylor Hawkins op drums. Heerlijk inderdaad!

avatar van rkdev
Richard Marx is inmiddels al bijna 60 jaar, maar ziet er nog steeds uit als een 40-er (zonder hulpmiddelen naar eigen zeggen). Ook in zijn muziek wil hij graag jong blijven wat op zijn vorige album helaas resulteerde in een iets te hip geluid, veelal gecreëerd door zijn zoon Lucas.

Ook de bewijsdrang blijft blijkbaar nog groot, want 2 jaar na 'Limitless' komt Marx alweer met een nieuw album op de proppen. En ook nog eens een met maar liefst 20 songs! Het album heeft de titel 'Songwriter' meegekregen, want zo ziet Marx zichzelf vooral: als liedjesschrijver. Maar daarmee doet hij wel afbreuk aan zijn kwaliteiten als performer. Wat wat een stem heeft hij nog steeds! Ik zag hem onlangs in Düsseldorf optreden en hij pakt je vanaf de eerste minuut volledig in met loepzuivere vocalen en catchy melodieën. En naast een goede songwriter en performer bleek hij ook een geweldige storyteller te zijn.

Terug naar 'Songwriter'. Zoals gezegd 20 nummers, die worden onderverdeeld over de 4 genres (van ieder 5 nummers) waarin Marx het meeste succes heeft geboekt: pop, rock, ballad en country (in dit genre vooral als schrijver voor anderen).

De eerste 5 nummers zijn de popsongs en die bevallen me het minste. Hij heeft in het verleden bewezen heerlijk popsongs te kunnen schrijven, maar deze 5 nummers hebben hetzelfde probleem als het vorige album. De productie is (voor mij) te eigentijds en daardoor klinkt het allemaal te klinisch.

Maar daarna laat Marx zich van zijn beste kant zien. Ik heb bij andere albums al vaker aangegeven gecharmeerd te zijn van zijn rocksongs, en een van zijn beste staat op dit album: 'Shame on You' is een heerlijke dynamische rocker die naar een ander niveau wordt getild door de drumpartij van Taylor Hawkins. Maar ook de tracks 'My Love, My Enemy' (geschreven met vriend Matt Scannell van Vertical Horizon) en 'We Are Not Alone' knallen uit je speakers.

Dan volgen de country songs, die voor mij in het verlengde liggen van de rocksongs. Ook dit zijn lekkere tracks, waar het met Keith Urban geschreven 'One Day Longer' en 'We Had It All' er voor mij uitspringen.

Het album eindigt met 5 ballads. We kennen Marx in Nederland vooral door zijn ballad 'Right Here Waiting' en de man lijkt dit soort tracks uit zijn mouw te kunnen schudden. 5 zulke liedjes achter elkaar is teveel van het goede, maar hoort natuurlijk binnen het concept van het album. De pianoballad 'Always' is geschreven met Burt Bacharach en 'Still In My Heart' met Richard Page van Mr. Mister.

Tot slot: enkele nummers zijn mede-geschreven, geproduceerd en ingespeeld door zijn zoons Lucas en Jesse Marx. Richard heeft zijn talent geërfd van zijn ouders Ruth en Dick, maar geeft het ook weer door aan zijn 3 zoons (Brandon is er ook nog). Tijdens zijn recente solo-acoustic tour waren alle zoons af en toe special guest. Hier een mooie performance van 'One Day Longer' bij The Kelly Clarkson Show met Brandon, Lucas en Jesse op backing vocals.