Kafka - Geografia (2011)

2. The Stream (3:03)
  3. Rewind Part 1 (5:27)
  4. Rewind Part 2 (5:15)
  5. Streches (4:44)
  6. The Throb of Time (7:07)
  7. Crumpled Paper (3:29)
  8. Rapt (5:47)
  9. Spirals (7:07)
  10. Spheres (11:03)
  11. Soto Ni Deru (5:27)
Frankrijk, dan denken we aan veel muziek maar waarschijnlijk niet aan de muziek die Kafka maakt. Nu zijn er meer groepen die Kafka heten, maar deze groep uit de Auvergne (Clermont Ferrand) maakt toch wel bijzondere muziek. Een beetje post rock , wat prog achtig, zodat er namen van David Gilmour en Pat Metheny worden genoemd, niet de minste. Het is mij niet helemaal duidelijk of Kafka een trio of een kwartet is, in ieder geval is Geografia een bijzonder project. Het is namelijk de muziek speciaal gemaakt voor een dansvoorstelling, namelijk Geografia.
Geografia is speciaal voor één gelegenheid gemaakt: een voorstelling, gechoreografeerd door Franck Micheletti van het gezelschap Kubilaî Khan Investigation en gemaakt voor de Dansbiënnale van Lyon. Kafka doet dit wel meer, maar die muziek wordt vaak niet uitgegeven. Nu dus wel. En nog wel als aparte cd, dus geen dvd met de dansproductie, met andere woorden dit is muziek die prima zelfstandig kan worden uitgeven. En dat is ook zo.
Want ondanks de ketenen en de beperking van het werken voor een andere artiest in een andere discipline, is de muziek van Kafka bijzonder vrij en biedt het ongeremde post-rock die balanceert tussen hardheid en zachtheid, tussen harmonie en dissonantie, tussen puurheid en excessen. tussen de beperking van de basis van gitaar-bas-drums en het openen naar een nieuwe horizon. De groep schuurt zo dicht bij hedendaagse atmosferische muziek, waarbij elk geritsel, rol van cimbalen of klanklaag muziek lijkt te worden.
Kafka doet enerzijds denken aan groepen zoals Pink Floyd (de oude prog), maar tevens aan minimalist Steve Reich en creëert een album dat aanvoelt als een lange reis naar onbekende gebieden. Het beeld van de reis is natuurlijk wel een cliché, maar het lijkt gemaakt te zijn voor zo'n plaat met filmische sferen waar geen samples in zitten. Geografia is niet altijd gemakkelijk, maar een prachtige ervaring is er wel in te vinden na een kronkelende muziek weg van 70 minuten !
Ach, de schrijver Kafka was niet altijd even gemakkelijk. dus van de muziekgroep Kafka mag je niet anders verwachten.
Dit is het derde album van de groep, ben benieuwd naar ander werk.
In dit geval zo bijna tegen 5 januari komen de muzikale wijzen dus niet uit het oosten, maar uit het zuiden. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.