Roel Slofstra - De Histoarje fan Eije Wykstra (1980)

1 stem

9. De Boargemaster Fan Gruutegast
  10. It Liet Fan de Fjouwer Deade Plysjes
  11. De Ballade Fan de Moard Te Doezum
  12. It Finzenisliet
Roel Slofstra is een beetje de oer troubadour van Friesland. Hij heeft conservatorium gedaan , zijn vader Jan Slofstra was ook een bekende muzikant.
Jaren 70 beïnvloed door Bob Dylan, Joan Baez, maar besluit uiteindelijk in het Fries te zingen.
Hij gebruikte regelmatig teksten van dichters en dergelijke. Hij begon als solo artiest enkel begeleiding van gitaar en een beetje nette klassieke manier van zingen. Maar op een gegeven moment gaat hij samenwerken met andere folkartiesten.
Dit album heeft hij samen met folkgroep Yetris gemaakt.
Tiny Mulder heeft alle teksten gemaakt. De plaat gaat over de moord op vier politieagenten in 19289 bij het dorp Doezem.
Het zit wat tussen folk en kleinkunst in en als niet Fries is het knap moeilijk de teksten te begrijpen. De zang van Roel schuurt wat met de folkmuziek. Ik merk dat ik daar echt aan moet wennen. Verder is het wel een mooi tijdsdocument met zoals vaak uit die tijd een mooie klaphoes. Deze plaat is later ook op cd uitgebracht.
Roel Slofstra is ook aanwezig op Dutch Rare Folk (2007) met een nummer van een andere plaat.