Soft Machine - Faces and Places, Vol. 7 (1972)

Alternatieve titels: At the Beginning | Jet Propelled Photographs | Shooting at the Moon

Rock / Jazz
Label: BYG

1. That's How Much I Need You Now
  2. Save Yourself
  10. Love Makes Sweet Music *
  11. Feelin' Reelin' Squeelin' *
avatar van charlezzz
een toppertje!

is het jazz? nee,niet echt. is het psychedelisch? nee, niet echt. deze opnamen zijn door soft machine echter niet meer overtreden. de gomelsky sessies zijn van een eenzame hoogte. robert wyatt's stem gaat door merg en been. hij kan zelfs het voordragen van een boodschappenlijstje een lading meegeven. emo avant la lettre.

deze "prehistorische" opnamen zijn het resultaat van het feit dat ondanks een frisse start zij aan zij met pink floyd in 1966/67, en een veelbelovende single op polydor (eveneens toegevoeg als tracks 10/11 - met een brommende kevin ayers op zang op de b-kant) het tot ver in 1968 duurde alvorens "1" verscheen.

een must voor elke liefhebber van engelse psych-pop (tags: pink floyd, tomorrow, kaleidoscope, pretty things)

avatar van Toon1
Ik ga die twee laatste tracks er af halen, want ze staan eigenlijk niet op de cd dacht ik. Wel op de mp3 versie maar dat telt niet . (Tenzij volgens iemand anders wel?)

avatar van kaztor
Lijkt dit nog enigszins op Volume 1?

avatar van Toon1
kaztor schreef:
Lijkt dit nog enigszins op Volume 1?

Ja.

avatar van Droombolus
Toon1 schreef:

Die 2 laatste tracks staan inderdaad ( jammer genoeg ) niet op de CD ...........

Volgens het boekje waren de eerste 9 tracks gewoon song-demo's en in dat licht gezien klinken ze helemaal niet verkeerd. Robert Wyatt draagt het geheel met zijn eigenaardige, maar prima zang en idem drumwerk. Daevid Allen had waarschijnlijk een drukke nacht gehad voor de opnames want hij is all over the place .........

Prijsnummer voor mij is I Should Have Known. Niet alleen is het de direkte voorloper van Why Am I So Short / So Boot If At All ( wat later op Volume 1 zou verschijnen ), het is ook de enige track waarop ze instrumentaal uitpakken op de manier waarop ze live speelden ...........

Dit album met demo's van april 1967 heb in 2000 als LP (180 g vinyl, Italiaanse persing) gekocht op het Get Back - label. In de binnenzijde van de klaphoes info over deze nummers.
Op sommige nummers hoor je nog dat Wilde Flowers - achtige geluid. Robert Wyatt had She's Gone ook al met die band opgenomen.
Het is een soort aanloopje naar het eerste Soft Machine album.
Later vond ik voor heel weinig ook de CD-versie met dezelfde tracklist op het Neon - label.
Ook info in de binnenzijde, maar op de voor- en achterzijde staat een foto de verkeerde bezetting van Soft Machine, dus van begin jaren 70 afgebeeld.
Het nummer Jet-Propelled Photographs van Kevin Ayers zou later op zijn tweede solo-album terechtkomen als Shooting At The Moon. Zijn album heet ook zo.
De Polydor-single Love Makes Sweet Music/Feelin' Reelin' Squeelin' staat er niet op, maar heb ik wel op een SM-compilatie staan.
Ook leuk is de CD met al die BBC-Radio opnamen.

Deze opnamen met producer Giorgio Gomelsky verschenen eerst in 1972 op het Franse BYG-label in de Rock Generation - serie:

Rock Generation Volume 7

5 Quit Teasing Me Baby
6 Louisiana Red
opgenomen in Londen tussen september 1964 en maart 1965

Kant 2: The Original Soft Machine

1 That's How Much I Need You Now
2 Save Yourself

1 The Mark Leeman Five: Portland Fair
2 Davy Graham: When Did You Leave Heaven
3 Davy Graham: Blues Raga
opgenomen in Londen mei 1965 / december 1967

Deze Rock Generation - compilaties worden overal peperduur aangeboden. De laagste prijs die ik tegenkwam was 12 Euries per LP.

De Polydor-single Love Makes Sweet Music/Feelin' Reelin' Squeelin' staat op de dubbel-CD Out-Bloody-Rageous: An Anthology 1967-1973 die in 2005 bij Sony/BMG verscheen.