OHM: The Early Gurus of Electronic Music: 1948-1980 (2000)

Electronic / Avant-Garde
Label: Ellipsis Arts

1. Clara Rockmore - Tchaikovsky Valse Sentimentale (1977) (2:10)
  2. Oliver Messiaen - Oraison (1937) (7:45)
  3. Pierre Schaeffer - Etude Aux Chemins de Fer (1948) (2:52)
  4. John Cage - Williams Mix (1952) (5:45)
  5. Herbert Eimert - Klangstudie II (1952) (4:30)
  6. Otto Luening - Low Speed (1952) (3:43)
  7. Hugh Le Caine - Dripsody (1955) (1:29)
  8. Louis and Bebe Barron - Forbidden Planet (1956) (2:22)
  9. Oskar Sala - Concertando Rubato ...(1955) (3:09)
  10. Edgar Varèse - Poem Electronique (1958) (8:02)
  11. Richard Maxfield - Sine Music (1959) (6:02)
  12. Tod Dockstader - Apocalypse Part 2 (1961) (2:04)
  13. Karlheinz Stockhausen - Kontakte [Edit] (1959) (6:23)
  14. Vladimir Ussachevsky - Wireless Fantasy (1960) (4:37)
  15. Milton Babbitt - Philomel [Edit] (1964) (5:00)
  16. Mev - Spacecraft [Edit] (1967) (6:06)
  17. Raymond Scott - Cindy Electronium (1959) (1:57)
  18. Steve Reich - Pendulum Music (1968) (5:54)
  19. Pauline Oliveros - Bye Bye Butterfly (1965) (8:04)
  20. Joji Yuasa - Projection Esemplastic for White Noise (1964) (7:38)
  21. Morton Subotnick - Silver Apples of the Moon, Part 1 [Edit] (1968) (4:22)
  22. David Tudor - Rainforest Version 1 [Edit] (1968) (5:11)
  23. Terry Riley - Poppy Nogood [Edit] (1968) (7:57)
  24. Holger Czukay - Boat-Woman-Song [Edit] (1969) (5:03)
  25. Luc Ferrari - Music Promenade [Edit] (1969) (7:02)
  26. François Bayle - Rosace 3 from Vibrations Composées (1973) (3:21)
  27. Jean-Claude Risset - Mutations [Edit] (1969) (4:57)
  28. Iannis Xenakis - Hibiki-Hana-Ma [Edit] (1970) (4:41)
  29. La Monte Young - Excerpt "31 | 69 C. 12:17:33-12:25:33 PM NYC" From: Drift Study "31 | 69 C. 12:17:33-12:25:33 PM NYC" [Edit] (1969) (7:01)
  30. Charles Dodge - He Destroyed Her Image (1972) (3:08)
  31. Paul Lansky - Her Song (1978) (2:03)
  32. Laurie Spiegel - Appalachian Grove 1 (1974) (5:24)
  33. Bernard Parmegiani - En Phase / Hors Phase (1977) (2:33)
  34. David Behrman - On the Other Ocean [Edit] (1977) (6:52)
  35. John Chowning - Stria [Edit] (1977) (5:15)
  36. Maryanne Amacher - Living Sound Patent Pending (1979) (7:06)
  37. Robert Ashley - Automatic Writing [Edit] (1979) (7:11)
  38. Alvin Curran - Canti Illuminati [Edit] (1978) (7:29)
  39. Alvin Lucier - Music on a Long Thin Wire [Edit] (1979) (6:47)
  40. Klaus Schulze - Melange (1977) (6:56)
  41. Jon Hassell - Before and After Charm (La Notte) (1980) (8:03)
  42. Brian Eno - Unfamiliar Winds (Leeks Hills) (1978) (5:22)
avatar van The Scientist
Ben nu bij het 8e nummer, en het een bevalt me beter dan het ander...
De Oraison pour Ondes Martenot van Messiaen is toch wel zo fantastisch mooi... gecomponeerd in 1937 gewoon

Sietse
Onlangs heruitgegeven met een extra DVD en ik ben eigenlijk wel heel erg geneigd om die ook nog maar te kopen...ben zo benieuwd wat er op die DVD extra staat.

iig is dit voor mensen die zich meer willen verdiepen in de beginselen van de electronische muziek een zeer goede compilatie.
Veel van de belangrijke namen komen hier op terug.

En essentieel voor iedere die zich liefhebber van meer experimentele electronica noemt.

4,5 uit 5,0

thejazzscène
Altijd al een heel interessante collectie gevonden. Het is boeiend en een echte musthave voor elke liefhebber van het experimentele genre. De echte pioniers staan hierop. Het nummer van LaMonteYoung waar er 7 minuten aan een stuk een pieptoon door je oren wordt gejaagd heeft ook een erg speciale nawerking. Het lijkt alsof je plots zoveel meer hoort dan je ervoor hoorde. Heel cool is dat. Experimenteel is het een topper maar muzikaal is het niet interessant genoeg om er een hoog cijfer op te plakken.

thejazzscène schreef:

Ohh dat ben ik eigenlijk niet met je eens, want hier staan ook muzikaal enkele hoogstandjes op, alleen al als je denkt aan Clara Rockmore waarmee het album begint. En vanuit daar gaat het gewoon door met nog enkele zeer mooie dingen.

Sluit me wel aan dat dit idd bij iedereen die zich, al is het maar een heel klein beetje, bezig houdt met experimentele muziek in de kast dient te staan.

avatar van Gerards Dream
Sinds er mensen op aarde lopen is daar de vraag geweest waar komen we vandaan. Een antwoord wat 100 procent de lading dekt is er na vele miljoenen jaren niet gevonden. Gelovigen beweren dat er ooit een God is geweest die het leven vorm heeft gegeven. Andere hangen meer de leer aan van Darwin. Dat er ooit een Oerknal is geweest waaruit micro-organisme zijn ontstaan die zich doorontwikkeld hebben tot het leven wat we nu kennen. Een dergelijke vraag gaat natuurlijk ook op voor de muziek. Tijdens een van de eerste muzieklessen op de middelbare school vertelde de docent me dat muziek wellicht was ontstaan doordat een oervader per toeval twee stenen op elkaar liet vallen en toen ontdekte dat daar geluid van af kwam. Er mee ging experimenteren waar vervolgens met de jaren de muziekinstrumenten uit ontstonden zoals wij die nu kennen.

De mens is in zijn algemeenheid nooit lang tevreden. Het moet altijd beter en technische ontwikkelingen komen en gaan. Als ik zo bij de bibliotheek kijk wat voor boeken er staan over muziek dan denk ik ook daar staat een groot stuk wat puur gaat over de evolutieleer van de mens. Ja, en dan heb je dit album in handen wat louter gaat over de electronische muziek. Een piep klein deel binnen de geschiedenis van de mens.

Met die gedachte doe je dit album ernstig te kort. Het is nogal een ontwikkeling van twee stenen die geluid maken tot complexe electronica die dit werk moeten verrichten. Het moet haast een vorm van een zekere "dwang" zijn van de mens om de totale controle over iets te hebben. Vanuit die gedachtegang sta ik zo bij een groot kerkorgel en zie daar logge knoppen en grote buizen die nodig zijn voor de productie van het geluid.

Vanaf dat punt moet er welhaast een gedachte zijn geweest dat het compacter kon. Het heeft daarna nog de nodige jaren gekost dat het in een kastje paste met de naam synthesizer of een electronisch orgel in eerste instantie. Op die lange weg zijn er zaken zorgvuldig bewaard gebleven die nog steeds interesant zijn om na te luisteren. Deze zijn dan ook te vinden op dit OHM+ The Early Gurus of Electronic Music. Een set bestaande uit drie cd's en een dvd die volgens mij niet misstaat in de collectie van de ware electronische muziek freak.

Na vele luisterbeurten blijft dit mij verbrazen en begin ook langzaam linken te leggen met de huidige electronische muziek. Wel moet voor de eerlijkheid gezegd worden dat het hier en daar wat experimenteel overkomt en het wat geduld vergt om er muziek in te horen. Voor wat mij betreft is duidelijk dat dit het eerste deel is van de Bijbel die over de electronische mzuiek gaat. En na het luisteren van de drie cd's is daar ook een boeiende dvd die alles nog eens inzichtelijk maakt. Kotom: een heerlijke set voor de (z)-ware fan die geïnteresseerd is in het ontstaan van de electronische muziek. En aan alles is gedacht, want het boekje van 110 bladzijde is erg informatief.

Sietse
is de DVD echt een boeide toevoeging? Want ik heb de eerste uitgave zonder DVD en zou op zich de DVD ook wel willen alleen als het echt de moeite is.

avatar van Gerards Dream
Dat is een erg lastige vraag om te beantwoorden, of de dvd wat toevoegd. Zelf ben ik niet zo fan van de tv of film. Als er een goede documentaire over muziek of de natuur is te zien gaat het kijkkastje aan, nadat de stofdoek is geraadpleegd. Ja, en zo is ook met de dvd die bij deze set zit. Je kijkt hem een paar keer en daarna blijft die in de verpakking, hoe interesant die ook is. Het is als het ware de dot slagroom die een appelpunt naar een hoger plan tilt, maar gerust kan worden gemist.

avatar van John Doe
Van begin tot eind een fantastische verzamelaar met een mooie volgorde van tracks. Waarschijnlijk voor een totale nieuwkomer helaas niet direct makkelijk om in (en door) te komen, tenzij je je goed kunt overgeven aan exploratieve dingen.