Whitehorse - I'm Not Crying, You're Crying (2023)

Canada
Folk / Roots
Label: Six Shooter

1. If the Loneliness Don't Kill Me (3:03)
  2. I Might Get Over This (But I Won't Stop Loving You) (4:16)
  3. The Road (5:00)
  4. Division 5 (2:43)
  5. Manitoba Bound (3:13)
  6. Bet the Farm (2:49)
  7. Leave Me as You Found Me (4:05)
  8. 6 Feet Away (3:45)
  9. I Miss the City (3:38)
  10. Sanity, Tn (4:52)
  11. Lock It Down (3:09)
  12. Scared of Each Other (4:03)
avatar van Marco van Lochem
Het uit Hamilton, Canada afkomstige getrouwde paar Luke Doucet en Melissa McClelland maakt al ruim tien jaar muziek als Whitehorse. De countrymuziek weten ze te combineren met folk, blues, indie, zelfs een beetje rockabilly.

"I'M NOT CRYING, YOU'RE CRYING" is het achtste album van Whitehorse. Hun eerste, "WHITEHORSE" getiteld, verscheen in 2011, waarop de Bruce Springsteen klassieker "I'M ON FIRE" te vinden is. "THE FATE OF THIS WORLD DEPENDS ON THIS KISS" uit 2012 en "LEAVE NO BRIDGE UNBURNED" uit 2015 vielen in de prijzen bij muziekawards uitreikingen. Dat geeft aan dat het tweetal kwalitatief goede muziek maakt en dat weten ze op het nieuwe album door te trekken.

"I'M NOT CRYING, YOU'RE CRYING" is de opvolger van het in 2021 verschenen "STRIKE ME DOWN", dat in hetzelfde jaar de opvolger was van "MODERN LOVE". Twaalf tracks in bijna 45 minuten en het gaat van start met het uitermate vrolijke "IF THE LONELINESS DON’T KILL ME". Fijne melodie, lekker gezongen en een echte country begeleiding, lekker begin. Iets rustiger is "I MIGHT GET OVER THIS (But I Won't Stop Loving You)", waarin Luke als leadzanger te horen is. De steelgitaar klinkt zoals die zou moeten klinken in deze muziek, dan weer subtiel, dan weer prominent. Het tempo blijft in de midtempo range in "THE ROAD", waarin Melissa prachtig en emotioneel zingt. De samenzang is ook in dit langste nummer van het album prima verzorgd. "DIVISION 5" is een wat afwijkend nummer, minimale instrumentatie, klein gehouden en weer mooi gezongen. Het tempo gaat flink omhoog in "MANITOBA BOUND", een pakkende country track waarin de stemmen van Luke en Melissa elkaar perfect aanvullen. Een countryrock nummer, zo zou ik "BET THE FARM" bestempelen. Lekker ritme en Melissa zingt prachtig.

Dat doet ze ook in de aangrijpende ballad "LEAVE ME AS YOU FOUND ME", waarin de steelgitaar ook weer een hoofdrol heeft. Een fijne melodielijn in "6 FEET AWAY", een nummer dat opvalt omdat het een wat afwijkende stijl heeft, voornamelijk door de wijze van drummen. Die drums leiden "I MISS THE CITY" in, een lekkere country rocker. Pure country in "SANITY, TN", een gevoelige ballad, heerlijk gezongen en gespeeld. "LOCK IT DOWN" is een midtempo liedje, fijne melodie, prima zang, gewoon een lekker nummer. Het begin van "SCARED OF EACH OTHER" belooft veel, omdat het het ritme mij meteen pakte. De zang deed de rest, versterkt door de mooie, rustige melodie.

Een prachtige einde van een mooi album. Country liefhebbers zullen Whitehorse ongetwijfeld al kennen, voor mij was het de eerste kennismaking en die smaakt naar meer. Luke Doucet en Melissa McClelland hebben gewoon een twaalf prima tracks afgeleverd, waarbij ze met hun stemmen de juiste stempel op weten te drukken. Lekker plaatje!