IQ - The Lost Attic (1999)

Alternatieve titel: A Collection of Rarities (1983-1999)

Label: Giant Electric Pea

1. The Universal Scam (5:05)
  2. Wintertell (3:02)
  3. The Last Human Gateway (Middle Section) (4:02)
  4. Hollow Afternoon (1999 Recording) (4:42)
  5. Apathetic and Here, I ... (7:27)
  6. N.T.O.C. (Resistance) (4:49)
  7. Eyes of the Blind (3:15)
  8. Barbell Is In [12" Lizard Mix] (6:29)
  9. The Bold Grenadier (3:38)
  10. My Legs (2:16)
  11. Fascination (5:53)
  12. Hollow Afternoon (4:52)
  13. Awake and Nervous [Radio Sessions] (7:11)
  14. Just Changing Hands [Radio Session] (5:17)
  15. Widow's Peak [Radio Session] (8:52)
avatar van Torch
cdtje vol met 'ratities'.
Van een hoog niveau, dat gelukkig wel.

tracks 1 en 7 zijn van Subterrenea overgebleven en een prachtige aanvulling op dat meesterwerk.
Hogtepunten verder tracks 3 en 5 .

avatar van ChrisX
Hier staan zeker erg mooie dingen op waarbij ik persoonlijk de Subterranea leftovers nog het minst vind. Wintertell is zo'n pareltje, een mooi akoestisch nummer zoals IQ ze eigenljk helemaal niet heeft.

Een van de aangrijpendste stukken op het album is Apathetic And Here, I geschreven door ex-Twelfth Night zanger Geoff Mann en door IQ (of beter gezegd gitarist Mike Holmes) meesterlijk gearrangeerd. Om een of andere reden heeft de band dit nummer nog NOOIT in Nederland gespeeld terwijl Geoff Mann hier altijd een grote aanhang heeft gehad. De smoes was altijd dat ze het nooit live hebben gespeeld maar ik weet al heel lang dat dit dus niet zo is.

De 3 radio-sessies zijn overigens ook het aanschaffen meer dan waard en ik ben het met de band eens dat deze uitvoering van Widow's Peak beter is als de album-versie.

Kingsnake
The Universal Scam, welke niet op Subterranea is terecht gekomen, vind ik een waanzinnig mooi nummer.

Middle Section van The Human Gateway is echt een 'romp'nummer, doe mij het hele ding maar.

Apathetic van Geoff Mann, maar dan samen met de band IQ, is zo geweldig mooi. Eneigszins bewerkt door Mike Holmes, maar de zang van Geoff in het intro is echt zo ontzettend mooi.

Fascination (#11) is een nummer dat volgens mij nooit een plaatsje op een echte studioplaat heeft gekregen, maar ook weer zo'n grootse progrock-knaller is, hier weer in een andere versie dan op de oorsponkelijke demo Seven Stories into Eight.
Overigens is op Seven Stories into Ninety Eight, weer een andere versie te horen.
Ze maken het wel ingewikkeld voor ons.

Het stemmen-spelletje My Legs is niet grappig en een misser, wat mij betreft.

Verder staan er nog wat b-kantjes en outtakes op.

De laatste drie songs zijn live en heel gedreven gespeeld.

avatar van uffing
De laatste 3 live takes redden het album min of meer. De rest is te wisselvallig om tot een hoge score te komen. Hele goede tracks (The Universal Scam, Hollow Afternoon) worden afgewisseld met tamelijk dramatisch zaken (My Legs, Barbell is in).

Derhalve 3*

avatar van dynamo d
The Universal Scam, Eyes of the Blind maar vooral ook N.O.T.C. (Resistance) zijn zeer de moeite waard voor de aanschaf van dit album met IQ rarities.