Adam Holmes - Hope Park (2022)

Folk / Roots
Uitgebracht in eigen beheer

1. Counting on You (2:43)
  2. The Healing (3:59)
  3. Mother’s Arms (3:28)
  4. Mysterious Ways (4:53)
  5. A Love Like This [Interlude] (0:30)
  6. She Belongs to Me (2:46)
  7. Run Away (3:38)
  8. Follow Her Anywhere (3:14)
  9. Hard Times (3:48)
  10. Boulder / Feather [Interlude] (1:30)
  11. Edinburgh (4:36)
avatar van Culture VBJ
“Americana/folk/soul with a bit of Scotland”, zo omschrijft Adam Holmes zelf zijn muziek. Singer-songwriter uit Edinburgh. Dit is zijn vijfde album.

Mijn eerste kennismaking was “Brighter Still” uit 2016, ook hier op MM vermeld, maar nauwelijks opgemerkt. Volkomen ten onrechte natuurlijk.

Inmiddels is Adam volledig independent en zodoende brengt hij dit nieuwe album in eigen beheer uit.

In Schotland heeft hij met “She Belongs To Me”, “Edinburgh” en “Hard Times” drie schitterende singles uitgebracht. Alle drie liedjes zijn op “Hope Park” terug te vinden, alhoewel de eerste twee op het album in een kalere versie staan.

De liedjes zijn geschreven in een rustige kelder tijdens een lockdown in het begin van 2021. En vervolgens in één week live opgenomen in een studio in mei van dat jaar. Puur en naturel is het resultaat. Traditionele liedjes, zeker, maar daar is niets mis mee, wat mij betreft. Adam heeft een warme stem en schrijft schitterende melodieën en gevoelige, emotionele teksten. Folk met een scheutje soul en een Schots randje. Ik vind het weer genieten.

Muziek die in mijn straatje past, maar ook muziek waar we al zoveel artiesten van kennen en dan wordt het moeilijk om op te vallen.

In eigen beheer uitgebracht in de zomer van 2022 en eigenlijk nu pas overal goed te beluisteren met het stempeltje 2023.

Dan val je dus een beetje tussen wal en schip. Voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe dingen uit 2023 is Holmes een twijfelgeval, want de eindejaarslijstjes gaat hij er zo niet mee halen en kunnen we dan niet beter de blik op de toekomst houden en is Holmes dan al een te late ontdekking?!.

Moet de eindejaarslijst dan gehaald worden? Nee, want een jaartal mag er niet toe doen, maar helpt soms wel een beetje.

Het is een warm folk album, waar ik gek genoeg soms aan Nick Drake moet denken. Daar is Drake weer kan je denken, zeker ook als de muziek anders is, en toch voel ik eenzelfde soort vibe af en toe.

Zodra de vrouwelijke vocalen in beeld komen moet ik onwillekeurig aan William Fitzsimmons denken. Ook een gevaarlijke vergelijking omdat hun zang totaal niet op elkaar lijkt.

Blijkt Holmes toch wel degelijk heel eigen te zijn! Of hij alsnog opgepikt gaat worden is de grote vraag. Het zou wel terecht zijn vind ik.

Mooi album.