Willie Nelson - Teatro (1998)

Country
Label: Island

1. Ou Es-Tu, Mon Amour? (Where Are You, My Love?) (2:43)
  2. I Never Cared for You (2:18)
  3. Everywhere I Go (3:50)
  4. Darkness on the Face of the Earth (2:33)
  5. My Own Peculiar Way (3:37)
  6. These Lonely Nights (3:29)
  7. Home Motel (3:15)
  8. Maker (5:08)
  9. I Just Can't Let You Say Goodbye (4:38)
  10. I've Just Destroyed the World (I'm Living In) (2:52)
  11. Somebody Pick Up My Pieces (4:39)
  12. Three Days (3:07)
  13. I've Loved You All Over the World (4:18)
  14. Annie (3:51)
avatar van Poles Apart
Het verbaast me dat er nog geen reacties staan bij misschien wel het meest kleurrijke (en ook beste?) album van Willie. Zeker omdat het zo afwijkt van de rest van z'n oeuvre.

Emmylou Harris staat hem goed bij, maar verantwoordelijk voor het verrukkelijke productionele sausje dat het geheel boven het maaiveld doet uitsteken is Daniel Lanois, die een warm en behaaglijk Cubaans/Tex-Mex sfeertje weet neer te zetten waarin Nelson goed gedijt.

In vier dagen opgenomen in een oud film theater dat voor de gelegenheid omgetoverd werd in een soort van dans-/nachtclub, het type waar Willie in z'n begindagen geregeld in speelde, met als doel het teruggaan naar de basis en het maken van een speciaal album.

Door de rijke afwisseling en de al eerder genoemde levendige (doch spaarzame) productie staat Nelson's stem niet meteen op de voorgrond, wat een verademing is. Hierdoor wordt de spanning tot op het einde toe volgehouden en slaat de verveling niet toe. Uitstekende plaat.

jeb777
I want Country Willie!

avatar van spinout
Dit is country jeb777, alleen een andere country, nl. Mexico. Nou ja, een beetje dan. Er is toch ook echt wel straight country te horen.

avatar van Ducoz
God allemachtig. Wat klinkt deze LP (Light in the Attic, goud vinyl) fantastisch zeg. Ik heb de CD al jaren, maar kon niet heugen wanneer ik die voor het laatst heb gehoord.

Wat een juweel van een album van Willie Nelson, samen met zijn zus Bobbie, Emmylou Harris en producer Daniel Lanois. Wat een mooie hoes ook heeft deze plaat.

avatar van Poles Apart
west schreef:

Mijn favoriete Willie plaat

avatar van potjandosie
de opvolger van het sterke, ingetogen "Spirit" (1996) is wat rijker geïnstrumenteerd en klinkt met zijn Latin en Mexicaanse invloeden wat gevarieerder dan de voorganger.

vrijwel allemaal eigen nummers van Willie, waaronder vele die in een modern jasje werden gestoken, zoals o.a. "Darkness on the Face of the Earth" (van het album "And Then I Wrote" 1962), "Home Motel" (van het album "Here's Willie Nelson" 1963) en "My Own Peculiar Way" (album "Country Willie; His Own Songs" 1965).

de enige cover is "The Maker" (Daniel Lanois). een fraaie versie, waarbij ik een voorkeur heb voor diens eigen meer broeierige versie. "I've Just Destroyed the World" co-written met Ray Price verscheen een aantal jaren later eveneens op een duo album van Willie Nelson en Ray Price.

"Everywhere I Go", "My Own Peculiar Way" en "I Just Can't Let You Say Goodbye" zijn een aantal van de prachtige ballads op dit album. heb minder met de wat overdadige percussie op nummers als "Darkness etc", "These Lonely Nights" en "Three Days". ook de instrumentale opener en afsluiter beklijven minder.

ben niet bekend met alle albums van Willie Nelson maar "Teatro" is vermoedelijk 1 van zijn betere uit de 90's. bevalt mij een stuk beter dan het door Ryan Adams geproduceerde "Songbird" (2006). Daniel Lanois verdient hulde voor de prachtige, bescheiden gehouden productie.

de onvolprezen inmiddels 78-jarige Emmylou Harris zingt op 10 nummers mee en draagt in belangrijke mate bij aan "Teatro". zij zal in het kader van haar Europese afscheidstournee volgend jaar mei 2026 een 4-tal optredens verzorgen in Nederland, maar dat terzijde.

avatar van papat
Ik denk dat ik dit de mooiste plaat van Willie Nelson vind. Niet zijn meest typische, want vaak wat meer tex mex dan country. Maar geweldig geproduceerd door Daniel Lanois, zeer herkenbare sound.