Maura O'Connell - Wandering Home (1997)

1 stem

Ierland
Folk
Label: Rykodisc

1. West Coast of Clare (3:56)
  2. I Hear You Calling Me (3:11)
  3. Down the Moor (3:08)
  4. Teddy O'Neil (3:44)
  5. Shades of Gloria (4:34)
  6. Irish Blues (5:01)
  7. Down Where the Drunkards Roll (3:46)
  8. Stór Mo Chroi (3:37)
  9. Down by the Salley Gardens (3:40)
  10. Dún Do Shúil (3:11)
  11. Singer's House (1:46)
avatar van potjandosie
de inmiddels 67-jarige uit Ennis, Ierland afkomstige maar al vele jaren in de U.S.A. woonachtige Maura O'Connell behoort samen met Mary Black en Dolores Keane tot de buitencategorie van de oude garde Ierse zangeressen. Zij leverde ook prachtige bijdragen aan de vermaarde "Transatlantic Sessions".

met "Wandering Home" keerde zij terug naar haar Ierse roots en leverde zij 1 van haar beste albums af.
7 traditionals, 1 op muziek gezet gedicht plus een 3-tal fraaie covers "West Coast of Clare" (Andy Irvine) bekend van de Ierse folkband Planxty, waarvan het origineel zich niet laat overtreffen, een versie van "Down Where the Drunkards Roll" (Richard Thompson) met prachtige Uillean pipes en de weemoedige ballad "The Shades of Gloria" een nummer van gitarist Gerry O'Beirne met fraaie "tin whistle" accenten van Paul Brady.

veel ballads met een enkel up-tempo liedje zoals de traditional "Down the Moor" met bouzouki spel van Donal Lunny, 1 van de hoogtepunten op dit album. zoals de traditional met het op muziek gezette gedicht "Down by the Salley Gardens" van de Ierse dichter W.B. Yeats eveneens een hoogtepunt is. een nummer dat ook prachtig werd gecoverd door de Waterboys op het album "Room to Roam".

het aloude "A Stor Mo Chroi" (treasure of my heart) zingt zij solo a capella, van dit nummer staat eveneens een mooie versie op het Chieftains album "Tears of Stone" met zang van Bonnie Raitt, "Dun Do Shuil" zingt zij in Iers Gaelic en de afsluiter "The Singer's House" bevat haar "spoken words" van een gedicht van de Noord-Ierse dichter Seamus Heaney spaarzaam begeleid door fiddle klanken.

jammer dat haar volgende albums meer gepolijste country/pop met een vleugje folk zouden bevatten.

Album werd geproduceerd door Jerry Douglas
Recorded at Windmill Lane, Dublin (mixed at Masterlink, Nashville)

Ciaran Tourish: fiddle, violins
Dave Francis: bass