Loverboy - Loverboy (1980)

Canada
Label: Columbia

1. The Kid Is Hot Tonite (4:24)
  2. Turn Me Loose (5:35)
  3. Always on My Mind (3:31)
  4. Lady of the '80s (5:05)
  5. Little Girl (3:55)
  6. Prissy Prissy (4:21)
  7. Teenage Overdose (4:14)
  8. D.O.A. (3:38)
  9. It Don't Matter (4:56)
avatar van BlauweVla
Loverboy heeft nog meer goede albums gemaakt, maar op dit gevarieerde debuut staan alleen maar super nummers. De synthesizer klanken hebben af en toe inderdaad wel iets weg van een oude spelcomputer, zoals iemand op internet dat ooit omschreef, maar in combinatie met Paul Dean's ronkende gitaargeluid klinkt het wel mooi toevallig, bovendien zingt Mike Reno daarbij ook nog es de sterren van de hemel. Hij is één van de betere rockzangers in z'n soort, maar ook weer zo één die helaas nooit zo beroemd werd als Jon Bon Jovi. "Turn Me Loose" is trouwens min of meer gecovered door Eminem samen met Limp Bizkit een tijdje terug.

avatar van Mart
Loverboy: Eén van de meest onderschatte pop/rock bands naar mijn mening. Hun andere platen hebben misschien bekendere nummers (zoals Working For The Weekend), maar dit album is echt hun beste album, als je het mij vraagt.

In de nummers op dit album wordt goed gebruik gemaakt van verschillende instrumenten zoals een synthesizer (waardoor het op het eerste gezicht op het album '1984' van Van Halen lijkt) en een saxofoon (alleen in het laatste nummer). Dit maakt het album erg gevarieerd.
Ook hebben de nummers een lekker meezing-gehalte. Dikke 4*.

Ozric Spacefolk
Ik hoor hier een band met enorm veel potentie. De gitarist en zanger zijn erg goed. De drummer is ook goed.

De synthklanken zijn om te huilen. Veel te new-wave achtig. De productie is te droog en een aantal songs zijn gewoon erg flauwe popdeuntjes. Ik ken de rest van de band nog niet, maar ik hoop dat het iets meer rock is. Want de gitarist en zanger zijn echt heel erg goed...

avatar van BlauweVla
Dat new wave-rige vind ik deze plaat nou net iets moois geven, anders was het gewoon een A.O.R. plaat a la Foreigner geweest (verder niks ten nadele van die band trouwens), of zoals wat Loverboy een paar platen later zou doen.
grappig: de opener gaat over een rockster die op de avond van het concert het helemaal al is, maar de vraag is; waar is hij morgen. Het volgende Loverboy album, dat een groter succes was; heeft het nummer "Get Lucky", over de geluksvogels in de muziekwereld die het gemaakt hebben.
"Turn Me Loose" is de klassieker op het album en ooit gecoverd/gebruikt door Eminem!
De band heeft ook altijd een afwijkend nummer als afsluiter: in dit geval "It Don't Matter", met een saxofoon!
Doe je het boekje open zie je nog wat legendarische namen staan: producer: Bruce Fairbairn, engineer: Bob Rock met als assistent Mike Fraser.

Ozric Spacefolk
Ik ben juist meer een AOR/melodieuze rock liefhebber. New-Wave etc. kan me gestolen worden :-p

Bedankt voor de verdere info. Loverboy lijkt me een band, waarbij ik nog veel moois kan ontdekken.

Afsluiter van deze plaat is zeker een gaaf nummer.

avatar van vielip
Geweldig debuut van een ondergewaarderde band. Eigenlijk mag ik alle albums van deze band erg graag horen trouwens. Ze zijn in staat om erg pakkende songs te schrijven. Soms inderdaad wat aan de flauwe kant maar ergens trek ik dat wel van deze heren.

avatar van Metalhead99
Aardig plaatje, maar de synths staan wel heel erg op de voorgrond. Ner als Ozric Spacefolk hoop ik toch dat het latere werk van de band wat meer Rock is dan die standaard Pop melodieën, want het lijkt aan de hand van deze plaat zeker een band met potentie. Er mag alleen nog wat meer pit in zitten.

avatar van gigage
Zit ik met een half oog naar de film Crank te kijken, komt Turn me loose voorbij, erg grappig

avatar van gigage
De Canadese producer Bruce Fairban had hiervoor de landgenoten van Prism voor een paar albums succesvol in de studio en beproeft nu zijn geluk bij Loverboy. De plaat haalt de US top 20 en is uiteindelijk multi Platinum geworden. Peanuts vergeleken bij Bon Jovi en Aerosmith die hij later produceerde, maar toch. Hij wordt bijgestaan door engineers Bob Rock, die later Motley Crue en Metallica's Black Album de charts in produceerde en Mike Fraser die de laatste AC/DC albums onder zijn hoede heeft.Nou, met het productie team is het dus goed afgelopen maar wat zegt dat over dit album? Hamm'n eggs.

Aanstekelijke dansbare pop rock met een New Wave inslag zo her en der. Typische jaren 80 highschool muziek die in Nederland niet werd gedraaid want Frank en Mirella waren nog niet klaar met zingen.

gigage schreef:
want Frank en Mirella waren nog niet klaar met zingen.

avatar van Edwynn
Ik vind het heerlijk om zo nu en dan op de YT wat van die nostalgische versnaperingen tot me te nemen van deze 'highschool' rockers. Hoewel Canadees is het zo Amerikaans als de pest. In Nederland nooit populair. Wel kennen we dit soort shit van allerlei films over jongeren die met biefstuk in de bek zijn geboren en dan op school iets heel ingewikkelds beleven zoals het spelen van een mislukte honkbalwedstrijd.

En wat is het extreem grappig hoe die Mike Reno in recente opnamen te zien is die, net als ik, is veranderd van een zwoel kijkende adonis in een soort verlepte hobbit die bij het derde ontbijt wat uit de bocht is gevlogen met de kaascroissantjes, maar toch nog heel behoorlijke zanglijnen op de mat weet te leggen. Naturel en zonder poespas.

avatar van gaucho
Die omschrijving van Edwynn is inderdaad prachtig. Gaat op voor een heleboel oudere rockers natuurlijk. Time waits immers for no one. Maar inderdaad, het werkt vooral tegen je als je zingt over 'Hot girls in love' enzo...

avatar van BlauweVla
Ik vind de eerste drie Loverboy platen nog niet echt 'Amerikaans' klinken. Pas met "Wild Side" in 1987 gingen ze pas echt de Bon Jovi kant op. Laat die plaat het nou minder gedaan hebben, en die is bij mij op een nummer of twee na ook niet favoriet. In Nederland is Loverboy inderdaad nooit iets geweest, al hebben ze de laatst genoemde plaat nog wel bij Countdown mogen promoten met een interview en een geplaybackt optreden. Weer wat later kreeg de term 'loverboy' in Nederland en België een nog foutere betekenis. Het laatste studioalbum uit 2007 "Just Getting Started" is aan bijna iedereen voorbijgegaan, terwijl die zeer goed is naar mijn idee. Mike Reno ziet er tegenwoordig uit als een biker. Op zijn stem zit soms enige sleet in de hogeren uithalen (hij is 69!), maar hij klinkt nog wel als Mike Reno van vroeger. Dat heeft Jon Bon Jovi hem niet na kunnen doen.

avatar van Von Helsing
BlauweVla schreef:

Paul Dean is al bijna 80, Loverboy klinkt live nog wel ok. Ze gaan deze zomer touren met Sammy Hagar, Cheap Trick en Heart door Amerika.

avatar van vielip
Die package zou ik best willen zien. Maar ja...in Europa krijgen ze zalen als de AFAS nog niet vol vrees ik. Dus financieel kansloos om de oversteek te maken.

avatar van gaucho
Ja, voor dat soort packages moet je inderdaad echt naar de VS. Kansloos om die naar Europa te halen, want te weinig liefhebbers om het commercieel rendabel te maken.

Ik ben een paar keer op vakantie geweest in het land van Uncle Sam, en meerdere keren tegen zo’n dubbelconcert ‘aangelopen’. De laatste keer was een concert van John Mellencamp en Foreigner op één avond.
Loverboy heb ik er helaas nooit op de affiches zien staan. Ik kan me voorstellen dat gewoon voor een Canadese band nog een hele investering is om in Amerika te gaan toeren.

avatar van Edwynn
BlauweVla schreef:

Bon Jovi heb ik er nog nooit in gehoord. Loverboy sloeg ook nooit door naar de hardrock. Wel evolueerde het superamerikaanse AOR geluid gedurende de jaren 80. Dat zit ook al dit debuut. 'The Kid Is Hot Tonite' en 'Always On My Mind' zijn echt standaard 'montage' tracks met die, zeg ik heel liefkozend, kazige toetsen.

avatar van BlauweVla
"Love Will Rise Again" en "Notorious" hebben er naar mijn idee wel wat van weg. Maar als het niet zo is, alleen maar beter Die laatste is meegeschreven door Jon Bon Jovi en Richie sambora. Die schreven in eerste instantie ook "You Give Love A Bad Name" voor Loverboy, totdat ze wijselijk besloten het zelf op te nemen. Je hebt gelijk wat het toetsenwerk betreft. Het algehele geluid van de eerste Loverboy platen is voor de rest alleen zo herkenbaar en uniek in vergelijkbaar met platen van bijvoorbeeld Foreigner etc., dat ik het toch wel net wat specialer vind.