Fearofdark - Motorway (2012)

geen stemmen

Electronic / Funk
Label: Ubiktune

1. 23rd Century Life (2:54)
  2. Suburban Supernatural (5:45)
  3. Zeta Function (3:38)
  4. Rolling Down the Street, in My Katamari (4:35)
  5. Funknitium - 99 (6:13)
  6. Fast City (6:01)
  7. An Age of Planetary Pride (5:03)
  8. Surfing on a Sine Wave (5:03)
  9. Polaris (6:44)
  10. Motorway (7:53)
BrotherJohn
Al heel wat chiptune-muziek voorbij horen komen door de jaren heen, ben er immers af en toe gericht naar op zoek. Maar nog niet eerder hoorde ik zoiets intrigerends als deze plaat van Fearofdark,; ik luister de remastered versie uit 2021. Het klinkt zo complex, vol en verfijnd tegelijk en toch ook zo nonchalant en vertrouwd.

Hoewel de kern van elk nummer "zuiver chiptune" is - inclusief elke denkbare vorm van modulatie, arpeggio etc. die je daar op lost kunt laten - is vooral ook de verpakking verrassend lekker. Namelijk synth drums en funky bassen die nooit té vet of dominant zijn, maar de muziek in zijn geheel een volwaardige body geven. De twee aspecten smelten wonderwel goed samen tot één dynamisch geheel. Maar dan zijn we er nog niet. De instrumentale composities zijn ook in een woord geweldig. De ene keer een wat meer jazzy style, de andere keer progressief met vreemde maatwisselingen, dan weer wat ingetogener en soms zelfs bijzonder gevoelig.