Tomasz Stańko Quintet - Wooden Music I (2022)

geen stemmen

4. Piece 4 (3:11)
  5. Piece 5 (21:58)
  6. Piece 6 (8:55)
avatar van trebremmit
Opnames van Radio Bremen die 50 jaar in de kast hebben gelegen, ze zijn gemaakt in 1972 in de club Lila Eule te Bremen, uit hetzelfde jaar komt ook deze live opname Tomasz Stanko Quintet - Jazzmessage from Poland (1972) - MusicMeter.nl

Voor wie de ecm uitgaves van Stanko gewend is is dit misschien wel even wennen, free jazz met viool, maar wat me vooral opvalt is de drummer, wat een geweldenaar! Sommige free jazz kan ik niet zoveel mee, maar dit is wel lekker energiek spul!

Mssr Renard
In mijn oren is het geen freejazz, het is eerder intense postbop. Het zijn wel 6 volledig geïmproviseerde stukken, maar het luistert erg makkelijk weg. Het kwintet is enorm goed op elkaar ingespeeld. Ach, misschien is het wel freejazz (Bandcamp en Discogs geven dit ook aan), maar dan wel zeer toegankelijke freejazz met een hoog hardbop/postbop-gehalte.

De viool hier wordt gespeeld door virtuoos Zbigniew Seifert. Er wordt lustig gesoleerd en geïmproviseerd en de ritmesectie houdt er soms aardig het tempo in. De opnamen zijn echt van erg goede kwaliteit.