Hellevaerder - In de Nevel van Afgunst (2022)

Label: Zwaertgevegt

1. Je Bent Niks Waard! (6:07)
  2. Donder Dwalen (4:52)
  3. Uit het Vuur Getrokken (5:47)
  4. In de Nevel van Afgunst (7:03)
  5. Nieuw Licht (4:43)
  6. Gemarteld en Verdronken (4:40)
  7. Vergeten, Verloren (6:36)
avatar van Edwynn
In De Nevel Van Afgunst was één van mijn favoriete platen van het jaar 2022. Het Noordhollandsche combo dat door het leven gaat als Hellevaerder leverde hiermee haar eerste echte langspeler af waarop het op tamelijk archaïsche wijze met het zwartmetalen genre omgaat.
Zonder het gebruik van enige opsmuk weet de band te boeien met een stapeltje rauwe en intense werkstukjes die ondanks die kale aanpak toch een weemoedig gevoel kunnen oproepen.

Over het algemeen ligt het tempo behoorlijk hoog maar het hypnotiserende karakter van de nostalgisch klinkende riffs en de daarmee samenvallende, ruwe voordrachten van de vocaliste van dienst zuigen je op in een grimmige trip door de psyche van de tekstschrijver(s).

In tekstueel opzicht worden er wat vage filosofische onderwerpen aangesneden die me zo één, twee, drie niet zoveel zeggen (“Je bent niks waard – de dood is bevrijdend”) maar op zich is het een interessant decor om een beklemmende atmosfeer mee op te roepen.

Het belangrijkste is de muziek. Die zit ondanks het gejaagde tempo vol dynamiek en spanning zodat de luisteraar zich nooit hoeft te vervelen. Vooral het epische slot van het "Nieuw Licht" is hier een in het oor springend voorbeeld van.

Hellevaerder heeft mij met deze simpele, maar zeer doeltreffende aanpak zeer weten te raken.

avatar van jasper1991
Goede blackmetal is op zijn tijd best te pruimen. Een collega van me heeft hier zijdelings wat mee te maken. Dit klinkt helemaal niet verkeerd op het eerste gehoor. Goede sfeer, grunt, af en toe sterke uitbarstingen en dat Nederlandse heeft toch iets sympathieks.