Doctor L - Temple on Every Street (2000)

Frankrijk
Electronic
Label: Fat

1. Tu Mets "Le Signe du Singe" (0:40)
  2. Escape from Yourself (4:48)
  3. Time Slips Away (6:04)
  4. The Wheel Turns (5:28)
  5. The Give Away Box (7:10)
  6. I Got So Much Trouble to See (4:38)
  7. Liquid Blue (4:44)

met Clip Payne

8. Coffee Pot (5:01)
  9. Touch the Sky (5:01)
  10. Mountains (Will Never Surrender) (5:07)
  11. Interrupting the Ceremony (2:48)
  12. Lost in da Machine (5:44)
  13. Temple on Every Street (6:10)
  14. Burning Papers (4:47)
  15. Labyrinth (8:44)
avatar van Suicidopolis
Een absoluut meesterwerkje, deze "Temple on Every Street". Meticuleus, maat per maat, klank per klank ineengestoken. Dat hier ontzettend veel tijd is ingekropen, springt al bij de eerste luisterbeurt in de ogen/oren. Het geheel is echter wel zo ontzettend psychedelisch ( maar niet op een goa-achtige manier, het album is over het algemeen zelfs eerder aan de rustige kant ), schizofreen en psychotisch, dat ik er eerlijk gezegd moeilijk lang naar kan luisteren zonder het gevoel te krijgen dat m'n hoofd gaat ontploffen. Het album straalt dan ook een ontzettend drukkende sfeer uit. De teksten beperken zich meestal tot enkele zorvuldig uitgekozen lijnen, die ettelijke malen herhaald worden per nummer, maar nooit ééntonig of saai overkomen. Zo hebben we bijvoorbeeld "Try to escape from yourself","Men spend most of their lives, chasing what they give away.", "I got so much trouble to see, what's right there in front of me" en "Where are you, trapped in between... Deep inside, lost in a tangerine dream, trapped inside the machine.", deze laatste uit het absoluut fenomale "Lost in da Machine". Feitelijk verteld Doctor L dus in enkele lijnen waar sommige groepen 3 CD's voor nodig hebben.

Het geheel komt een beetje over als een gigantische puzzel, met ontelbaar veel microscopisch kleine stukjes ( de in stukken gekapte hoes zit daar misschien ook wel voor iets tussen ), en het vergt een inspanning om als luisteraar het overzicht te houden, of het geheel te kunnen zien. De niet-smorende mensen zoals mijzelf worden volgens mij extra gepenaliseerd, daar dit een onwaarschijnlijk trip album moet zijn. Alleen riskeer je hallucinaties te krijgen, en uit het raam te springen om toch maar te ontsnappen aan die gigantsiche 12 potige spin die daar alsmaar naar je ligt te lonken vanuit dat hoekje, aan het plafond.

Het voelt een beetje aan als een gigantische jungle, en je schijnt er maar niet in te slagen om door het bos de bomen nog te zien, terwijl je toch maar volhard en met je machette, nummer na nummer, je een weg baant door de wildernis die deze 15 ( nu ja, met de intro erbij ) nummers, als een aanslag op je hersenen, naar je kop smijten.

Een dik verdiende 5*, en nu hij toegevoegd is aan het MusicMeter bestand, riskeerd hij binnenkort wel eens in m'n Top 10 te stranden.

Dit is het werk van een genie...

avatar van Shelter
Doctor L, gemist dat die op musicmeter stond.
Toffe artiest, ik heb Psycho on da bus van hem en deze ooit eens vluchtig gehoord.
Van wat ik me kon herinneren was Psycho on da bus beter maar dit ook nice!