Lakecia Benjamin - Phoenix (2023)

Jazz

4. Mercy (5:58)

met Dianne Reeves

5. Jubilation (6:33)

met Patrice Rushen

6. Peace Is a Haiku Song (3:28)

met Sonia Sanchez

10. Trane (6:41)
  11. Supernova (1:25)

met Wayne Shorter

12. Basquiat (5:41)
  13. Amerikkan Skin (5:50)

met Angela Davis

avatar van strandsmurf

strandsmurf schreef:
weinig jazz liefhebbers hier op MM...

Valt mee toch? Er is wel een vaste kliek, niet een grote kliek, maar wel een serieuze kliek. Maar ook veel andere muziekliefhebbers die graag eens wat verder kijken, waardoor sommige jazzplaten wel meer dan 100 stemmen hebben.

Deze van Lakecia vind ik trouwens ijzersterk, en mag best wat extra bekendheid, maar misschien komt dat nog. Voor mij wel eentje voor de eindlijst van dit jaar.

avatar van Mjuman
strandsmurf schreef:

Zou bijna willen zeggen ga eens kijken bij een reggae-album

Album stond al langer op m'n radar - maar nog niet aan toegekomen. Gisteravond gezien dat het op Tidal staat; klein stukje gedraaid, klinkt veelbelovend. K* dat de cd voor 17,- te hebben is en de lp(2) voor 45,-

Mjuman schreef:

Zou bijna willen zeggen ga eens kijken bij een reggae-album

In verband met toch een beetje minderen, heb ik alleen de digitale versie aangeschaft, en die is helemaal niet zo duur. De 2lp is zelfs uitverkocht (waarschijnlijk erg limited): Phoenix | Lakecia Benjamin - lakeciabenjamin-whirlwind.bandcamp.com

Grondstoffen zijn schaars en eigenlijk bevalt dat minderen mij wel. Want ik heb veel platen gekocht de afgelopen jaren die ik nu probeer te slijten op discogs, omdat mijn smaak verandert is.

avatar van Mjuman
Mssr Renard schreef:

Consuminderen ipv consumeren is idd een ding. Als je nagaat hoeveel je (vroeger) kocht en soms amper draaide. Daarnaast maakt streaming een mens gemakzuchtig/lui; kocht bijv de laatste Björk vlak na verschijning en vanochtend nog eens gedraaid (van lp); geloof dat dat de vierde keer was in een aantal maanden tijd. De tijd dat je opgewonden raakte van een kastenwand met 6000 (of meer) cd's is echt wel voorbij. Alhoewel ik wel graag nog de lp's op de ca 8 meter plankruimte (Lundiakast) terug zou willen hebben.

Dank voor de link

Mssr Renard
Toevallig schreef Lakecia ook wat liner notes voor de nieuwe liveplaat van Coltrane en Dolphy, dus wie weet geeft haar dat ook weer wat meer bekendheid.

Mssr Renard
Ik vind dit trouwens één van de krachtigste nieuwe jazzplaten die ik ken, dus ik gooi er wel een halve ster bovenop. Ik dacht dat ik ergens (op Bandcamp of Jazzmusicarchives of hier) een review had geschreven, maar kan het nergens meer vinden.

Ik vind een review schrijven altijd wat ingewikkeld, omdat er mensen meelezen. Ik heb ook niet genoeg verstand van jazz om er iets zinnigs over te zeggen, behalve dat ik dit een ijzersterke plaat vind. Naast Melissa Aldana, Roxy Coss, Nicole Glover en Alexa Tarentino toch wel een erg goede saxofonist met sterke composities. Ik denk dat alleen de eerste song al de aanschaf van deze plaat meer dan legitimeert.

Mssr Renard
Hier een gave uitvoering van 'New Mornings', om uit te proberen. Kun je gelijk zien hoe de band swingt en in the pocket zit, tegelijkertijd. Superstrakke drums en een mooie begeleiding. Goede pianosolo ook.

En hier een video van dezelfde gig maar dan 'Jubilation'. Iets minder in the pocket, iets funkier maar vooral een stuk boppier. Die baslicks zijn ook geweldig. Dat thema op de altsax is ook zo verslavend. Blijft dagen in mijn hoofd hangen:

Als ik deze liveopnamen als EP zou kunnen aanschaffen, zou ik geen seconde twijfelen.

Mssr Renard
Ik lees de Jazzism niet. Ik lees sowieso geen muziekbladen, maar Jazzism heeft Lakecia (terecht) uitgeroepen tot artiest van het jaar. Ze heeft het verdiend!