Rick van der Linden & Jack Lancaster - Wild Connections (1979)

Electronic / Rock
Label: Acrobat

1. Early Morning Jones (6:03)
  2. Your Home (5:09)
  3. African Violet (5:18)
  4. Fortuna (4:32)
  5. Wild Connections (5:00)
  6. Claudia (4:00)
  7. Aural Exciter (2:34)
  8. Nyala (4:02)
avatar van echoes
Ik ontdekte vanmiddag op Spotify dit album. Een derde album (naast GX1 en Night of Doom) gedomineerd door Rick van der Linden's GX1.

avatar van spoiler
Daar moet ik dan eens achteraan gaan. Ik ken deze niet. Thanks

avatar van gaucho
Ken ik ook niet, ik zal hem, als Rick van der Linden-fan, ook eens beluisteren. Geen idee wie die Jack Lancaster is, maar het blijkt volgens Wikipedia toch wel een muzikant te zijn met een rijke staat van dienst in de Britse prog, vooral projectmatig, een sessiewerk en samenwerkingen met artiesten van naam en faam. De muziek van dit album wordt op die Wiki-pagina overigens omschreven als 'electronic'.

avatar van echoes
Ik vind het een erg lekker plaatje met een aantal bekend klinkende melodieën in "Your Home" en "Aural Exciter". "Wild Connections" doet erg aan Trace denken. "Aural Exciter" trouwens ook. Mooie ontdekking!

avatar van gaucho
Eerste indruk is dat het een album van enigszins wisselende kwaliteit is. De nummers die echoes noemt hebben een lekkere jazzrock-vibe, met veel analoog synthesizerwerk (die veelbesproken GX1 dus). Early morning Jones zet de toon voor wat een spannend plaatje zou kunnen worden. Op Claudia wordt ook lekker gesoleerd over zo'n woelige baren-ritme. Aural exciter vind ik zelfs het hoogtepunt van de plaat; jammer dat juist dat nummer zo kort duurt.

Die nummers spreken me aan, maar met een koorwerk als het afsluitende Nyala kan ik dan weer helemaal niets. Andere nummers zitten daar een beetje tussenin: het intro van Fortuna doet me een beetje aan ouder werk van Ekseption denken, maar het vervolg sluit daar naar mijn gevoel niet bij aan, zeker wanneer het weer ontaardt in het bekende koorwerk van Carl Orff, waar ik niet zo dol op ben. African violet kent een mooie opbouw, maar lijdt enigszins onder een disco-teneur. En Your home heeft weliswaar een fraaie melodie, maar verzandt naar mijn smaak toch teveel in easy-listeningklanken.

Het maakt het wel tot een gevarieerde plaat, die ik evenwel niet zelf zal aanschaffen, mede vanwege de korte speelduur. Ik zie wel dat-ie gewoon nog op CD verkrijgbaar is, via Gonzo Multimedia, een wat vaag label dat wel meer in progrock-releases doet. Ik zet voorlopig in op 3 sterren, met kans op verhoging naar 3,5.

avatar van Wandelaar
Een onbekend album voor mij, nog nooit ergens gezien zelfs. Maar Your Home ken ik dan weer van: Ekseption - Ekseption '78 (1978). Titelstuk Wild Connections is een supersnel bombastisch typisch Rick van der Linden -nummer, in de traditie van het eerste album van Trace. Ik ga er nog eens voor zitten binnenkort.

avatar van spoiler
Inmiddels in bezit op LP. leuke typische Rick van der Linden plaat, met inderdaad een hoofdrol voor de destijds nieuwe GX1.