Benedicamus - Benedicamus (1975)

Folk
Label: Gideon

1. Beginliedje (2:26)
  2. Jan de Mens (3:51)
  3. De Reiziger (5:25)
  4. De Heer Is Mijn Herder (3:18)
  5. Zacheüs (3:11)
  6. Nicodemus (2:01)
  7. De Graal (3:56)
  8. De Rijke Jongeling (3:35)
  9. Kiesliedje (2:34)
  10. Kind'ren van het Licht (4:08)
  11. Kom in de Kring (4:06)
  12. Eindliedje (1:51)
Ik leerde deze groep kennen toen ik me in het evangelische wereldje had gestort, eind jaren 70, denk daarbij aan de koffiebars van Youth for Christ en het Flevofestival, voorheen Kamperfestival. Ergens was Benedicamus een inspiratiebron, omdat ik ook zelf in een soort reli folk groepje zat. In de koffiebars keek men niet zo nauw hoe het kwalitatief zat met de muziek, als de boodschap maar duidelijk was. Benedicamus was een duo, Karel van Duijvenbode en Theo van Teijlingen, die folk muziek speelde. Het album werd uitgegeven door de christelijke uitgeverij Gideon uit Hoornaar. Ergens zag ik ze als christelijke tegenhanger van Wolverlei. Muzikaal is het allemaal prima, goede folkmuziek met de bekende traditionele instrumenten. Ook hun zang is goed, vaak meerstemmig. De stemmen passen goed bij elkaar.
De teksten zijn echter wel zeer dwingend, er is maar één weg tot de eeuwigheid. Daar wringt het wel. In die tijd kon ik het redelijk plaatsen en zelfs wel waarderen. En heb deze plaat ook veel gedraaid. Zo wie zo veel reli folk muziek uit die jaren ook uit andere landen (Water Into Wine Band, Parchment). Na de tweede plaat ( een man kwam in een land) , die muzikaal kwalitatief ook prima was ging het duo uit elkaar en Theo van Teijlingen naar Zweden. Intussen is hij weer terug gekeerd, maakt solo opnieuw platen, ook weer christelijk en folkachtig en organiseert diensten.
Voor diegene die geïnteresseerd is in de afloop van mijn reli folk groepje : voor veel koffiebars waren we toch wat te werelds. We hadden liedjes over acceptatie homoseksualiteit, maatschappelijke liedjes over de hebzucht en commercie en veel te weinig over 'Jezus redt, Jezus redt'. Dus vaak was het nog maar de vraag of we na de pauze een tweede set mochten opvoeren en in hoeverre wij wel echt bekeerd waren. Die vraag zal men niet aan Benedicamus hebben gesteld, want hun songs lieten daar geen twijfel over. Toch ben ik niet negatief over het album, als ik het in die tijd plaats en het is gewoon beste goede folk.

Als iemand deze plaat heeft en bereid is deze te verkopen ben ik bereid hem te kopen
stuur maar een berichtje naar mij dan: [email protected]