Keening - The Yellow Portal (2022)

1 stem

Electronic / Rock
Label: Icy Cold

1. At Rest / Tape 1 (8:37)
  2. God of Small Things (4:43)
  3. Erase (5:27)
  4. Only Human (6:20)
  5. Underpass (4:30)
  6. MCM XCII (6:07)
  7. De-Escalation Tactics (8:29)
  8. Fallen Man (8:35)
  9. Spirals (7:50)
  10. Silence Is Golden (6:34)
Darkwaver
Interessante ontdekking deze band, een Britse band die de traditie van de postpunk en darkwave prima voortzet, uiteindelijk is dit genre toch afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. De zang is niet heel sterk, maar zeker ook niet slecht en doet me op het eerste gehoor denken aan A Flock of Seagulls. De muziek is vrij rijk vind ik, er gebeurt veel, het gitaarwerk en de synths vind ik mooi gedaan. Het blijft me in elk geval wel boeien. Dit album gaat daarom zeker op de wenslijst.

avatar van jeanmaurice
Het is de combinatie van shoegaze-achtige uitwaaierende gitaren en een dominante basgitaar die ik goed vind. De zang is prima, hoewel soms wat monotoon. Mede dankzij het psychedelische synthwerk blijft het album me tot het eind boeien. De productie is ook erg mooi gedaan. Moet ik nog referenties toevoegen? Het houdt ergens het midden tussen new wave bands uit de vroege jaren 80 en de latere jaren 90 cold wave en shoegaze. Mijn voorlopige favorieten zijn; De-Escalation Tactics en Spirals.

avatar van jeanmaurice
DjFrankie, Alicia, Chameleon Day, jorro, Killeraapje, e.a.

Toch wel behoorlijk early 80's dit, doet me aan vele bands denken, o.a. New Order, Soft Cell, maar ook wel aan Cocteau Twins vanwege het shoegaze-achtige gitaarwerk. Volgens de hoes een eenmansproject van ene Marc Atkinson ondersteund door een gastdrummer. Knap gedaan, hoewel het album wat aan de lange kant is volgens de huidige maatstaven. Het beluisteren zeker waard. Ik heb het album en naarmate ik het vaker luister, ga ik het steeds beter vinden.

avatar van Alicia
Hoppa, weer eentje erbij! Voor de luisterlijst. Het kan niet op...

avatar van Alicia
Ik vind het erg knap dat je een album met slechts met één gastdrummer kan maken. Maar de zang kan inderdaad wel inspirender. Ik vind zijn stemgebruik iets té monotoon. Het geluid is over het algemeen prima.

Edit: inspirerender. Een gevalletje autoincorrect, haha!