Ali Farka Touré - Voyageur (2023)

Mali
Wereld
Label: World Circuit

1. Safari (5:48)
  2. Malahani (3:59)
  3. Sambadio [Acoustic] (5:12)
  4. Bandolobourou (6:32)

5. Cherie (5:47)

6. Kenouna (3:23)
  7. Sadjona (4:55)

met Oumou Sangaré

8. Sambadio (Electric) (3:48)
  9. Kombo Galia (4:27)
avatar van Juveniles
Magnifiek album! Een regelrecht geschenk uit de hemel dat deze pareltjes van Ali Farka Toure uit het verleden zijn opgedoken. Tel daarbij op de 3 nrs met Oumou Sangare, blazers op enkele nrs en het wonderschone wiegende getokkel op de gitaar: van een tijdloze schoonheid.

avatar van potjandosie
inderdaad een geschenk uit de Malinese hemel. Ali Farka Toure 1 van de grootmeesters van de Malinese muziek. een prachtige, postume release met outtakes en "on the road" opgenomen liedjes. het ene pareltje na het andere pareltje volgen elkaar van het begin tot het eind op. de man is alweer 17 jaar niet meer onder ons. ik citeer uit de liner notes van Nick Gold die dit album samen met zijn zoon Vieux produceerde: "The songs collected here were not recorded with any particular release or project in mind, but more as a memo of an idea or an artistic meeting. Over time they became a precious private archive shared amongst a small group of family, musicians and friends. I worked with his son Vieux to complete the recordings ready for release. The pieces encompass a wide variety of styles and are sung in five languages. we recorded them at various times and places over a period of 15 years". hulde aan degenen die deze release mogelijk hebben gemaakt. het kan zich meten met zijn beste werk zoals Savane, Talking Timbuktu (samenwerking met Ry Cooder), en de 2 wonderschone duo albums met Toumani Diabate. de meerstemmige zang, de ritmes en de van hem bekende gitaarriffs. alles is hier aanwezig. een plaat voor alle seizoenen maar zeker ook een ideale zomerplaat. een "must have" voor de liefhebbers.

avatar van spinout
De blaasinstrumenten klinken out of place op dit album. Ook de duetten werken niet echt voor mij. Daarom vind ik dit in vergelijking met zijn andere albums een mindere plaat van Touré.