Steve Augeri - Seven Ways 'Til Sunday (2022)

Label: Hit Hat

1. Magic (5:07)
  2. Never Far from Home (5:24)
  3. Bated Breath (3:20)
  4. Drive (3:44)
  5. Talking About (3:38)
  6. Unanswered Prayers (5:40)
  7. If You Want (4:32)
  8. Beautiful (5:16)
  9. Seven Ways 'Til Sunday (4:40)
  10. Desert Moon (4:53)
  11. From the Beginning (7:31)
avatar van Marco van Lochem
Hij is 63 jaar, was leadzanger bij Tall Stories, Tyketto en Journey en werd geboren in Brooklyn New York USA. In 1991 verscheen het debuutalbum van Tall Stories, een album waarop de vocale kwaliteiten van Augeri eruit springen, naast de powerful rocksongs. De band kreeg niet het gewenste succes en ging uit elkaar. In 1995 bracht Tyketto zijn derde album uit, waarvan de eerste, "DON’T COME EASY" uit 1991, is uitgegroeid tot een klassieker in het melodic rock genre. Augeri nam op album 3, "SHINE" getiteld, het vocale stokje over van Danny Vaughn. Net zoals bij Tall Stories was het succes niet groot, zodat ook deze band het bijltje erbij neer legde na de release.

Dat Augeri zingen kon hadden de leiders van de top band Journey gehoord en toen Steve Perry, dé zanger van deze Amerikaanse band, definitief afscheid had genomen van zijn maten, vonden Neal Schon en Jonathan Cain in Steve Augeri een kwalitatieve sterke vervanger. Zijn stem heeft ook een geweldig bereik en ook hij heeft een hese klank in zijn stem zitten, waardoor hij de perfecte nieuwe vocalist van Journey moest zijn. Na twee studioalbums en een EP kreeg hij stem problemen, waardoor hij genoodzaakt was terug te treden. Sindsdien bracht hij af en toe nieuw materiaal uit, maar tot een volledig album kwam het nog niet, tot nu.

"SEVEN WAYS 'TIL SUNDAY" werd op 24 december jl. uitgebracht en Augeri laat op zijn eerste solo album op elke track horen, dat hij er nog steeds is, als zanger én als componist. Het album bevat elf tracks, heeft een speelduur van 53 en een halve minuut en gaat met het Journey-achtige "MAGIC" van start. Uptempo, lekkere melodie en fijn gitaarspel. Het tempo zakt beduidend in het mede door Journey toetsenist Jonathan Cain geschreven "NEVER FAR FROM HOME". De viool is prominent aanwezig, subtiel orgelspel maken van het ruim vijf minuten durende nummer één van de toppers van het album. "BATED BREATH" begint als een pianoballad, mooi gezongen en een prachtige melodie. Als de drums invallen krijg je een rockballad pur sang voorgeschoteld. "DRIVE" is een echte melodic rock track, "TALKING ABOUT" een bluesy rocker met heerlijk gitaarspel, het richting de zes minuten klokkende "UNANSWERED PRAYERS" is hoogtepunt nummer twee. Heerlijke opbouw, pakkende melodie en ritme en het laatste deel is fantastisch, een rustig instrumentaal einde, piano, strijkers, mooi.

"IF YOU WANT" is een rocker met saxofoonspel, "BEAUTIFUL" heeft een interessant begin, Augeri laat horen nog over een geweldige stem te beschikken. Ingetogen en voluit, hij laat het in deze rocker allemaal horen. Een heerlijke gitaarsolo maakt het helemaal af. Het titelnummer, "SEVEN WAYS 'TIL SUNDAY" is wat mij betreft hoogtepunt nummer drie. Opnieuw een heerlijke opbouw, prachtige melodielijnen en het drumwerk is leidend in dit midtempo nummer. Journey gitarist Neal Schon schreef mee aan "DESERT MOON", dat ook een Journey vibe heeft. Pakkend ritme, mooi gitaarspel en een meezing karakter. Het slotakkoord is tevens het langste nummer van het album, "FROM THE BEGINNING". In zeven en een halve minuut haalt Steve Augeri alles uit de kast. Tempowisselingen, boeiende opbouw, geweldig gespeeld en gezongen, waarmee het mijn vierde hoogtepunt is van "SEVEN WAYS 'TIL SUNDAY".

Het eerste eigen album van deze New Yorker is er één waar hij absoluut trots op kan zijn. De zanger die mij bij het eerste concert van Journey in ruim 25 jaar in 2006 wist te betoveren, doet dat op een aantal momenten op dit album ook. In vergelijking met het nieuwste album van zijn voormalige broodheren, Journey dus, bevalt mij deze op meerdere fronten veel beter. De sound is beter, het is meer een eenheid en de lengte is precies goed. Complimenten, Steve Augeri!

Mooi verhaal Marco! Ik ga zeker luisteren.