Shaylon - The Initiation of a Timeless Voyager (2022)

1 stem

Uitgebracht in eigen beheer

1. The Initiation of a Timeless Voyager (6:12)
  2. Revelation's Time (4:53)
  3. I Am (5:16)
  4. Forgotten Realms of Wonders (4:48)
  5. The House in the Sky (9:06)
  6. In My Silent Sleep (7:18)
  7. What If (4:26)
  8. Astro Girl (4:58)
  9. Mist (5:54)
  10. King of Nothing (3:53)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
The Initiation of a Timeless Voyager is het eerste volwaardige, in eigen beheer uitgebrachte album van de symphonische metalformatie Shaylon, een meer dan gedenkwaardig debuut van een stel zeer getalenteerde muzikanten en een zeer getalenteerde zangeres. De dame in kwestie, Susie Uher Jiménez, heeft dan ook de hoogste graad weten te behalen aan de universiteit op het gebied van muziek en zang en heef daardoor dan ook jaren aan ervaring op dat gebied.

De band viel me op, toen ik de videoclip van het nummer "Mist" voorbij zag komen op YouTube en meteen was ik gegrepen door de ontzettend prettige, catchy stijl van het nummer en de bijzondere vocalen van Susie. Wat dat betreft is Shaylon toch ook wel één van die bands die boven het maaiveld uitsteekt binnen het symphonische metal-genre. En dat bewijzen ze dus absoluut op dit prachtige debuut-album, waar praktisch alleen maar gedenkwaardige nummers op terug te vinden zijn.

Denk aan een kruising tussen Nightwish, Visions of Atlantis, zowaar Iron Maiden en tot slot een vleugje ABBA en je krijgt een idee wat de band qua stijl vooral muzikaal vertegenwoordigd. En daar bovenop de unieke zang van Mevr. Jiménez, die een behoorlijk eigen, karakteristiek stemgeluid heeft.

Het verveelt allemaal absoluut geen enkel moment en het album staat dan ook bol van prachtige nummers die het ene moment best wel stevig en venijnig uit de hoek komen ("Forgotten Realms of Wonders" en "In My Silent Sleep") en het andere moment sprookjesachtig en episch klinken (het titelnummer en vooral "The House in the Sky").
Verdere gedenkwaardige nummers zijn de oorwurm "Revelation's Time" (hallo Iron Maiden wederom), het aan het nummer "Nemo" van Nightwish herinnerende "Astro Girl" en tot slot het al eerder genoemde "Mist" wat ook al zo'n typisch melodielijntje herbergt die de rest van de dag in je kop kan blijven hangen.
Alleen al het daverende einde van "Mist" geeft duidelijk aan dat we hier met een top-formatie te maken hebben en het zal dan ook zeker niet lang meer gaan duren dat de band wordt opgepikt door de grote jongens en binnenkort een platencontract mogen ondertekenen. Want deze band verdient promotie en hopelijk een mooie tour in het vooruitzicht.

Dit debuut smaakt daarom naar meer en van de nieuwe lichting van bands die in hetzelfde straatje opereren die de laatste jaren naar voren zijn gekomen (ik noem bijvoorbeeld ook een band als Elvellon), is Shaylon wat mij betreft een zeer veelbelovende vertegenwoordiger te noemen.

Ik kan dan ook niet anders dan liefhebbers van genoemde bands, maar ook van bands als Edenbridge, Xandria en Kamelot, alleen maar zeggen: gaat dit luisteren! Dit is namelijk een fantastisch album!