De Fransman Fabrice Ruscher presenteert met zijn synthwave/retrowave-project Auto-Reverse 1985, zijn debuut-album die hij simpelweg onder de naam Auto-Reverse heeft uitgebracht.
Niet verrassend, maar wel heel erg degelijk en vooral heel erg leuk, is dit album een waar genot voor synthwave-fans. Het bevat alles waar goede synthwave om bekend staat: opzwepende tracks met aanstekelijke thema's die in het geval van dit album pas écht tot volle wasdom komen, bij herhaalde beluistering.
Diep geworteld in die typische '80's-sound waar synthwave om bekend staat, is dit hét perfecte album om op het volste volume open te hebben staan tijdens bijvoorbeeld lange auto-ritten. Gegarandeerd dat het werkt, als je om dit soort retro-sounds geeft.
Niet alle synthwave kan me bekoren; het is een lastig genre, maar tegelijkertijd biedt het voor fans die zweren bij dit soort muziek, genoeg leuks. Het staat of valt gewoon met de sound. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de muziek memorabel is, d.m.v. herkenbare en degelijke thema's. V.w.b. dat laatste: niet getreurd, het album staat er vol mee.
Vanaf de stoere opener "Data Highway" is het één groot feest 'down memory lane', met de ene knaller na de andere.
Ook het wat meer uitgesponnen "1986 Analog Drive" is een waar juweeltje en blijkt na meerdere luisterbeurten pas echt tot zijn recht te komen.
Bij het titelnummer gaat het tempo omhoog en vanaf dat moment wisselen de nummers elkaar vooral in tempowisseling behoorlijk af, waardoor ook het album als geheel boeiend blijft.
Het eigenzinnige, ietwat episch geladen en tegelijkertijd opzwepende "Your Favorite Shinobi" is zonder twijfel ook één van de knallers op dit album.
Andere toppers die dit album toch wel redelijk solide maken binnen het genre zoals "Turbo Out Run", "VHS Survivor", het duidelijk door Miami Vice geïnspireerde "Eighties Cop" en "Night Raptor" maken het plaatje compleet en zorgen voor één van de betere synthwave-releases die begin dit jaar zijn uitgebracht.
Hou je dus van melodieuze en afwisselende synthwave, dan zit je gebakken bij Auto-Reverse 1985. Het is een fijne release binnen het genre, maar verwacht allesbehalve verrassingen. Wat dus als klein risico met zich meebrengt, dat het album bij eerste beluistering wat onbeduidend en onopvallend overkomt. Maar laat dat je niet weerhouden dit album meerdere luisterbeurten te geven, want dan komt ie pas echt tot zijn recht.
Concreet: houd je van acts als o.a. Timecop1983, Analog'82, Marvel83' en Morgan Willis, dan zit je gebakken bij Auto-Reverse 1985.