Hoe weinig toonbeeld van bescheidenheid hoe dan ook, toch is onze stuurs arrogante Noel Gallagher nog altijd geen vadsige zak. Neen, hij blijft zelfs de avontuurlijke jongen die nooit zal teren op wat voorbij is en evenmin op de lauweren zal rusten van een intussen goedgevulde Oasis-portemonnee vol parels en diamanten. Laat dit dan ook de reden zijn waarom Noel hier ten huize nog altijd veel krediet krijgt in music playtime en dit nu zeker na zijn vierde solo-release, 'Council Skies'. Echt zijn sterkste werk sinds tijden én er moet bij gezegd: 't klinkt ook heel vertrouwd Oasis.
Mmm en op de hoes staat er een schare instrumenten uitgestald, op een bijzondere plek voor de man voor wie toendertijd voetbal zowat de helft van zijn jonge leven invulde, op het heilige Maine Road Manchester namelijk, waar weleer, in het intussen afgebroken legendarische voetbalstadion, talloze en evenveel zinderende match-aftrappen werden gegeven. Duidelijk, Noel Gallagher duikt resoluut zijn nochtans niet al te rooskleurige jeugd in, wist nu tijdens de lockdown zelfs door de rauwe grijsheid van zijn Manchester muzikaal gïnspireerd te worden.
Het groots wiegend, orkestrale 'Dead to the World', song met uitgesproken film-noir vibe, is zo'n persoonlijk roots-epos van Gallagher waar hij vol emotie en melancholie door al die vervlogen Manchester-jaren struint. Halverwege mag daar ook een retrowarm Frans accordeon niet bij ontbreken. Topsong!
Verder nog, in het hart van de plaat, is er het titelnummer 'Council Skies'. Met op Caraïbisch ritme digitaal gestemde gongs opent het Noel's nostalgieke Manchesterdroom over zijn jeugdig magisch zoeken naar schoonheid, over zijn uitbreken uit die grote bad city recht naar de betere toekomst. Contradictorisch toch die intrinsieke nostalgie naar het armeluisleventje daar in hun ooit povere Manchester-council flat, die overigens door de Gallaghers' moeder nog steeds niet is verlaten. In de video van 'Council Skies - pour la petite histoire - voert Gallagher ook nog de excentrieke hanenkam John Robb van Manchester-punkband The Membranes ten tonele. De uitvinder by the way van de term 'britpop' hiermee meteen ook loensend achter het mengpaneel vereeuwigd.
Best wat memorabele songs op dit 'Councel Skies'.' Trying to Find a World That's Been and Gone Pt. 1', haha, is een 'halve song', het oorspronkelijke Part 2 sneuvelde bij nader toezien simpelweg weer in een opwelling van 'first idea, always best idea'.
In de soul van 'I'm Not Giving Up Tonight' zit een verzetsnummer verborgen, dat hier dus passend als opener kan worden gebruikt. Een Gallagher ook die zich tussen al die meeslepende strijkers tot het uiterste inspant om het dan toch allemaal gezongen te krijgen, een klip die hij verder nog een paar keer zal moeten nemen. Zijn daar voorts ook Noel's vrienden. Ja, al meteen op 'Pretty Boy', The Smiths-kopstuk Johnny Marr warempel uitdagend op drummachine in plaats van op gitaar. In overleg met makker Robert Smith krijgt 'Pretty Boy' bovendien al direct een remix tot een op en top The Cure-sfeernummer. Vervolgens had ook buurman Paul Weller naar verluidt muzikaal meer dan wat haver in de pap te brokken
Op het beresterke 'Open the Door, See What You Find' valt dan de zonnegloed glorieus psychedelisch binnen met een geweldige snarenexplosie en dreunende drums. Gallagher's persoonlijkste song over naar jezelf kijken in de spiegel en er zo jezelf mee leren accepteren. Zijn 'Easy Now' is een ballade over talentloos beroemden die met hun 'hollow crown' alles zomaar in de schoot geworpen krijgen zonder iets ook maar ergens te verdienen. De song rolde eruit met die opvallende, bewuste Pink Floyd-inslag en werd uiteindelijk voorzien van de briljante gitaren van co-producer Paul Stacey zelf, die - bij afwezigheid van - dan maar zelf een potige David Gilmour-imitatie ten beste geeft. Pluim!
Voor hardere songs zo opzwepend als wat moet je dan weer bij 'Love Is a Rich Man' zijn, gigantische gitaarsong, aangedreven door rockende drums.
Gallagher houdt natuurlijk ook nog altijd van bijna Beatleleske precisie. Die krijg je onder meer in 'Think of a Number', episch nummer drijvend op strikte drumbeat en cirkelende akkoorden. Tegelijk een persoonlijk, somber nummer over besluiteloosheid in een wrede wereld.
'Council Skies' is een even gevarieerd breed als overwegend Oasis resonerend poprock-album, vol nuance, melodieuze creativiteit, met ijzersterke instrumentatie en met altijd meezingbare refreinen. Gallagher is de ambitieuze impulsenzoeker in het midden van The High Flying Birds die in zijn werkethiek altijd al enkel maar oog heeft voor de song en dan ook de song alleen, een composer die at work ook altijd meer wil dan enkel dat ene kleur, die onmiddellijk grijpt naar het coloriet van de hele regenboog ineens.
Meteen na het verschijnen van 'Council Skies' duiken ze dan ook weer op, de speculaties: en wat nu met Oasis? De gouden stem van zijn broer erbij ware voor ''Council Skies' inderdaad zeker een regelrechte meerwaarde geweest. Maar voor de dromers, zien we daar niet dat het water tussen de Gallagher-broers nu toch al wat minder diep is geworden? Met een Liam die zich recent over titelsong 'Council Skies' van voormalig spitsbroeder Noel uitlaat met: "Hoe kan zo'n kleine gemene man zo'n prachtige song schrijven?" Waarop ook Noel ergens omfloerst laat horen: "Zou jij na een vechtscheiding nog op vakantie gaan met je ex?" Bijna hoffelijke uitlatingen toch voor hun doen. Maar soit - historisch! - hun Manchester City haalde deze avond zojuist toch wel de Champions Ligue 2023 binnen. Kan het voor de duizenden - henzelf incluis - nu toch evengoed niet hét mooie momentum zijn, dat heus helemaal ontladend Oasis-feestje? Manchester City, Oasis United. Tijdstip uiteraard geheel vrij te bezien.