menu

Vreemde Kostgangers - Mist (2023)

mijn stem
4,00 (32)
32 stemmen

Nederland
Pop / Rock
Label: Excelsior

 1. Mist (4:29)
 2. De Liefde Kent Geen Tijd (2:58)
 3. Bladzij Na Bladzij (4:07)
 4. Ik Weet het Niet (3:59)
 5. Ik Speel Gitaar (3:53)
 6. Hoe Meer Ik Dichterbij Kom (4:26)
 7. Niet Wederzijds (4:11)
 8. Luie Liefde (3:02)
 9. Het Einde van Misschien (3:30)
 10. Fender Strat (4:21)
 11. Tijd Tekort (3:57)
 12. Lippen (3:26)
 13. Zeg Me (3:55)
totale tijdsduur: 50:14
zoeken in:
avatar van aERodynamIC
4,0
Een album met een behoorlijk emotionele lading. George en zijn ziekte en Henny die er niet meer is (op zijn uitdrukkelijke verzoek moest dit album er komen).

In Tijd Tekort zingt Henny: ‘zal ik ooit aan liggen kunnen wennen’. Dat heeft toch wel een lading.

avatar van Lura
4,0
Het was niet alleen de verstilde hoes van Mist die mijn nieuwsgierigheid opwekte. Het enige maanden geleden verschenen, uitstekende album Windveren van Boudewijn de Groot vergrootte mijn belangstelling. Alleen al de opener Aarde hiervan maakt het album meer dan het beluisteren waard.

De connectie tussen de twee albums is het hartverscheurende Hoe Meer Ik Dichterbij Kom waarop de Groot in de tekst zich richt tot zijn te vroeg gestorven moeder. De muziek is echter van George Kooymans. “Hij zong de demo thuis zo verschrikkelijk goed in dat die het verdient bekend te worden. Zijn versie staat nu op de derde plaat van Vreemde Kostgangers. Daarmee is het lied voor iedereen die zich ermee kan identificeren.”, aldus de Groot. Een constatering die ik volledig onderschrijf, want Kooymans trekt het nummer volledig naar zich toe.

De twee voorgaande albums van dit trio ken nog niet en blijkt Kooymans als Nederlandstalige zanger voor mij erg overtuigend. Zijn intonatie doet mij, met name in Fender Strat waarin hij zijn 88 gitaren bezingt, enigszins denken aan Raymond van het Groenewoud. Overigens is Kooymans al zo’n vijftig jaar woonachtig in het Belgische Rijkevorsel, waar hij ereburger is.

Mist is opgedragen aan het derde lid van Vreemde Kostgangers, de vorig jaar april overleden Henny Vrienten. Het was zijn nadrukkelijke wens dat album er nog zou komen. Van hem is de ingetogen opener en titelsong, waarin weersgesteldheid wordt gebruikt als een vorm van emotie. Een typische Vrienten song is Tijd Tekort, want nu een wat wrange context heeft. Ook bevat het spitsvondige regels als:

“waarom heeft een dag maar twaalf uren
Hij mag van mij wel dubbel zo lang duren”

De mooiste bijdrage van de Groot vind ik het melodisch bijzonder fraaie en ingetogen Bladzij Na Bladzij. Het refrein ervan blijft meteen hangen. Favoriete track is echter het door Kooymans gezongen en door Thé Lau geschreven De Liefde Kent Geen Tijd. Het zijn vooral beschouwende liedjes van heren op leeftijd. Volgens de Groot een waardig slotakkoord voor een illuster trio en dat klopt als een bus.

avatar van johan de witt
Mooie, stemmige hoes.

avatar van CWTAB
4,0
geplaatst:
Terug een pareltje dit album Niet Wederzijds & (vooral) Hoe Meer Ik Dichterbij Kom hakken er diep in...

De Liefde Kent Geen Tijd zou van de hand van Thé Lau zijn maar ik kan het precies niet bij The Scene/solo werk plaatsen, iemand die weet waar de oorsprong ligt?

avatar van aERodynamIC
4,0
geplaatst:
Duidelijk de beste van de trilogie. Of is het toch het sentiment dat erachter schuilt? George die zijn gitaren nog heeft, maar ze niet meer kan bespelen. De dood van mijn grote idool Henny Vrienten......

Ik ervaar op dit album meer harmonie dan op de voorgangers. Blij dat juist dit afscheid zo goed uitpakt.

Een mooi, waardig en zeker ook emotioneel monument.

avatar van spoiler
geplaatst:
CWTAB schreef:
Terug een pareltje dit album Niet Wederzijds & (vooral) Hoe Meer Ik Dichterbij Kom hakken er diep in...

De Liefde Kent Geen Tijd zou van de hand van Thé Lau zijn maar ik kan het precies niet bij The Scene/solo werk plaatsen, iemand die weet waar de oorsprong ligt?


In een interview met George in de Volkskrant geeft hij aan dat hij in 2014 een tekst aan Thé gevraagd heeft.

Jaren laten liggen en nu dus op muziek van Kooymans zelf op de plaat gezet.

Thé heeft het nooit zelf uitgebracht.

avatar van CWTAB
4,0
geplaatst:
Bedankt spoiler voor de info, wat een luxe om dergelijke dingen bijna 10 jaar op een schap laten liggen

avatar van Lontanovicolo
4,0
geplaatst:
Me laten leiden door sentimenten en draai hem nu voor de 3e keer, verdimme ik vind hem leuk. Open met 3,5 sterren maar zal zo maar meer kunnen worden

avatar van MRDammann
4,0
geplaatst:
Mooi slootstuk van deze trilogie.

avatar van lennon
4,0
geplaatst:
Bijna 1 jaar (!!!!) na Henny zijn onfortuinlijke overlijden, is het heel fijn om nog wat nieuw werk te horen van hem.

De titeltrack grijpt me meteen bij de strot, Wat is dat een prachtig nummer. En de koortjes van Henny, wat zullen we die gaan missen. Natuulijk zal het sentiment een rol spelen, maar dit is wel gelijk het beste nummer van de plaat wat mij betreft.

Ook de nummer die George zingt, zijn erg prettig. Goed te verstaan, iets wat op de voorgangers nog wel een ding was, George en Nederlands zingen vond ik wat moeilijk, maar op deze plaat, heel fijn

Boudewijn heeft een fijn stemgeluid, maar raakt mij het minst (nooit veel mee gehad) maar zijn bijdrage aan dit album is natuurlijk essentieel.

Mooie, waardig afsluiter van een leuk uit de hand gelopen hobby project. Jammer dat het zo heeft moeten eindigen.
RIP Henny

avatar van c-moon
5,0
Mijn verslag, zoals het vanochtend op Luminous Dash verscheen:

'Sinds vrijdag 17 maart 2023 is het album Mist uit, het derde album en tevens onbedoelde sluitstuk in het te beknopte maar rijke oeuvre van Vreemde Kostgangers, sinds 2016 de supergroep rond vrienden Henny Vrienten (Doe Maar), George Kooymans (Golden Earring) en Boudewijn de Groot. “Een waardig slotakkoord voor een illuster trio”, zoals Boudewijn de Groot het mooi stelt.

Henny Vrienten overleed in april 2022 aan longkanker, George worstelt sinds 2021 met de vreselijke ziekte ALS, wat maakt dat Mist het laatste studio-album van Vreemde Kostgangers is. Heel wat liedjes voor de plaat waren reeds opgenomen, en het was Vrientens uitdrukkelijke wens dat de plaat er nog zou komen.

Goed dat Mist er kwam, want het album bulkt weerom van de fraaie composities en tekstuele spitsvondigheden. Net als bij voorgangers Vreemde Kostgangers en Nachtwerk, beiden uit 2017, spat het spelplezier er af. Ook nu is de muziek steengoed, de teksten geestig en intelligent. Kortom: alle typische Kostgangers-ingrediënten zijn rijkelijk aanwezig op Mist. De songs zijn samen gemaakt, maar dragen herkenbare handtekeningen, elke Kostganger drukt dus zijn stempel.

Het titel- en openingsnummer van Mist is een statement in één woord; een weersgesteldheid en een werkwoordsvorm als emotie. In deze deemoedige popsong vertelt en zingt Henny Vrienten prachtig met warme stem, in het Beach Boys-esque refrein horen we de drie Kostgangers in fraaie samenzang, met prachtig piano- en toetsenwerk van Rick van Wort. Geweldig poppy, en toch een weinig deemoedig dus.

In De Liefde Kent Geen Tijd kruipt Kooymans gewillig en overtuigend in de huid van de eeuwige jeune premier, de liefde kent immers geen tijd. Kooymans vertolkt een tekst die Thé Lau ooit schreef, maar nooit gebruikte. Behalve de lead én backing vocals van George is een belangrijke rol voor de wonderlijk klinkende cello van Susanne Rosmalen weggelegd. Zowat alle andere instrumentarium is het werk van John Sonneveld, die ook alle opnamen van George deed en voor de eindmix van de plaat instond.

Wanneer Boudewijn de Groot “na de laatste bladzij schemert de eeuwigheid” zingt, krijgen we het eventjes lastig. Krop in de keel. Ja, deze komt wel binnen. Bladzij Na Bladzij is een fraaie parel, geschreven door Vrienten en de Groot, die zo op Boudewijns album Een Nieuwe Herfst (1996) had kunnen staan, maar ook perfect past binnen Mist. Meteen ook één de grote favorieten op deze plaat. Die zo karakteristieke warme stem van de de Groot, die sterke tekst. Ja, pakkend. En o zo mooi…

In Het Einde van Misschien herkennen we de hand van dezelfde meester, want een typische de Groot-compositie, zeg maar. Geweldige melodie, heel sterke tekst en alhoewel geen fan van het genre kan ik die country-vibe wel smaken. Als het nummer je bekend in de oren klinkt, kan dat. Rob de Nijs zette het op diens album ’t Is Mooi Geweest in 2020. Toch liever de versie van de Groot. Het overkomt ons soms nog wel dat we songs die de Groot voor anderen schreef, liever in diens versie horen. Om een paar voorbeelden te noemen: Leonardo, Malle Babbe en Annabel en Vrolijke Violen, respectievelijk hits voor Rob de Nijs en Hans de Booy.

Hoe Meer Ik Dichterbij Kom, een heel persoonlijke tekst van de Groot, dat als nummer eerder al op Windveren (2022) stond, de jongste plaat van de Groot, wordt op Mist gezongen door Kooymans, die de muziek schreef. Boudewijn vond de zang van George zo mooi, toen die de demo inzong, dat hij deze versie absoluut op de laatste Kostgangers-plaat wou. George brengt het alleszins met de nodige dramatiek en intensiteit.

Er staan een paar lekkere rockers op de plaat ook, zo moeten we het zeker over Fender Strat (Kooymans/de Groot) hebben. George Kooymans bezingt vol passie zijn 88 gitaren maar het liefst gaat hij naar bed met zijn Fender Strat. Hilarisch! En ook in Lippen (Kooymans/ de Groot) en Luie Liefde (Kooymans/Vrienten) wordt er duchtig gerockt. Drie nummers waarin Kooymans het vocale voortouw neemt. Maar ook in Ik Weet Het Niet (Vrienten/ de Groot) wordt er duchtig gerockt, hier met Henny op lead, met stemmige achtergrondzang van de Groot en Kooymans.

Ik Speel Gitaar is een song die fans van Boudewijn de Groot zich wel zullen herinneren van de tour die hij met zoon Marcel ondernam. Het stond toen telkens op de setlist maar werd vooralsnog niet opgenomen, nu prijkt het lied (Boudewijn en Marcel de Groot/ Jan Rot) dus op Mist. Blij met deze versie, met als bonus knappe gitaarsoli van Kooymans!

Niet Wederzijds en Zeg Me, beiden geschreven en gezongen door Vrienten, zijn kleine mooie lichtvoetige poppy kunstwerkjes.

We herinneren ons de shows van Vreemde Kostgangers nog levendig, met telkens aan het eind behalve klassiekers van Golden Earring en Boudewijn de Groot ook een Doe Maar-momentje natuurlijk. Vaak was dat Is Dit Alles? Op Mist prijkt er ook een Doe Maar-momentje. Om maar te zeggen dat de Doe Maar-vibe en dito ritme heel erg welgekomen aanwezig zijn in Tijd Tekort, geschreven en gezongen door Vrienten. Een feestelijk dansbare compositie, met geweldige tekst.

Al klinkt “waarom moet een mens zo blijven remmen, ik ga nooit aan liggen kunnen wennen” nu wat wrang als Vrienten dat zingt. Maar, zalige track, prachtige tweede stem van Boudewijn ook, en met grappige loops naar het einde toe van de song.

Op Mist horen we Vreemde Kostgangers nu voor ’t laatst, hier bijgestaan door Xander Vrienten (Henny’s zoon) op bas, Jasper Slijderink op toetsen en Rik van Worst op percussie. Gelukkig dat deze plaat er nog kwam, het laat horen wat een super-getalenteerd trio Vreemde Kostgangers waren; elkaar inspirerend en versterkend.

Een sterk afscheid van de Kostgangers, een mooie ode aan Henny Vrienten ook.

Een allerlaatste afscheid komt er misschien nog met een live-registratie van de tournees die Vreemde Kostgangers tussen 2016 en 2020 ondernamen. Stay tuned!

Mist is uit bij Excelsior en ook te vinden op de gekende streaming platforms.'

Link naar het artikel: VREEMDE KOSTGANGERS – Mist (Excelsior) – Luminous Dash BE - luminousdash.be

avatar van devel-hunt
3 mannen op leeftijd, ze zagen er nog zo kwiek, jeugdig en gezond uit, maar schijn bedriegt kennelijk, het was de nadrukkelijke wens van Henny Vrienten, deze plaat moet postuum alsnog worden uitgebracht, en dat is gebeurd, een mooie plaat, Nederlands talig, meestal heb ik er niet zo veel mee, maar er zijn uitzonderingen, Spinvis, Shaffy en de solo platen van Vrienten om wat voorbeelden te noemen. En nu dus deze plaat, mooi, ingetogen, maar met kennis van de rampspoed die er toesloeg is het moeilijk onbevooroordeeld te luisteren, ik ga het vast een keer proberen.

avatar van Lontanovicolo
4,0
Lontanovicolo schreef:
Me laten leiden door sentimenten en draai hem nu voor de 3e keer, verdimme ik vind hem leuk. Open met 3,5 sterren maar zal zo maar meer kunnen worden


Naar ****

Gast
geplaatst: vandaag om 01:01 uur

geplaatst: vandaag om 01:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.