Op dit moment wat aan het struinen door mijn muziekcollectie en dan kom ik ineens platen tegen, waarvan ik niet eens weet dat ik ze heb.
Dit is één van de 'onbekende' platen in mijn collectie.
En achteraf vreemd dat deze nog onbekend is gebleven bij mij, want dit is echt hele mooie muziek !
Tiar is een muzikale ontmoeting tussen Noorwegen en Libanon. Dat roept natuurlijk direct vragen, maar misschien ook verwachtingen op.
De pracht van de Noorse bergen en de warmte van de Middellandse Zee, in hoeverre is dat muzikaal te combineren ? Belangrijk is dan, in hoeverre staan de muzikanten open voor elkaars muzikale achtergrond. Het trio Tiar bestaat uit Lars Lien (saxofoons), Åsmund Reistad (contrabas) en Geko Fattal (oud). Vanzelfsprekend hebben de muzikanten heel verschillende muzikale achtergronden en wortels. Maar ze zien dat duidelijk als een meerwaarde in plaats van een belemmering. Zo klinken er op 'november' elementen uit Noorse en Libanese traditionele muziek, hedendaagse muziek en jazz. Het resultaat is een unieke muzikale ervaring. De muziek is speels en gedeeltelijk geïmproviseerd, variërend van ritmisch tot intiem en subtiel. De meeste muziek is door de Tiar-leden zelf geschreven, aangevuld met enkele traditionele Noorse en Midden-Oosterse stukken. Het trio speelt al sinds 2007 samen en dit is hun debuutalbum.
Ik ben wel onder de indruk van dit album. Het heeft ergens wel een herfstige sfeer, vandaar waarschijnlijk de titel 'november' voor dit album.
Het zou bijna een album voor ECM kunnen zijn, het label dat graag verschillende culturen bij elkaar plaatst.
Volgens mij hebben ze in 2023 nog een album uitgegeven "Pesona". ik ga daar ook eens achteraan.