Merzhin - Pieds Nus Sur La Braise (2006)

Frankrijk
Folk / Rock
Label: Sony

1. Pavillons Kamikazes (2:38)
  2. La Rue Calumet (4:12)
  3. Fanny (3:12)
  4. La Cour des Grands (3:13)
  5. Au Bout de La Scène (3:31)
  6. Poussières (4:09)
  7. Western (3:45)
  8. Torche Vivante (3:48)
  9. Si Tu Mens (4:40)
  10. Souriez (3:11)
  11. Des Filons Dans Nos Failles (5:28)
  12. A La Chaleur des Missiles (3:21)
  13. Nu et Noir de Pied (2:46)
DutchViking
Nogal eigentijds bandje, dit Franse gezelschap. Ik kwam via Last.FM in aanraking met hun nummer Le Nains de Jardins van het gelijknamige debuut en dat smaakte direct naar meer.

Merzhin's sound is te typeren als moderne rockmuziek met een sterke Bretonse (folk)inslag. De Keltische elementen zijn namelijk niet weg te denken uit het repertoire. Merzhin is echter veel meer dan alleen maar folk. In de bandsound hoor je een keur van diverse ongebruikelijke instrumenten (zoals klarinet, saxofoon en panfluit) terug, die echter op bijzonder smaakvolle wijze met elkaar worden vermengd. Een luisterbeurt naar welk willekeurige song dan ook was voor mij daarom ook direct een verademing.

De Keltische aandoende folk wordt bij tijd en wijle voorzien van een Oosters sausje. Merzhin experimenteert er driftig op los en dat pak op Pieds Nus Sur La Braise voortreffelijk uit. Ook het zingen in de Franse taal is wat mij betreft een meerwaarde. Ik kan werkelijk geen enkel minpunt ontdekken aan deze schijf: 5*

DutchViking schreef:

Gelukkig nog iemand die Merzhin kent en waardeert. In Nederland totaal onbekend, maar in Frankrijk hebben ze toch wel enige bekendheid bij een bepaalde groep. Merzhin combineert stevige rock met wat Bretonse invloeden, wat een goede mix oplevert. Bij de eerste twee cd's was dit nog nadrukkelijker aanwezig, doordat er meer gebruik gemaakt werd van bretonse instrumenten waaronder Ierse fluit én bombarde. Op deze plaat ook nadrukkelijk saxofoon en klarinet. Op zich niet verkeerd, maar persoonlijk hou ik meer van de folk achtige aanpak. De zanger zingt wat beter dan op de eerste cd's, hoewel dat net over de top soms wel mooi was. Zoals ik al bij de tweede plaat heb geschreven heb ik ze live gezien in een oud statig theater in Noord Frankrijk (Delain), met in het voorprogramma een wat eigenaardige chansonnier Rodriguez (niet verkeerd overigens). Enkel de combinatie met Merzhin sloeg nergens op en ook het oude statige , maar vervallen theater was nou niet iets wat bij deze groep hoorde. Een aantal die hard fans probeerde nog wel iets van sfeer te maken, maar dat was knap lastig.
Deze cd via een tweedehands zaakje op de kop getikt voor 2 euro in Frankrijk, maar ook daar zijn de platen van Merzhin moeilijk te verkrijgen.
Deze plaat bevat weer prima nummers, goed uit gevoerd. Het folk element doet het wel, anders zou het niet zo origineel zijn.