menu

Mike Rutherford - Smallcreep's Day (1980)

mijn stem
3,70 (49)
49 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: Passport

 1. Moonshine (6:25)
 2. Time and Time Again (4:53)
 3. Romani (5:25)
 4. Every Road (4:15)
 5. Overnight Job (5:46)
 6. Between the Tick and the Tock (3:58)
 7. Working in Line (3:08)
 8. After Hours (1:44)
 9. Cats and Rats (In This Neighbourhood) (4:47)
 10. Smallcreep Alone (1:33)
 11. Out into the Daylight (3:49)
 12. At the End of the Day (5:35)
totale tijdsduur: 51:18
zoeken in:
avatar van dynamo d
5,0
Prachtig album, dat vroeger ook vaak werd gedraaid in de Elpee Show op Hilversum 3. Vooral 'Moonshine', 'Time and Time Again' en 'At the End of the Day' zijn erg mooi. Kortom, het betere solowerk van Rutherford (beter bekend als de gitarist van Genesis).

avatar van ChrisX
Correctie: DE gitarist van Genesis was Steve Hackett. Rutherford kon er ook aardig mee over weg in latere jaren maar hij bleef toch altijd van origine een bassist.

Overigens, At The End Of The Day was heel lang de eindtune van de LP/CD-show waarbij dhr. van Putten het altijd presteerde om over het mooiste stuk van het nummer te praten.

Door het hele Smallcreep stuk is dit denk ik toch wel een van mijn favoriete Genesis solo-albums. Overigens, de tracklisting is die van de Amerikaanse cd-versie volgens mij want hier in Europa begint hij met Tick And The Tock t/m End Of The Day en dan de andere tracks. Weet eigenlijk niet hoe dat zat met de originele LP maar ik meen me te herinneren dat die op Kant 1 het hele Smallcreep stuk had (iemand het boek ooit gelezen?).

avatar van Jester
3,5
Inderdaad een prima album, met een aantal uitschieters, maar over de hele toch wat onevenwichtig. Dat van die tracklist kan trouwens kloppen, want ik denk dat ik hem van AMG heb gehaald.
Van de solo-albums van Genesis-leden vind ik Voyage of the Acolyte van Steve Hackett toch wel duidelijk beter.

dutch2
De tracklisting hierboven is de tracklisting van de originele LP. Kant 1 bestaat uit 5 'losse' nummers, kant 2 is het verhaal van Smallcreep, dus beginnend met 'Between the Tick and the Tock'.

Wat de soloalbums van Genesisleden betreft vind ik het een beetje een appels- en perenverhaal. 'A Curious Feeling' van Banks, 'Spectral Mornings' van Hackett en '4' van Gabriel vind ik alle drie prachtig, maar nauwelijks met elkaar te vergelijken.

avatar van dynamo d
5,0
@ChrisX:

Je hebt gelijk over Steve Hackett. En ja, inderdaad Van Putten. Over het mooiste stuk heen praten deed hij ook met het nummer Genesis V. I Ch. 32 van het album 'I Robot' van the Alan Parsons Project. Hij draaide trouwens wel mooie muziek en dat heeft mijn muzieksmaak ook beïnvloed.

Overigens heb ik thuis ook dit album van Rutherford en de tracklisting komt overeen met wat je zegt.

avatar van glennton
4,5
lp die ik vroeger vaak draaide, en zal hem (cd dan) weer eens gaan beluisteren en ben benieuwd of ik dan weer dat typische gevoel erbij krijg...(beetje triest,melancholisch gevoel, ja ik weet ook niet waarom, denk mengeling muziek en tekst die dat veroorzaakt)
maar ik vind het een sterk album, zeker weten!

4,5 ster

avatar van vigil
3,5
behoorlijk album met een goede zanger. Niet echt heel spannend maar op z'n tijd wel een aardig alternatief voor een Genesis album

avatar van Flipper
Heb deze nog alleen op vinyl. Tijdje geleden dus dat ik hem heb gehoord, zal weer eens gaan luisteren.

Weet nog wel dat ik de de 'concept- kant' heel goed vond. De produktie was wat vlak.

avatar van ChrisX
Productie was erg typisch voor die tijd vond ik. Het was het pre-digitale tijdperk waar in alles nog niet zo kil klonk als een paar jaar later.

Voor diegene die het interesseert: de zanger op dit album is Noel McCalla die tegenwoordig in de band zit bij Manfred Mann maar ook bijv. veel sessie-werk als achtergrondzanger heeft gedaan en zodoende te horen is op Drivers Seat van Sniff N The Tears maar ook op het album Are you sitting comfortably van IQ

En euh.. Simon Phillips drumt hier de sterren van de hemel met name in het lange Smallcreeps Day deel van de plaat.

avatar van Gert P
4,0
Mijn album heeft een andere trackvolgorde.
mijn favoriete nummer van deze plaat is At the end of the day.

edit, zie dat meerderen dat hebben.

avatar van vondeling
4,0
Goed album met een paar echte uitschieters. Ik heb alleen de lp en ik ben niet te spreken over de opname kwaliteit daarvan.
Opvallend vind ik dat alle Genesis leden er een behoorlijke solo carriere op na houden, op Tony Banks na.
Terwijl Tony Banks de man is die binnen Genesis het meest bepalend is!!!!!!

avatar van ChrisX
vondeling schreef:
Ik heb alleen de lp en ik ben niet te spreken over de opname kwaliteit daarvan

Met de opname is volgens mij niks mis maar vinyl uit eind jaren 70 en jaren 80 is van notoire matige kwaliteit.

dat is tenminste wat ik altijd heb begrepen en is iets wat ik uit mijn eigen vinyltijd nog wel redelijk voor de geest kan halen. Ik had ouder vinyl (bijv. Mike Oldfield's Ommadawn dat in goede staat was en bleef ondanks regelmatig draaien en bijv. Queensryche's Operation Mindcrime die toch al flink begon te kraken en te knisperen.

avatar van musicboy
Blind besteld op Blah voor 7.99. Hopelijk betreur ik het niet.

avatar van Gert P
4,0
Vast niet, mooi album en lijkt totaal niet op Mike and the Mechanics.

avatar van Gerards Dream
5,0
Dit album heb ik ooit gehad en uitgeleend aan een "goede" vriend en allebei nooit meer terug gezien. Wat ik er nog van weet is dat het erg goed was. Tijd om er weer naar op jacht te gaan. Die vriend mag mijn oude exemplaar houden. En inderdaad in de LP-Show van de TROS was dit vaak te horen.

avatar van musicboy
Pas vandaag voor het eerst beluisterd en veel te vroeg om te oordelen. Doet me vaag denken aan Genesis en Banks solo. Zeker geen waw-gevoel, ook geen bah-gevoel. Afwachten.

avatar van divart
4,0
vondeling schreef:
Goed album met een paar echte uitschieters. Ik heb alleen de lp en ik ben niet te spreken over de opname kwaliteit daarvan.
Opvallend vind ik dat alle Genesis leden er een behoorlijke solo carriere op na houden, op Tony Banks na.
Terwijl Tony Banks de man is die binnen Genesis het meest bepalend is!!!!!!


Geluid is inderdaad zeer matig, maar daar hadden er meer last van in die tijd. "And then there were three" klinkt ook alsof het in een met wattenbeklede grindbak is opgenomen. "A curious feeling" klinkt iets beter maar toch ook niet geweldig. Eigenlijk zijn er best veel albums zo van eind jaren 70 met een zeer beroerd geluid. Zal wel te maken hebben met een teveel aan knopjes en moderne technologie ofzo (al kan het ook zomaar zijn dat al deze albums in de Wisseloord Studio's zijn opgenomen).
Wat Tony Banks betreft. Deze heeft een prachtig debuutalbum afgeleverd en daarna was het helemaal over en uit. Maar ook bij Genesis had die na 1980 niet zoveel zinnigs te brengen (op een paar uitzonderingen na natuurlijk). Maar A Curious Feeling is wat mij betreft het beste soloalbum van de genesis heren (hoe goed ik Hackett ook vind).
Maar dit is best een aardig album eigenlijk. Ik heb de LP begin jaren 80 verkocht want ik vond er niet veel aan (vooral vanwege het slechte geluid denk ik). Maar de cd draai ik de laatste jaren best wel veel. Het nummer Working in Line is een draak van een nummer, maar de rest is toch erg sfeervol. Het Smalcreeps gedeelte begint erg sterk met het dreigende Between the Tic and the Toc en kent op Working in Line na geen slechte nummers. De A-kant is minder sfeervol maar alleen Every Road is een twijfelgeval (meer dan een twijfelgeval eigenlijk, een beetje een zeurnummer toch wel). Geen slechte score: 10 redelijk tot erg goede nummers.

4,0
Ik kwam dit album toevallig tegen bij de free record shop en heb hem puur uit nieuwsgierigheid meteen gekocht voor een tientje. Hoewel het solowerk van de genesis heren me niet zoveel heeft weten te boeien dan genesis bij elkaar, (op hackett na, want die komt heel dicht in de buurt) is dit album mij toch echt meegevallen. Er zit een verhaallijn in wat sound betreft, die eindigt met het prachtige at the end of the day. Voor mij is de tracklist die hierboven wordt weergegeven de originele.

Dit album haalt het bij lange na niet bij voyage en spectral mornings, maar is naar mijn mening net ietsje beter dan a curious feeling. Al scheelt het drie keer niks.

avatar van Bluebird
4,0
Tot nu toe nog steeds het meest interessante wat Mike solo heeft uitgebracht. At The End Of The Day (idd bekend van de Elpee Show) en Time And Time Again zijn erg fraaie tracks in de sfeer van Many Too Many. De late jaren 70 zijn op dit album dan ook nog duidelijk voelbaar waarna men op wat ''aangepaster'' repertoire overstapte.

avatar van Rinus
3,5
Kreeg dit album tesamen met een boel andere platen (op vinyl). Een paar keer beluisterd nu,en het is best wel een goed album,met duidelijke Genesis invloeden. Het is heel anders dan dat hij later zou doen met zijn groep The Mechanics. Dat was veel meer pop georienteerd.

Geluidskwaliteit / productie vind ik nog meevallen. Ongeveer hetzelfde als de Genesis platen uit die periode. Beetje vlak, dat wel.

WPE
ook voor Mike Rutherford geldt: hij heeft een opus magnum (om maar een paar sjieke woorden te gebruiken) afgeleverd: Smallcreep's Day. Als je deze cd van hem koopt hoef je van hem eigenlijk niets anders meer te kopen. Wat een mooie muziek, qua niveau te vergelijken met zijn "broeder" Tony Banks' A Curious Feeling.
Nee, dit is en blijft prachtig en heeft voor mij nog niets aan kracht ingeboet. Een regelrechte aanrader!

avatar van zoppo
4,5
Geen hoofdmaaltijd van Genesis (Foxtrot t/m Duke) maar toch een heerlijk toetje.
Aardig boek van Rutherford, heb 'm net uit: Mike Rutherford, The Living Years, London: Constable, 2014 « Progwereld

avatar van Cor
3,5
Cor
Verrassenderwijs vond ik dit altijd de meest fijne solo-exercitie van post-Gabriel-Genesis-leden (ken overigens niets van Banks). Met die lekkere ruisende gitaren, mooie synths en fraai gezongen melodieën. Ruikt de 4**** bijna, maar vooralsnog een halfje minder (even in laten werken).

avatar van Rob Patings
Voor mij een van de beste albums ooit.
Erg veel kippenvel momenten.
Maar dat heeft ook een beetje te maken met de momenten waarop ik deze muziek draaide.
Dus *****

4,0
Goed prog album maar Voyage of the Acolyte van Hackett is sowieso een beter symfonisch album. Gemaakt tijdens zijn Genesis periode.

avatar van uffing
Beetje een manke vergelijking als je het mij vraagt. Hoewel er slechts vijf jaar tussen zit, zijn beide albums gemaakt in een compleet ander tijdsgewricht. Daarnaast zijn Rutherford en Hackett twee totaal verschillende muzikanten. Rutherford heeft weliswaar het nodige bijgedragen aan Voyage, maar had nooit zelf met iets dergelijks op de proppen kunnen komen. Net zomin als Hackett zoiets als Smallcreep's Day had kunnen maken.

avatar van goldendream
Zonder twijfel het beste wat Rutherford zonder Genesis voortbracht en de reden is eenvoudig: vervang de zanger door Gabriel of Collins en je hebt een typisch Genesisalbum. Vooral de nummers die gebaseerd zijn op het boek 'Smallcreep's Day' zijn door en door Genesismateriaal. Hij had er één lang nummer kunnen van maken i.p.v. het op te splitsen in 7 delen. Zijn hobbybandje Mike & The Mechanics is best wel goed, maar kan hier niet aan tippen.

4,0
Mike and the Mecanics was alleen in de eerste line up erg goed met: Paul Carrack, Paul Young ( van Sad Café r.i.p.). Dat waren twee verschillende top zangers! Later is het stukken minder geworden ook omdat Paul Carrack's platenlabel ruzie maakte met die van Rutherford!

4,0
Het conceptdeel van kant 2 is gewoon geweldig. En aantal nummers van kant 1, waaronder de opener, ook zeer de moeite waard. Ga niet vergelijken, gewoon lekker luisteren is veel verstandiger.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:39 uur

geplaatst: vandaag om 23:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.