Intense en stevige progressive rock uit voormalig Tsjechoslowakije (Praag), met ook zang in het Tsjechisch. De band speelt een behoorlijk stevige versie van progressive rock met jazzrock-elementen. Geen makkelijke muziek om zo 1,2,3 op je te laten inwerken, maar het is wel erg technisch, goed gespeeld en het klinkt ook erg goed. De band heeft twee toetsenisten en een gitarist (naast de ritmesectie) maar de toetsen overheersen niet, er is genoeg stevig gitaarspel ook.
De synthesizers die de band hier gebruikt, klinken goed en niet gedateerd en geven het soms een beetje een spacerock (ala Eloy)-feel mee. Maar het is voor een progressive rockband. Ik ken het niet zo snel vergelijken met een andere band die ik ken, wellicht het Franse Ange, maar dat is ook wat vergezocht. Daarmee is M. Efekt (ofwel Blue Effect) best een unieke en vreemde prog-eend in de bijt. Maar als het toch moet: gooi Saga, Rush, Yes, King Crimson en Eloy in een blender en je hebt een beetje een idee.
De band speelt veel met tempowisselingen, wisselingen in akkoordenschema's, dynamiek en thema's, waardoor het soms wat hak-op-de-tak lijkt, en onrustig kan overkomen. Maar dit is wel muziek die je meer moet ervaren dan dat je gaat proberen er leuke luisterliedjes in te ontdekken.
Wel Tsjechisch. Ik haalde band even door de wat met Fermáta, die Slowaaks (opgericht in Bratislava) is. Beiden in de jaren zeventig Tsjechslowaaks. Heerlijk zo'n discussie met mijzelf.