Fish - Vigil's End (2022)

Alternatieve titel: UK Tour 2021

Label: Chocolate Frog

1. Grace of God (9:41)
  2. Big Wedge (6:06)
  3. Man with a Stick (6:43)
  4. State of Mind (7:20)
  5. Family Business (5:27)
  6. Vigil in a Wilderness of Mirrors (10:29)
  7. Rose of Damascus (15:52)
  8. He Knows You Know (5:42)
  9. Weltschmerz (6:52)
  10. This Party's Over (4:57)
  11. Cliche (7:08)
  12. View from a Hill (6:43)
  13. A Gentlemen's Excuse Me (3:58)
  14. Fugazi (9:21)
  15. The Company (5:11)
1,0
The Last Straw was al vrij pijnlijk. Nu moet het echt ophouden. Dit is gewoon niet meer om aan te horen. Niet alleen om de bijzonder aanmatigende opnames (die een gemiddelde bootleg niet overstijgen). De drums zijn zo te horen aan het einde van een hole ijzeren pijp ingemixed). De zang is pijnlijk om aan te horen en nummers zijn erbarmelijk slecht uitgevoerd. Wat een brei van geluid.

Fugazi was echt niet om aan te horen. Zon gaaf nummer dat hier gewoon even compleet in de blender wordt gegooid.
The Company. Als Fish begint te zingen. Vervormd, veel te hard...kom op zeg.
Wat is dit.....

Waarom breng je iets dergelijks uit ?
Zo wil je je legacy toch niet te grabbel gooien.

Hoeveel als ik het ook huldig dat hij VITWOM integraal uitvoert en hoeveel als ik dit album ook heb gedraaid en uitkijk naar de Deluxe Editie met Dolby Atmos. Dit had ie beter kunnen laten.

Mssr Renard
Ik vind deze liveplaat wel wat beter dan The Last Straw, die wel een enorm aanslag pleegde op mijn gehoor. De eindmix van deze plaat is beter verzorgd.

Op de site van Fish lees ik dat deze line-up aanwezig is: Fish vocals, Steve Vantsis Bass, Gavin Griffiths drums, John Mitchell guitars, Spencer Cozens keyboards, Doris Brendel backing vocals

Nog nooit gehoord van Spencer Cozens maar Mitchell, Vantsis en Griffiths zeker wel. Een goede liveband in elk geval.

Ik heb voorlopig geen klachten over deze liveplaat. Ik vind ook dat John Mitchell aardig zijn best doet om zowel Hal Lindes, Frank Usher als Steve Rothery te evenaren. Ja, ik vind deze veel prettiger om naar te luisteren dan The Last Straw.

Mssr Renard
Het is wel behelpen met de stem van Fish soms. Hij knijpt enorm, omdat hij het gewoon niet meer haalt. En dat is juist bij nummers van het debuut het meest duidelijk, omdat daar nogal wat uithalen zitten, zoals in State of Mind. De zangeres kan het ook niet goed opvangen.

Ik weet eerlijk gezegd ook niet hoe het anders kon. Fish heeft gewoon het recht om zijn eigen nummers te spelen, en de fans (want er gaan genoeg mensen naar de concerten) hebben er geen last van.

Maar dit is wel typisch een liveplaat die wat mij betreft niet extra bijdraagt, en na die ene luisterbeurt van vandaag zal niet snel nog een luisterbeurt volgen.

1,0
Mssr Renard Vriend van me was bij het eerste concert in Vredenburg van zijn afscheidstoer. Mickey Simmonds op toesten, een setlist om u tegen te zeggen (wat wil een mens nog meer zou je denken). Hij stuurde wat video's door. Vigil (wel mooi dat ie precies hetzelfde begon als op de Exile Tour, in het publiek), Incubus, Kayleigh, Lavender, The Company, MSH....Ik weet. Het was gefilmd met een iPhone maar allemachtig ik schrok ervan. Veel klonk echt voor geen meter. In loweer key OK, maar dit...hoe nostalgisch ook maar ik weet het niet. Vredenburg is een goede zaal waar je echt qua geluid wat kunt neerzetten zoals ik al vele bands heb horen doen maar dit was pijnlijk. Ik overwoog nog om te gaan maar ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan zeg.

Anyway hij kon wel mooi de twee deluxe boxen van Vigil en Exile scoren zodat ik verzendkosten kon vermijden. Met 75,- per box zijn zo zo al aan de prijs genoeg. Als je dat dan vervolgens thuis opzet....gelukkig valt daar nog het een en ander te genieten. Wat een upgrade van het origineel.

avatar van Ricardo74
daniel1974nl schreef:

Beste Daniel, bij het concert van Fish was ik bij in Vredenburg. Concert was erg goed en Fish verassend goed bij stem. He tis gewoon een persoonlijkheid op het podium.
Maar het geluid was niet geweldig maar dit komt puur door de zaal. Vredenburg is een verschrikking voor live muziek. Het is een grote ronde betonnen bak vol reflecties en resonanties!! Hier zal je nooit een goed geluid kunnen krijgen. Ik heb een aantal jaar terug Marillion daar gezien maar ik heb niks van het concert kunnen horen. Een grote geluidsbrij. Zelf toen Hogarth tussen de nummers door iets vertelde verstond je er niets van. Nee, Vredenburg ga ik niet meer heen want in mijn ogen is het de slechtste zaal van Nederland qua geluid.

avatar van Leptop
Hebben wij het over dezelfde Vredenburg? Die zaal waarvan in Eindhoven een kopie staat?
Dit is 1 van de akoestisch best ge-engineerde en klinkende concertzalen van Nederland. Maar niet ontworpen voor elektronisch versterkte muziek en dat vraagt het nodige van de crew. Bij Marillion in Eindhoven was dat heel slecht. Maar ik heb zoveel heel veel beter klinkende concerten gezien in Utrecht en Eindhoven om het absoluut niet met je eens te zijn.

avatar van Hans Brouwer
Ricardo74 schreef:
Wat een onzin wordt hier uitgekraamd door Ricardo74. Ik ben zo vaak in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg geweest. Zowel Pop concerten als Klassieke concerten. Het geluid in Vredenburg was en is altijd subliem. Of is er soms nog een andere zaal Vredenburg buiten Utrecht in Nederland waar ik geen weet van heb? Het kan natuurlijk ook zijn dat er een prutser achter de mengtafel bij het concert van Fish heeft gezeten...

1,0
Ik vind Vredenburg echt een van de betere zalen in NL ook qua sfeer en aansluiting met het openbaar vervoer. Ik heb daar verschillende concerten van Marillion (die het min of meer als hun Nederlandse thuishaven beschouwen) en Steve Hackett gezien en waren allemaal top.

Dus ik heb echt geen idee waar je het over hebt.

De kans lijkt mee inderdaad eerder dat er een prutser achter de mengtafel zat (dat en vooral dat de stem van Fish gewoon echt te wensen overlaat. Niet alleen hier maar ook op verschillende live releases van zijn laatste tournees).

avatar van Ricardo74
Hans Brouwer schreef:

Beste Hans, het is geen onzin maar gewoon een feit. Er is weinig tot geen demping in die zaal en dan krijg je allemaal reflecties. Dat is gewoon natuurkunde. De oude Tivoli dat was een goede zaal. Het Fiets Philips muziekcentrum in Eindhoven dat is een goede zaal. Maar Vredenburg is een verschrikking voor geluid. Enige manier om het een beetje te kunnen horen is voor het podium gaan staan zodat je de reflecties iets minder hoort. Maar mensen die nooit een goed geluid hebben gehoord kunnen tevreden zijn met Vredenburg hè. Maar voor mij is het de slechtste zaal die ik ooit heb gehoord...

avatar van Leptop
Ach joh, ik ken wel 10 zalen die ik slechter vond klinken dan Vredenburg, dat is ook een feit. Maar goed, we raken off-topic. Zeker is dat ik dit album niet ga luisteren.