Ray Wylie Hubbard - Dangerous Spirits (1997)

Country / Roots
Label: Philo

1. Dangerous Spirits (4:51)
  2. If Heaven Is Not a Place to Go (3:14)
  3. Without Love (We're Just Wastin' Time) (3:48)
  4. Hey That's All Right (4:44)
  5. Last Train to Amsterdam (5:02)
  6. The Last Younger Son (5:31)
  7. Resurrection (3:58)
  8. Crimson Dragon Tatoo (2:58)
  9. The Sun Also Rises (3:33)
  10. The Ballad of the Crimson Kings (4:43)
avatar van frolunda
Naar aanleiding van het fantastische Screw you,we're from Texas werd het voor mij eens tijd om me meer in deze Texaan te gaan verdiepen.Dangerous spirits is het eerste resultaat en dat valt niet tegen.Lekkere laidback roots waarbij vooral de mooie teksten en het uitstekende gitaarspel opvallen.Last train to Amsterdam en het titelnummer zijn de sterkste songs maar de rest doet daar niet veel voor onder.Goede plaat die smaakt naar meer.

Heerlijke swingende cd van Ray Wylie Hubbard waar ik op 16 jarige leeftijd mee in aanraking ben gekomen en nu 20 jaar later nog altijd volg.
Mijn vrouw vindt het vreselijk maar gelukkig heeft iedereen zijn eigen smaak.
En frolunda ik doe er nog een schepje bij en geef er vier sterren voor omdat zelfs na twintig jaar ik soms de cd nog wel een beluister.

avatar van frolunda
detweeling schreef:
Mijn vrouw vindt het vreselijk maar gelukkig heeft iedereen zijn eigen smaak.

Dan zou ik zeker ook Ray Wylie Hubbard - Growl (2003) eens proberen.Die vond ik zelfs nog wat beter dan deze.

frolunda

Dank je voor de tip...heb growl nog maar eens tevoorschijn getoverd en is inderdaad een heel goed album.
Persoonlijk behoren Snake farm en the ruffian's misfortune ook nog tot mijn favorieten en als je eenmaal fan bent van zijn uniek geluid dan kun je bijna geen miskoop doen.

avatar van potjandosie
wellicht het meest toegankelijke album van Ray Wylie Hubbard met 10 bovengemiddeld goede songs, alle van eigen hand uitgezonderd "Resurrection" van de Canadese folkie/songwriter Al Grierson, een heerlijk up-tempo nummer met een lekker schurende harmonica.

op dit album staat merendeels relatief rustige country/folk, een enkele keer rockend zoals op het titelnummer "Dangerous Spirits" of de slow blues van "The Last Younger Son". op "The Sun Also Rises" met harmoniezang van Tish Hinojosa en de dobro accenten van Lloyd Maines raakt zijn muziek het dichtst aan traditionele country, maar de meeste nummers laten een country/folk geluid horen, zoals de fraaie folky love ballad "Without Love" en de sterke mid-tempo afsluiter "The Ballad of the Crimson Kings" met backing vocals van Lucinda Williams. ook op het fraaie "Last Train to Amsterdam" gaat het tempo iets omhoog.

wijlen Jimmy Lafave en Sara Hickman zijn te horen met hun backing vocals op "If Heaven is Not a Place to Go" en "Hey That's All Right" en wijlen Tony Joe White laat zijn typische gitaarsound horen op "The Last Younger Son".

de muziek is wat gepolijster en minder rauw dan op een album als "The Grifter's Hymnal", waarbij het excellente gitaarspel van Terry Ware en het dobro en slide gitaar spel van Lloyd Maines prachtige accenten leggen.

"Dangerous Spirits" is zo'n album dat je rustig 3 keer achter elkaar kunt beluisteren zonder dat het gaat vervelen. een aanrader voor liefhebbers van het werk van o.a. Guy Clark, Steve Earle en wijlen John Prine. mocht de man ooit nog eens voor optredens naar Nederland komen dan zal ik er graag bij zijn.

Album werd geproduceerd door Brian Hardin & Lloyd Maines
Recorded at Cedar Creek, Austin, Texas & Omnisound & Recording Arts, Nashville, Tennessee

Ray Wylie Hubbard: acoustic 12-string guitar, mandolin, vocal
Terry Ware: electric guitar, acoustic (lead) guitar, acoustic bottleneck guitar
Lloyd Maines: acoustic guitar, acoustic slide guitar, dobro, mandolin, electric slide guitar
Dave Heath: bass
Paul Pearcy: drums, percussion
Mike Henderson: electric guitar

avatar van spinout
Hey, That's All Right is een "lollig" nummer dat voor mij niet had gehoeven. Verder allemaal klasse nummers.