OAK - Disintegrate (2023)

Portugal
Label: Season of Mist

1. Disintegrate (44:48)
avatar van namsaap
Oak is de uitlaatklep van Guilherme Enriques en Pedro Soares, (ex)bandleden van de blackmetalsensatie Gaerea, voor ideeën die binnen laatstgenoemde band niet passen. Het is dan ook behoorlijk andere koek dat Oak laat horen.

Disintegrate is één lang, dynamisch en sfeervol funeraldoomnummer dat mij moeiteloos drie kwartier lang geboeid laat luisteren. Het sterk opgebouwde nummer doet me bij vlagen denken aan het vroege werk van Swallow The Sun denken.

avatar van namsaap
We gaan alweer richting het einde van het jaar en lijstjestijd komt eraan. Ik loop alle releases uit 2023 die ik aan mijn collectie heb toegevoegd nog eens langs om mijn oordeel op te frissen en te kijken of ze mogelijk in mijn top 20 een plaats krijgen.

Dit jaar zijn er een aantal Funeral Doom toppers uitgekomen met albums van o.a. Ahab, Bell Witch en Mournful Congregation. Dit album hoort daar wat mij betreft ook echt bij.

1. Haken - Fauna (4,5)
2. Ahab - The Coral Tombs (4,5)
3. Katatonia -Sky Void Of Stars (4,0)
4. Hypno5e - Sheol (4,0)
5. Uriah Heep - Chaos & Colour (4,0)
6. Klone - Meanwhile (4,0)
7. OAK - Disintegrate (4,0)
8. Riverside - ID.Entity (4,0)
9. Third Eye - Vengeance Fulfilled (4,0)
10. …And Oceans - As in Gardens, So in Tombs (4,0)
11. Walg - III (4,0)
12. Periphery - V: Dent Is Not A Genre (3,5)
13. Ulthar - Helionomicon (3,5)
14. Ulthar - Anthronomicon (3,5)
15. Bizarrekvlt - Den Tapte Krigen (3,5)