menu

Charlotte Cornfield - Could Have Done Anything (2023)

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Canada
Folk / Rock
Label: Double Double Whammy

  1. Gentle Like the Drugs (3:24)
  2. You and Me (3:14)
  3. In from the Rain (3:52)
  4. The Magnetic Fields (3:48)
  5. Cut and Dry (3:24)
  6. Nowhere (3:14)
  7. I Dream Of (2:02)
  8. Could Have Done Anything (3:04)
  9. Walking with Rachael (3:26)
totale tijdsduur: 29:28
zoeken in:
avatar van erwinz
4,0
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Charlotte Cornfield - Could Have Done Anything - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Charlotte Cornfield - Could Have Done Anything
Charlotte Cornfield maakte eind 2021 indruk met het uitstekende High In The Minusses en overtreft dit album met het nog wat betere en wat meer roots georiënteerde Could Have Done Anything

Het aanbod van nieuwe albums van jonge vrouwelijke singer-songwriters blijft onverminderd groot, waardoor het lastig is om op te vallen. Charlotte Cornfield slaagde hier in met haar vorige album en doet dit nog wat nadrukkelijker met het deze week verschenen Could Have Done Anything. Het samen met producer Josh Kaufman gemaakte album klinkt wat minder gruizig dan zijn voorganger maar invloeden uit de indierock zijn zeker niet vergeten op het wat richting Amerikaanse rootsmuziek opgeschoven album. Het is een album dat, net als zijn voorganger, soms associaties oproept met de muziek van Big Thief, maar Charlotte Cornfield heeft ook een bijzonder eigen geluid, dat naar veel meer smaakt.

De Canadese muzikante Charlotte Cornfield trok aan het eind van 2021 mijn aandacht met het indringende Highs In The Minusses, dat toch wel enigszins tot mijn verbazing al het vierde album bleek van de muzikante uit Toronto. Ik bestempelde het album direct tot jaarlijstjesmateriaal, wat ik een maand later helaas alweer was vergeten, maar toen ik het album deze week nog eens beluisterde was ik verrast door de enorm hoge kwaliteit van het album. Ik heb de eerste drie albums van Charlotte Cornfield inmiddels ook beluisterd, maar High In The Minusses steekt er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit.

Op haar vierde album maakte Charlotte Cornfield melodieuze maar ook gruizige muziek, die niet ver was verwijderd van de muziek die de Amerikaanse Big Thief op dat moment maakte. High In The Minusses krijgt deze week met Could Have Done Anything een opvolger en ook het nieuwe album van de Canadese muzikante mag er weer zijn. Could Have Done Anything ligt deels in het verlengde van de uitstekende voorganger, maar borduurt zeker niet fantasieloos voort op dit album. Charlotte Cornfield schuift op haar nieuwe album wat op richting singer-songwriter pop en Amerikaanse rootsmuziek, maar ook Could Have Done Anything heeft zijn stevigere en gruizige momenten.

Bij beluistering van haar vorige album had ik met grote regelmaat associaties met de muziek van Big Thief en dat is een naam die ook bij beluistering van het vijfde album van Charlotte Cornfield meer dan eens op komt. Dat heeft deels te maken met de muziek op het album, die op fraaie wijze invloeden uit de indierock en de Amerikaanse rootsmuziek combineert, maar het heeft vooral te maken met de stem van Charlotte Cornfield die meer dan eens doet denken aan die van Big Thief zangeres Adrianne Lenker.

Dat laatste zal lang niet iedereen een aanbeveling vinden, maar ik hou persoonlijk wel van het onvaste randje in haar stem. Ook de zang van Charlotte Cornfield is hier en daar wat onvast, maar het zit me niet in de weg. Integendeel zelfs, want de zang van de Canadese muzikante is een van haar sterkste wapens en voorziet haar songs van emotie en urgentie.

Charlotte Cornfield wist ook dit keer een producer van naam en faam te strikken, want na de van The Arcade Fire bekende Howard Bilerman, tekent dit keer Josh Kaufman (The Hold Steady, Cassandra Jenkins, Bonny Light Horseman) voor de productie. Charlotte Cornfield en Josh Kaufman namen met zijn tweeën ook alle instrumenten voor hun rekening en hebben het album voorzien van een mooi en veelkleurig geluid.

Could Have Done Anything is vergeleken met zijn voorganger zoals gezegd wat opgeschoven richting Amerikaanse rootsmuziek en wat meer ingetogen songs, maar de muziek van de Canadese muzikante klinkt nog steeds aangenaam ruw. De singer-songwriter uit Toronto heeft ook dit keer zeer persoonlijke songs geschreven, waardoor haar nieuwe album bovendien een intens en indringend album is.

Could Have Done Anything is misschien niet de enorme verrassing die High In The Minusses eind 2021 was, maar objectief beschouwd vind ik het nieuwe album van Charlotte Cornfield in muzikaal, vocaal, productioneel en compositorisch opzicht net wat beter dan zijn voorganger. Charlotte Cornfield is nog onbekend bij een breed publiek, maar dit publiek moet ze met dit uitstekende nieuwe album zeker kunnen bereiken en aanspreken. Erwin Zijleman

avatar van Jeanne d’Arc
Als je niet beter weet dan lijkt het alsof Adrianna Lenker de vocalist is

Gast
geplaatst: vandaag om 12:44 uur

geplaatst: vandaag om 12:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.