menu

Mystery - Redemption (2023)

mijn stem
3,98 (22)
22 stemmen

Canada
Rock
Label: Unicorn

  1. Behind the Mirror (6:46)
  2. Redemption (6:36)
  3. The Beauty and the Least (9:15)
  4. Every Note (6:01)
  5. Pearls and Fire (12:43)
  6. My Inspiration (8:24)
  7. Homecoming (5:10)
  8. Is This How the Story Ends? (19:11)
totale tijdsduur: 1:14:06
zoeken in:
avatar van anthonie100
geplaatst:
Is This How the Story Ends?
Niet te hopen dat dit het einde van het verhaal van Mystery is!

avatar van outoftheblue
4,0
geplaatst:
Mystery is sinds hun bestaan al 1 van mijn favo progbands geweest met onderwijl een oeuvre om U tegen te zeggen. Deze plaat overtreft dat nog maar eens getuige vooral de 2 epische stukken halverwege en op het eind.
Hoe "Pearls and Fire" je vanaf de eerste tonen al in haar betovering meeneemt om na zo'n 2 minuten in een meeslepende versnelling je helemaal bij de kladden te pakken vind ik echt fenomenaal gedaan. Dat de band ook niet vies is om leentjebuur te spelen bij een groep als Journey getuigt het andere epos 'This is how the story ends". Muziek om zoals de band dat zegt " door je hart te laten stromen. Ik hoop dat dit nog even voortduurt...

avatar van Marco van Lochem
4,5
geplaatst:
Het was 2007 dat ik "BENEATH THE VEIL OF WINTER'S FACE" van Mystery kocht n.a.v. een recensie. Bij de eerste beluistering was ik direct enthousiast, de volgende luistersessies maakten mij alleen maar enthousiaster. Vanaf dat moment was ik liefhebber van deze groep en ze hebben mij nog geen enkele keer teleurgesteld wat betreft nieuwe albums. Zou dat met hun nieuwste ook het geval zijn?

"REDEMPTION" is het achtste album van de Canadese progressieve rockband Mystery, het geesteskindje van Michel St-Père. De op 28 augustus 1967 geboren inwoner van Mirabel, Quebec in Canada, begon op negen jarige leeftijd met het bespelen van de gitaar, richtte op 17 jarige leeftijd zijn eerste bandje op en in 1996 verscheen het eerste album met liedjes van zijn hand. Dat album was getiteld "THEATRE OF THE MIND", de band noemde zich Mystery en dat is de band waar hij nu al ruim 25 jaar de creatief leider van is.

De eerste twee albums van Mystery maakten geen al te grote indruk, waarna het negen jaar duurde alvorens album #3 verscheen, het reeds gememoreerde en fantastische "BENEATH THE VEIL OF WINTER'S FACE". De stijl was op dat album melodieuzer, de rol van de gitaar kwam beter tot zijn recht, maar het was vooral de stem van Benoît David die grote indruk op mij maakte. David was de nieuwe zanger van de Canadezen en dat bleek een schot in de roos. Drie jaar na dit geweldige comeback album verscheen "ONE AMONG THE LIVING", gevolgd door "THE WORLD IS A GAME" in 2012. Beide schijfjes zijn erg goed en herbergen enkele Mystery klassiekers. David vertrok na dit album naar Yes en St-Père vond in Jean Pageau een meer dan waardige vervanger. Sinds het fenomenale album "DELUSION RAIN" uit 2015 heeft Mystery een nagenoeg vaste line-up. Naast St-Père en Pageau zijn Francois Fournier op de basgitaar en toetsen, drummer Jean-Sebastien Goyette en Sylvain Moineau op gitaar vaste Mysterons. Sinds een aantal jaren is ook toetsenist Antoine Michaud vast bandlid en dit zestal heeft gewerkt aan de opvolger van het in 2018 verschenen "LIES AND BUTTERFLIES".

Het nieuwe album kreeg de titel "REDEMPTION" mee, heeft acht gloednieuwe tracks en een speelduur van bijna 75 minuten. Opener "BEHIND THE MIRROR" was het eerste nummer dat uitgebracht werd en het is een typisch Mystery track. Prachtige opbouw, goed geplaatste tempowisselingen, heerlijke melodie en een gitaarsolo die het geheel afmaakt. Het titelnummer "REDEMPTION" begint rustig waarbij de zang van Jean Pageau je meeneemt in dit lied over redding en aflossing. De drums zijn prominent aanwezig, Jean-Sebastien Goyette is een geweldenaar. Het tempo blijft grotendeels hetzelfde, de melodielijn is wederom van grote klasse. Sinds "DELUSION RAIN" is de samenzang veelvuldig te horen en dat geldt ook voor het laatste deel van deze song. Met "THE BEAUTY AND THE LEAST" gaan de Canadezen voor het eerst richting de tien minuten. Mooie opbouw, geweldig gezongen, heerlijke melodie, dit is neo-prog in optima forma. St-Père laat zijn gitaar regelmatig hemels soleren, Francois Fournier krijgt halverwege een solo spot, en in het instrumentale tussenstuk krijg je alle kwaliteiten van de band voorgeschoteld, een weergaloze track. "EVERY NOTE" is een ballad zoals ze op eerdere albums ook stonden, zoals "IF YOU SEE HER" en "HOW DO YOU FEEL", is geschreven door Pageau en ook prachtig door hem gezongen. Het gitaarwerk is schitterend en het is een goed geplaatst rustpunt na het geweld van de eerste drie nummers.

"PEARLS AND FIRE" zit vol met tempowisselingen, stevige passages, toetsensolo's, klokt bijna dertien minuten en is de eerste epic op het album. Instrumentale intermezzo’s zijn er in overvloed en het nummer blijft boeien. De tweede ballad is het bijna acht en een halve minuut durende "MY INSPIRATION". Hierin laat Jean Pageau horen over een stem te beschikken die uitstekend past in dergelijke songs. Ik moet vaak aan Dennis DeYoung, één van de leadzangers van Styx, denken als ik hem hoor zingen. Mooi, hoog, helder en herkenbaar. Toetsensolo's en heerlijke samenzang zorgen voor de spreekwoordelijke kers op de taart. Het door Antoine Michaud geschreven "HOMECOMING" is misschien het meest poppy nummer van "REDEMPTION". Het wordt opgeluisterd met een toetsen- en gitaarsolo, beiden erg gaaf. De langste track is "IS THIS HOW THE STORY ENDS?", bijna twintig minuten en Jean Pageau mag hierin kort laten horen dat hij met op de dwarsfluit uit de voeten kan. Het instrumentale begin gaat alle kanten op, solo’s, tempowisselingen, opnieuw trekken ze alle registers open. Ze hebben vaker dergelijke epics gemaakt die mij net iets meer deden, maar het is voor liefhebbers van het genre genieten.

Persoonlijk vind ik albums van 75 minuten vaak te lang. Er zit altijd wel één of meerdere nummers op die achterwege gelaten hadden kunnen worden. Dat is op dit album niet het geval. De kwaliteit is te vergelijken met het vorige album, "LIES AND BUTTERFLIES". De afwisseling is goed, van toegankelijke, meer commerciëlere tracks tot complexere epics. Verwacht geen stijlbreuk, geen band die progressieve rock maakt en zich elke keer weer opnieuw uit vindt. Mystery doet datgene waar ze goed in zijn en wat mij betreft mogen ze dat blijven doen. St-Père, die zes van de acht nummers schreef, is er weer in geslaagd een heerlijk album uit te brengen dat aan het einde van het jaar ongetwijfeld in mijn jaarlijstje komt te staan.

avatar van pachag
geplaatst:
Ik kwam met Mystery in aanraking met The World Is A Game. Eigenlijk vanwege twee dingen: Nick d'Virgilio en Benoît David (vanwege Yes dus). Dat album heb ik destijds aangeschaft en beviel me meteen als een degelijk album, maar echt overdonderd was ik nu ook weer niet.
Daarna dus uit het oog verloren.

Dit album is eigenlijk best wel heel erg goed. Een typisch Neo Prog album. Heerlijke melodieën, goeie gitaar solos, prachtige keyboards/synths. Hierdoor ook weer even op onderzoek naar eerdere albums. Bevalt allemaal prima. Een hoop te doen komende tijd!

avatar van pos
3,5
pos
geplaatst:
Ik weet het nog niet zo met deze plaat. Het is te veilig en op veel momenten te voorspelbaar aan het worden. De 1e 3 nummers zijn nog prima maar daarna vind ik het wat gezapig worden. Het is en blijft kwalitatief goed maar het verrast me wellicht niet meer.

avatar van namsaap
4,0
Redemption is een heerlijke plaat om te luisteren. Mooie, gedragen en sterk uitgevoerde neo-prog zonder fratsen. Qua sound doet dit album me een beetje denken aan Threshold, vanwege de invulling van de synths en de sterke zangmelodieën en gelaagde refreinen. Natuurlijk tapt Threshold wel uit een aanzienlijk steviger vaatje.

Ik was in de veronderstelling dat dit het eerste album is van Mysterie dat ik hoor, maar blijkbaar heb ik in het verleden Delusion Rain ook geluisterd aangezien ik deze met vier stemmen heb beoordeeld. Daar zit dan misschien ook wel een zwakker punt in de muziek van deze band. Het mist wat verrassing en hooks die de luisteraar bij de les houden en de muziek memorabel. Desondanks zet ik Redemption met plezier nog eens op.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:59 uur

geplaatst: vandaag om 10:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.