Schiller - Illuminate (2023)

Duitsland
Electronic / Dance
Label: Sony

1. Willkommen (1:00)
  2. Empire of Light (8:50)
  3. Illuminate (4:06)

met Ro Nova en Tricia McTeague

4. Meer der Stille (4:51)
  5. Exotica (5:10)
  6. Reisefieber (4:44)
  7. Arc Céleste (6:24)

met Cedric Monnier

8. Der Himmel über der Wüste (4:09)
  9. Space (4:52)

10. La Luna (4:25)
  11. Ein Morgen im August (0:53)
  12. Love and Tears (4:33)

met Yalda Abbasi

13. Die Innere Stimme (4:35)
  14. Midsommar (20:18)

met Thorsten Quaeschning

15. Stardust (7:38)
  16. What Have We Got (5:20)

met Ro Nova en Tricia McTeague

17. Die Schwarze Orchidee (3:48)
  18. Lykke (4:30)

met Typewriter

19. Serenity (1:50)
  20. Quiet Love (4:44)

met Tricia McTeague

21. Let's Watch the Stars (5:43)
  22. Oceans Away (3:49)
  23. El Color de la Luz (6:33)

met Guenter Haas

24. Endlos I (4:55)
  25. Endlos II (2:55)

met Abtin Shahrivar

26. Endlos III (5:38)
  27. Paradigm of Peace (3:45)

met Tricia McTeague

28. Illuminate: Reprise (3:46)
  29. Octagon I * (4:21)
  30. Octagon II * (8:05)
  31. Octagon III * (7:41)
  32. Octagon IV * (10:08)
  33. Octagon V * (6:24)
  34. Octagon VI * (4:09)
  35. Octagon VII * (11:32)
  36. Octagon VIII * (6:17)
Met 28 nummers (!) is deze nieuwe van Schiller een flinke kluif. En dit is met gemak één van zijn mooiste realisaties in tien jaar tijd. Dit is opnieuw een afwisseling van melodische synthpop en meer klassieke uitvoeringen zoals de samenwerking met pianist Cedric Monnier op het nummer "Arc Céleste" dat echt magistraal klinkt. Enkele opvallende exotisch geïnspireerde sounds worden in de tracklist gedropt (bvb Love and Tears, Exotica, Endlos II). Hier onthou ik vooral Love and Tears... Schiller meets Natasha Atlas. Heel eigenzinnig klinkend.

Eigenzinnig is ook het nummer Midsommar, dat met een lengte van 20 minuten de enorme muzikale liefde van Schiller uitdrukt in een nummer dat blijft evolueren in diverse facetten. Kippenvel wanneer die elektrische gitaar erin komt. Schiller haalt al het muzikaal potentieel van elektronische muziek uit de kast.
De atmosferische ambient ontbreekt ook niet in de tracklist. Dit ligt me iets minder maar hoort ook integraal bij Schillers muzikale filosofie om doordachte soundscapes uit zijn apparatuur te weven.
Het zijn echter zijn dance-nummers met uitgesproken beats waar hij bij mij nog het meest mee scoort (Stardust, Lykke)

Ook de verderzetting van de samenwerking met Tricia McTeague als hoofdvocaliste springt in het oog. Op de Summer in Berlin CD bewees ze al een meerwaarde te zijn met het topnummer Miracle. Hier krijg je maar liefst vijf nummers waar ze samen aan de slag zijn. En wat een stem heeft deze mooie verschijning.

Ik ga het "Illuminate" optreden in Keulen bijwonen begin mei. Met zo'n zalige CD als opwarmer kan dit alleen maar meevallen. Dit zal een maand ongeduldig afwachten zijn.

Super, gaan we zeker luisteren !

Uitstekende eerste schijf, disc 2 is teleurstellend. Had beter op 1 schijfje gekund....

Inderdaad iets te overdadig deze release maar toch wel een boeiend album opgezet voor een breed publiek toegankelijk en er valt zeker voor synthpop liefhebbers genoeg te genieten. 3,5 ster