Johannes Is Zijn Naam - Johannes Is Zijn Naam (2023)

Belgiƫ
Pop / Electronic
Label: Klokwerk Oranje

1. De Geboorte van Johannes (0:40)
  2. Johnny Will Be King (4:00)
  3. Party Boy (4:16)
  4. Ik Ben Er Niet (3:57)
  5. De Kooi (3:27)
  6. Dichterlijke Mist (3:58)
  7. AfroLatinPolkaTango (2:19)
  8. Apparaat (3:34)
  9. Geef Me Over (3:20)
  10. Baby Kom Thuis (3:42)
  11. Kamer (3:30)
  12. Lukas 1 63-66 (0:35)
Ah de zanger van the Van Jets. Ik zag hem laatst als voorprogramma van Warhaus. Ik moet zeggen het is totaal iets anders. Gezongen in het Nederlands of Vlaams wat u wil, alleen op het podium met synths en gitaar. Ik moet zeggen dat er wel een aantal vermakelijke liedjes tussen zaten.

avatar van heavenmotel
M00i

De geweldige titel verdient alvast een Grammy nominatie!

avatar van metalfist
Johannes Verschaeve is bij het grote publiek voornamelijk bekend als frontman van The Van Jets, maar die stopten anno 2019 ermee. Wat ik altijd zeer jammer heb gevonden, want als er nu één groep was die ik graag live zag spelen… Dan waren het The Van Jets wel. Verschaeve startte al gauw met een soloproject en leverde voor Masqué (Songs Inspired by James Ensor) reeds een song af onder de naam Johannes Is Zijn Naam. James was een niet zo bijzonder nummer en de klik was er nog niet. Vooral ook omdat het echt iets volledig anders is ten opzichte van het geluid van The Van Jets. Het was pas toen de eerste single van Verschaere’s debuutplaat werd gelost dat ik zoiets had van “aha, hier zit meer in”. Laat je niet verwarren door de Engelstalige titel, want Johnny Will Be King is een volledig Nederlands nummer (met uitzondering dan van een klein stukje in het refrein) en is meteen ook het beste nummer van heel de plaat. De Kooi is nog tof met dat zeer awkward gesprek in het midden en Kamer heeft ook nog zijn momentjes, maar verder zijn de songs me net iets te veel hetzelfde qua klankkleur. Wel een fijne opener/afsluiter trouwens met respectievelijk De Geboorte van Johannes/Lukas 1 63-66. Het zijn geen nummers, maar eerder spoken word (hoewel het hem volgens mij niet is, doet de stem me toch aan Luc Janssen denken) en het geeft een soort van samenhang die perfect bij de plaat past. Het lijkt er trouwens ook op dat dit in een soort van eigen beheer is uitgebracht, want Klokwerk Oranje (het label van de plaat) wordt door niemand minder dan een zekere Jan Verschaeve gemanaged. Johannes Is Zijn Naam is vooralsnog ook de enige plaat op dat label, ben benieuwd of ze nog meer artiesten gaan aantrekken.