Virtual Audio Project 04 - Exploration (1995)

1 stem

Italiƫ
Electronic
Label: Cybertracks

1. Dioxide - Space Theme (7:31)
  2. Direct 2 Brain - Vostok 1 (4:51)
  3. Xperienced - Waiting for Halley (2:33)
  4. Dioxide - Saturn (4:57)
  5. Light 0/1 - S.E.T.I. Signal (3:28)
  6. Direct 2 Brain - Mare Tranquilitatis (7:46)
  7. Reflex - Uranus Alert (3:20)
  8. Dioxide - Exploration (5:39)
  9. Realogic - Meta (4:59)
  10. Xperienced - Ambient 4 (2:13)
  11. Direct 2 Brain - Challenger (4:32)
  12. Dioxide - Venus (4:48)
  13. Light 0/1 - Atmosphere (2:39)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Het Virtual Audio Project is een verzamelnaam voor een hoop voornamelijk Italiaanse EM-muzikanten, die op elk album her en der verspreidt, hun bijdrage leveren. Acts zoals Dioxide, Direct 2 Brain en Realogic behoren zo'n beetje tot de voornaamste, en de kwaliteit is per album wisselend te noemen. Sommige albums zijn goed, andere kunnen doorgaan voor niet meer dan aardige vullertjes.
Maar over het algemeen is de muziek zo slecht nog niet, en worden de nummers afgewisseld door aan de ene kant pakkende, ritmische en melodieuze composities en aan de andere kant bizarre ambient-achtige soundscapes, inclusief gave geluidseffecten. De muziek is vaak in dolby-surround of in speciaal 3D-Sound opgenomen, wat zorgt voor extra luistergenot, echter hoor je dat pas echt, via een koptelefoon.
Elk album van het Virtual Audio Project behandelt een thema, waarvan dit 4de deel, Exploration, het onderzoeken en ontdekken van het het universum als centraal onderwerp heeft en dit op een muzikale manier ten gehore brengt.
Exploration is een zeer redelijk deel uit de serie, en bevat afwisselende en interessante nummers, waarvan die vooral van Dioxide op een positieve manier opvallen: Space Theme bijvoorbeeld is een uitstekend nummer met een aantal geweldige thema's en is tevens meteen het beste nummer van het album.
Mare Tranquilitatis is ook geweldig en is een ambient-achtig sfeerstuk met op de achtergrond opnames van stemmen van astronauten die op de maan landden.
Liefhebbers van interessante electronische muziek zullen dit zeker de moeite waard vinden. Vaak vind ik de toegankelijke nummers ook erg veel weg hebben van Jean-Michel Jarre.
Kortom: een zeer leuk muzikaal project, waarvan dit album één van de betere is.