Artemis - In Real Time (2023)

Canada / Verenigde Staten
Jazz
Label: Blue Note

1. Slink (7:05)
  2. Bow and Arrow (6:17)
  3. Balance of Time (6:18)
  4. Lights Away from Home (4:51)
  5. Timber (7:29)
  6. Whirlwind (7:03)
  7. Empress Afternoon (5:34)
  8. Penelope (5:42)
Mssr Renard
Die bewerking van Shorter's Penelope is echt buitengewoon mooi gedaan. het samenspel tussen de dames is fantastisch.

Verder is het natuurlijk erg gaaf dat Alexa Tarantino nu deel uitmaakt van dit collectief (niet alleen op sax, maar ook op fluit). Ik volgde haar al, en vind haar erg goed. Nicole Glover is de andere nieuweling en die is mij nog onbekend.

De gehele plaat is trouwens erg goed. Ingrid Jensen op trompet kende ik ook nog niet, maar wat is zij goed. drummer Allison Miller kende ik natuurlijk al. Pianist en bandleider Renee Rosnes heeft ook al een enorme cv opgebouwd (140 albums volgens Discogs) en als leider en arrangeur creëert zijn een coherente en goede sound.

Het collectief had ook een plaat hiervoor met Melissa Aldana (ook een favoriet van mij) en Anat Cohen (die ik dan weer niet ken).

Er is nog een hoop te onderzoeken, maar voorlopig draait deze plaat overuren bij mij. Geweldige plaat.

avatar van spoon
Ik geef 3,5* omdat het geheel naar mijn beleving net wat te sophisticated is. Maar als je er even voor gaat zitten en de individuele kwaliteiten beluisterd dan is dit wel van een zeer hoog niveau.

Prima startpunt voor een verdere ontdekkingstocht inderdaad.

Mssr Renard
Het is erg wholesome inderdaad. Je zou bijna kunnen zeggen: gelickt. Het is natuurlijk wel ook een Blue Note-plaat, dus voor jazz-begrippen bijna mainstream.

Ik heb wel in elk geval Melissa Aldana en Anat Cohen mogen ontdekken.

Neemt niet weg dat ik zo een keurige jazzplaat ook heel erg fijn vind.

Mssr Renard
Bij Jazztime een lovende review en tevens de editor's choice. Wat mij betreft wel één van de albums van het jaar 2023:

Artemis: In Real Time - jazzwise.com