Madlib, Meyhem Lauren & DJ Muggs - Champagne for Breakfast (2023)

Label: Soul Assassins

1. Quicksand (1:59)
  2. Fresh Out the Water (3:19)
  3. Szechuan Capital (5:03)

met Action Bronson

4. Midnight Silk (2:27)
  5. Sunday Driving (2:16)
  6. Big Money (3:25)
  7. Evolution (3:15)
  8. Dom VS Cris (2:52)
  9. Holographic Rhetoric (1:59)

met Hologram

10. Pop Clink Fizz (1:13)
  11. OD Wilson (2:34)
  12. African Pompano (2:06)
  13. Triple M Airlines (1:04)
  14. One of Them Ones (1:48)
  15. Wild Salmon (3:42)
avatar van Yestsida
Elke track is niet geproduceerd door Madlib én DJ Muggs, maar ieder heeft ongeveer de helft gedaan. Vergelijkbare situatie met Kanye West en Pharrell die vorig jaar It's Almost Dry van Pusha T zo geproduceerd hebben.

DJ Muggs (8 tracks): 1 (intro), 2, 3, 6, 8, 9 (interlude), 11 en 14
Madlib (7 tracks): 4, 5, 7, 10 (instrumental), 12, 13 (instrumental) en 15

avatar van Yestsida
Het is toch een rommeltje.

Een aantal maanden geleden gaf Meyhem Lauren in een interview aan dat hij een project ging uitbrengen met Madlib, hij zeker 100 nummers in de kluis heeft liggen met DJ Muggs, weer aan het werken is met Harry Fraud en we ook absoluut een project met The Alchemist mogen verwachten. Dat project met Madlib is er nu in de vorm van Champagne for Breakfast, of toch ongeveer.

Ter voorbereiding van deze LP heb ik de 3 vorige collaboratieprojecten van Meyhem Lauren & DJ Muggs even beluisterd en waar de rapper deed wat ik van hem wou werd het me duidelijk dat de producties van DJ Muggs me niet helemaal liggen, Mile Zero (met Yelawolf) 2 jaren geleden maakte dat ook al duidelijk.
Madlib ligt me beter dan vroeger. Hem kende ik vroeger enkel van Madvillainy en ik ben één van de weinige Hip Hoppers dat niets met dat project heeft en dat ligt zeker niet alleen aan MF DOOM. Freddie Gibbs en een aantal losse beats de laatste jaren hebben er echter voor gezorgd dat ik wel benieuwd geraakt ben naar deze producer.

Wat mij betreft wint verrassend genoeg DJ Muggs de "producer battle" van Champagne for Breakfast! One of the Ones, Big Money en met name Fresh Out the Water zijn echt twee knallers van jewelste, vooral die single is met gemak al één van mijn favoriete Meyhem Lauren-nummers. Het jammere is dat de overige nummers geen al te lange speelduur hebben maar we constant geconfronteerd worden met beatswitches. OD Wilson heeft 2 verschillende beats en Szechuan Capital heeft er zelfs 3 (waarvan de eerste echt irritant is). Madlib doet gezellig mee want ook Midnight Silk en Sunday Driving zijn voorzien van 2 beats.

Wild Salmon is de knaller van Meyhem Lauren & Madlib! Heel het project rapt Meyhem Lauren erg strak en hier klikt het het beste met Madlib naar mijn inziens. De line "I told Alchemist to put his shirt on, he's looking to pale. Get some sunlight! You're scaring the kids" tovert ook steevast een glimlach op mijn gezicht! De overige producties van Madlib matchen toch niet erg goed met deze aanwezige rapper... al zou ik niet weten welke rapper wel iets kan met een productie zoals Midnight Silk. An sich niets verkeerd met die "beat" hoor al denk ik dat ik het meer zou appreciëren als instrumental.

Het is ook een rommeltje omdat Meyhem zelf niet te horen is op 4 van de 15 tracks. DJ Muggs heeft voor een intro gezorgd en Holographic Rhetoric is een solo"track" van Hologram dat opgenomen is met een vreemd stemeffect en een instrumentatie dat je op de achtergrond hoort.
Madlib heeft dan al één beat minder dan DJ Muggs en toch opteren de heren ervoor dat twee (Pop Clink Fizz en Triple M Airlines) van die producties instrumentals zijn waar de rapper niet op te horen is...

Ontzettend positief klink ik nu niet maar toch grijp ik de voorbije dagen veel terug naar dit album. Het is een vreemd project geworden maar het intrigeert me toch op één of andere manier. Per luisterbeurt kom ik er steeds meer in, misschien komt de volledige klik nog!

Voor nu blijft Black Vladimir met Daringer toch mijn favoriete album van Meyhem Lauren!

avatar van Kos
Kos
My man klinkt wel heel erg als Rick Ross.

avatar van Nr.4
Midnight Silk zou zomaar de reden kunnen worden waarom ik met oordoppen in naar muziek moet gaan luisteren. Jezus, wat een bas. Gewoon niet prettig om te luisteren.

avatar van Silky & Smooth
De afwisseling tussen de sfeervolle producties van Madlib en de luie loopjes van Muggs maken het inderdaad wat rommelig. Desondanks is het best een prettig album. Meyhem Lauren vind ik altijd wel een fijne MC en samen met Madlib maakt hij er toch wat moois van. Wild Salmon is heerlijk!