Dudu Tassa & Jonny Greenwood - Jarak Qaribak (2023)

Verenigd Koninkrijk / Israƫl

3. Taq ou-Dub (3:37)

met Nour Freteikh

4. Leylet Hub (4:41)

met Mohssine Salaheddine

5. Ya Mughir al-Ghazala (3:54)

met Karrar Alsaadi

6. Ahibak (4:57)

met Safae Essafi

7. Ya 'Anid Ya Yaba (3:39)

met Lynn A.

8. Lhla Yzid Ikthar (4:43)
  9. Jan al-Galb Salik (4:23)

met Noamane Chaari en Zaineb Elouati

avatar van Venceremos
Van Greenwoods Israëlisch / Indiase samenwerking Junun was ik al erg onder de indruk, het vooruitgesnelde Ashufak Shay en de betrokkenheid van World Circuit doen ook hier het beste vermoeden.

avatar van Venceremos
Zanger en producer Tassa, Israëli van Iraakse afkomst, is al geruime tijd een grote naam binnen de mizrahi beweging. Muziek met invloeden uit het gehele Midden-Oosten maar gemaakt in Israël. Voor dit project zijn tal van musici van stal gehaald die elk weer een lied vertolken uit een ander land dan het hunne. Jarak Qaribak betekent dan ook zoveel als 'Je buur is je vriend.' Dit alles onder supervisie van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood (kenner want getrouwd met een Israëlische) en -producer Nigel Godrich.

Eindresultaat is een erg rijk geheel aan traditioneel-elektronische klanken met hier en daar een herkenbaar Radiohead-accentje. De bloemlezing aan artiesten maakt me nieuwsgierig, in lijn ook wel met wat Black Pumas-componist Adrian Quesada verleden jaar voor de hedendaagse Latijns-Amerikaanse muziek wist te doen met Boleros Psicodélicos.

avatar van vivalamusica
Schijnt hier en daar (al) bijzonder in de smaak te vallen. Dit lijkt me ook wel een bijzonder project, de rijke productie maakt het extra interessant, zo'n naam Jonny Greenwood opent deuren en (muzikale) grenzen... Jarek Qaribak, betekent: Je buurman is je beste vriend.... Via de koptelefoon klinkt het heerlijk.

avatar van AOVV
Fijn, weelderig plaatje die een positieve boodschap uitdraagt (wat we dezer dagen maar al te goed kunnen gebruiken). De invloed van Jonny Greenwood zorgt ervoor dat een aantal songs, zoals de opener, een lekker filmisch karakter krijgen om bij weg te dromen maar even vaak eist gastvocalist of rijke instrumentatie een hoofdrol op.

3,5 sterren