Bobby Hutcherson - Happenings (1967)

Jazz
Label: Blue Note

1. Aquarian Moon (7:45)
  2. Bouquet (8:11)
  3. Rojo (6:05)
  4. Maiden Voyage (5:52)
  5. Head Start (5:17)
  6. When You Are Near (3:51)
  7. The Omen (7:00)
vanson
Bij een eerste luisterbeurt is het vooral het bekende 'Maiden Voyage' van Herbie Hancock die opvalt op dit album. Compositorisch een pareltje, maar de Hutcherson-composities komen er echt in de buurt. De compacte line-up laat de nummers ademen, en het ontbreken van blaasinstrumenten heb je pas door als je er op gewezen wordt. Hutcherson laat zijn vibrafoon sprankelen van blijdschap, maar ook melancholisch mijmeren, zoals in 'When you are near'. De piano van Hancock is de grote bepalende factor qua sfeer (die beginakkoorden van 'Bouquet'!), en een ritmesectie met Joe Chambers en Bob Cranshaw is zo strak, zo swingend, zo melancholisch ondersteunend, dat het moeilijk is om niet te uit te blinken met zo'n basis.

Dit album is minder free of avantgarde jazz, eerder behoudender dan het voorgaande album 'Components' maar nergens is het saai. Iedere noot wordt met urgentie gebracht, elk stukje sfeer in de compositie wordt benut om het gevoel maximaal over te brengen. Alleen'The Omen' laat de structuren even los, en is dan meteen een mooie, vervreemde aflsuiter van een album vol melancholie, schoonheid en overpeinzing.

Soledad
Leuk dat je Hutcherson aan het verkennen bent vanson. Een gigant in de jazz

Dit is een wonderschoon en zeer sfeervol album met in de hoofdrollen Bobby Hutcherson op vibrafoon en marimba & Herbie Hancock op piano. De basis wordt gelegd door Bob Cranshaw op bas en Joe Chambers op drums. Alle songs zijn de moeite meer dan waard, mijn favorieten zijn Aquarian Moon, Rojo en Head Start.

Laat je ook betoveren door the vibes van Happenings!

En dan was ik bij de favorieten Bouquet nog vergeten...

avatar van AOVV
Grotendeels eens met de beschrijving van vanson hierboven, een user die zich alweer eventjes geleden heeft uitgeschreven (net als o.a. Soledad trouwens, de jazz community binnen MuMe is piepklein, maar gelukkig is west nog paraat).

Deze plaat is behoudender dan de vorige twee, Hutcherson's sprankelende spel valt wel weer op, een ferme bandleider is het. Hancock doet hier ook mee, al kan deze versie van Maiden Voyage me niet erg bekoren. The Omen is wel weer een heerlijk dissonante afsluiter.

3,5 sterren

Als je deze vibrafoon/piano combi kan waarderen dan mogelijk deze verrassend goede plaat uit 1985 ook:

Bobby Hutcherson / George Cables / Herbie Lewis / Philly Joe Jones - Four Seasons (1985) - MusicMeter.nl