Rosemary's Sons werden eind jaren negentig geformeerd in Breda. Een paar jaar later verscheen hun debuutsingle, gevolgd door het eerste album en scoorden ze een hit met "SHINE". Ilse Delange zong op dat nummer mee, wat misschien voor extra aandacht zorgde. Het album "ALL IN HAND" laat de band op zijn best horen, rock met blues, roots en Americana invloeden. Er volgden nog een paar albums, maar ruim tien jaar geleden kwam er een einde aan het bestaan van de band.
Medio 2022 verscheen er een comeback single die de fans van het eerste uur positief wist te verrassen. Het geluid van de band was intact gebleven en met spanning werd dan ook uitgekeken naar het vervolg. Begin dit jaar kwam "THE RIDE" uit en dat nummer pakte mij meteen. De bezetting anno 2023 is Martijn Hagens op zang en gitaar, Ad van Halteren als bassist en drummer Bart Herber en gedrieën zijn ze verantwoordelijk voor alle nummers op het nieuwe album. Dat album is getiteld "TAKE THE DAY, OWN THE NIGHT" en is een heerlijke luisterervaring. De muziek van de Brabanders kun je scharen onder rock, met invloeden van Americana, country, blues en pop. Regelmatig moet ik ook aan de muziek van The Boss, Bruce Springsteen denken. De "feel", de opzet van de liedjes van deze Amerikaan zitten in een aantal van de twaalf tracks en dat geeft het geheel, wat mij betreft, nog meer kwaliteit.
Bijna 47 minuten met één erg kort nummer, dat is wat je op dit schijfje voorgeschoteld krijgt. Lekker ritme, fijn riffje, “THE RIDE” zet meteen de toon. Het refrein is aanstekelijk en van dit soort momenten zullen er nog veel meer volgen. “COME AS THE RAIN” klokt iets meer dan drie minuten, is midtempo en vooral het ritme is heerlijk. Zanger Martijn Hagens zorgt met zijn licht hese stem voor de juiste sfeer in dit nummer, de korte maar fijne gitaarsolo maakt het geheel af. Americana, daar zou je “ONE TRICK PONY” onder kunnen scharen. Ik vind de melodie erg prettig en ook in dit nummer waakt Rosemary’s Sons ervoor om alles vol te stoppen met instrumenten, “less is more”. “BLUE FOR YOU” is een prachtige ballad, de arrangementen zijn passend en de gitaarsolo is van grote schoonheid. Springsteen hoor ik duidelijk terug in het uptempo “NATIVE TONGUE”. Het tempo is pakkend en dat zeker ook voor het refrein, een erg goed liedje! “GENERATION LOVE SONG” klokt bijna vijf minuten, is qua tempo duidelijk lager dan het voorgaande nummer. Het gitaarspel is weer des Springsteens, maar de rest is op en top Rosemary’s Sons.
“BROTHER JOHN” duurt slechts een halve minuut en is een mooie inleiding voor “FEELS SO GOOD”. Wat een ongelofelijk lekker nummer is dat! Tempo aanstekelijk, de melodielijn erg fijn, heerlijke samenzang, eigenlijk klopt alles aan dit nummer. Het titelnummer, “TAKE THE DAY, OWN THE NIGHT”, begint met pakkende “hey hey’s” en die komen op gezette tijden weer terug. Smaakvol toetsenspel en Hagens zingt weer fantastisch. De gitaarsolo die stevig is past perfect bij het nummer. De toevoeging van de trompet in “MR. & MRS. MILLER” is erg goed gevonden. Deze ballad krijgt hierdoor iets extra’s, meer diepgang en iets gospelachtig. Het nummer hoort wat mij betreft bij de beste tracks van het album, vooral door die trompet, maar zeker ook door de prachtige melodielijn. “TWO TICKETS TO HEAVEN” begint rustig, het refrein is er weer één waar de band patent op heeft, pakkend en aanstekelijk. Het album eindigt met het uptempo “ON & ON”, waarbij de gitaarriff die het nummer draagt, geweldig is. Het “On & On & On & On” vliegt je om de oren en zorgt voor een perfect einde van een prachtig album.
“TAKE THE DAY, OWN THE NIGHT” is een comeback album waar de heren trots op kunnen zijn. Met gastmuzikanten als Joost van den Broek op toetsen en Maarten van Damme als solo gitarist heeft deze band een album gemaakt dat nog regelmatig in mijn cd-speler zijn rondjes zal draaien. Complimenten!!