menu

Cut Worms - Cut Worms (2023)

mijn stem
3,94 (8)
8 stemmen

Verenigde Staten
Rock / Pop
Label: Jagjaguwar

  1. Don't Fade Out (4:11)
  2. Take It and Smile (3:56)
  3. Ballad of the Texas King (3:03)
  4. I'll Never Make It (5:37)
  5. Is It Magic? (3:33)
  6. Let's Go Out on the Town (2:34)
  7. Living Inside (3:32)
  8. Use Your Love! (Right Now) (3:35)
  9. Too Bad (4:46)
totale tijdsduur: 34:47
zoeken in:
avatar van erwinz
4,0
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Cut Worms - Cut Worms - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Cut Worms - Cut Worms
Max Clarke laat zich op het derde en titelloze album van Cut Worms nog altijd inspireren door zijn muzikale helden uit de jaren 50 en 60, maar de Amerikaanse muzikant heeft dit keer ook een duidelijker eigen geluid

Invloeden van The Everly Brothers zijn, zeker sinds de dood van Don en Phil Everly, gemeengoed geworden, wat een aantal uitstekende albums heeft opgeleverd. Ook de Amerikaanse muzikant Max Clarke leunde op de eerste twee albums van Cut Worms zwaar op de muzikale erfenis van The Everly Brothers, maar op zijn derde album verrijkt de muzikant uit Brooklyn de invloeden uit het verleden met invloeden uit de hedendaagse Americana. Ook het derde album van Cut Worms staat vol nostalgische klanken en prachtige vocalen, maar Max Clarke neemt ook afstand van al zijn concurrenten met een bijzonder geluid, dat minder Don en Phil Everly maar meer Max Clarke laat horen.

Cut Worms, het alter ego van de Amerikaanse muzikante Max Clarke en vernoemd naar een gedicht van William Blake, debuteerde in 2018 met het fraaie Hollow Ground. Op zijn debuutalbum greep de muzikant uit Brooklyn terug op muziek uit de jaren 50 en 60, met een voorliefde voor de muziek en vooral voor de zang en harmonieën van The Everly Brothers.

Op het in 2020 verschenen Nobody Lives Here Anymore perfectioneerde Max Clarke zijn geluid. Het ambitieuze album met een speelduur van maar liefst vijf kwartier liet zich wederom vooral inspireren door muziek uit de jaren 50 en 60, maar liet naast The Everly Brothers ook andere muzikale helden van Max Clarke horen, onder wie met name Buddy Holly, al hoorde ik hier en daar ook wel een vleugje van The Beatles.

De albums van Cut Worms moesten concurreren met de albums van flink wat andere muzikanten die aan de haal gingen met de muzikale erfenis van Don en Phil Everly. De afgelopen jaren brachten onder andere The Milk Carton Kids, The Cactus Blossoms, The Brother Brothers en Jamestown Revival albums uit die de mosterd haalden bij de weergaloze harmonieën van The Everly Brothers en een aantal van hen deed dit nog net wat beter dan Max Clarke, die de herinnering aan de muziek van Don en Phil natuurlijk wel in zijn eentje levend probeerde te houden.

Deze week keert Max Clarke terug met een nieuw album van Cut Worms en het is een titelloos album geworden. Een album zonder titel uitbrengen suggereert vaak een nieuwe start en in het geval van Cut Worms gaat dit zeker op. Op zijn nieuwe album gaat Max Clarke immers niet verder op de weg die hij met Hollow Ground en Nobody Lives Here Anymore was ingeslagen.

Dat hoor je overigens niet direct, want ook het nieuwe album van Cut Worms staat met minstens één een in de jaren 50 en 60. Na het met maar liefst 17 songs gevulde Nobody Lives Here Anymore, is het titelloze nieuwe album van Cut Worms met negen songs en net geen 35 minuten muziek aan de korte kant, maar de teruggang in kwantiteit wordt gecompenseerd door een groei van de kwaliteit.

Max Clarke laat zich op zijn nieuwe album nog altijd inspireren door zijn muzikale helden uit de jaren 50 en 60, maar hij probeert het geluid van deze helden niet langer te reproduceren. Het nieuwe album van Cut Worms laat absoluut echo’s horen van de muziek van onder andere The Everly Brothers, Buddy Holly en dit keer ook het meer ingetogen werk van The Beach Boys, maar Max Clarke verwerkt al deze invloeden in een meer eigen geluid, waarin de instrumentatie en de zang elkaar op fraaie wijze versterken. Het is een nostalgisch geluid dat op subtiele wijze wordt verrijkt met invloeden uit de Americana.

Met zijn nieuwe album weet Max Clarke zich opeens makkelijker te onderscheiden van al die andere muzikanten met een voorliefde voor de suikerzoete harmonieën van The Everly Brothers, zonder zich te vervreemden van een ieder die smulde van de eerste twee albums van de Amerikaanse muzikant.

Het derde album van Cut Worms is een bijzonder aangename luistertrip vol invloeden uit de muziek van vele decennia geleden, maar de muzikant uit Brooklyn klinkt niet langer als pure retro en dat is knap. Ik heb het nog niet eens gehad over de zang op het album, want die is, ook zonder de duidelijke verwantschap met de muzikale helden van Max Clarke, van een grote schoonheid, wat dit sterke album nog wat beter maakt. Erwin Zijleman

avatar van Vinck
4,0
Heerlijke plaat met een zalige retro 60s sfeer, ga en luister deze beste mensen! Zo weinig stemmen!

Gast
geplaatst: vandaag om 14:31 uur

geplaatst: vandaag om 14:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.