Klaus Schulze - 2001 (1991)

Duitsland

3. Totem (4:25)
  4. Mindphaser (4:52)
  5. Blanche (5:23)
  6. Crystal Lake (7:18)
  7. Ludwig II. von Bayern (5:12)
  8. Weird Caravan (4:59)
  9. Amourage (5:09)
  10. Silent Running (5:35)
  11. Pain (4:28)
  12. En=trance (4:16)
  13. The Beat Planante (4:37)
  14. Miditerranean Pads (5:08)
  15. Percussion Planante (5:49)
avatar van B.Robertson
Deze compilatie maakt ook deel uit van mijn collectie. Deze excerpts heb ik wel eens laten horen aan iemand die nog niet zo bekend was de muziek van Klaus Schulze, voor zover ik dat wel ben is maar de vraag met dat omvangrijke oeuvre van Schulze. De excerpts zijn persoonlijke favorieten van Schulze.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
B.Robertson schreef:
De excerpts zijn persoonlijke favorieten van Schulze.

Als dat zo is, dan is hij zeker zelf niet zo heel erg tevreden geweest over Timewind, toch wel zijn onbetwiste meesterwerk als je het mij vraagt.
Daarentegen staan er wel twee excerpts op van zijn album Miditerranean Pads, wat ik weer vrij raadselachtig vind.

Als compilatie is 2001 best wel in orde, gezien er wel degelijk hoogtepunten op staan van de vele albums die Schulze heeft gemaakt. Maar er ontbreekt muziek van Cyborg en Timewind, twee van zijn meest toonaangevende albums uit de jaren '70. Ook ontbreekt er muziek van het album Body Love Vol. 2, Dune en Dreams. Beetje jammer eigenlijk en zeker een gemiste kans.

Voor de rest is het een redelijke kennismaking met de muziek van Klaus Schulze en is het mooi om te horen hoe de diverse stukken muziek in elkaar overlopen, waardoor er toch een soort geheel ontstaat. En de muziek is over het algemeen ook gewoon goed, ook al hoor je wel duidelijk een kwaliteitsverschil tussen de muziek uit de jaren '70 en '80.

avatar van B.Robertson
Diese CD ist in doppelter Hinsicht eine Premiere: für Klaus Schulze, der, exklusiv für Sie, seine persönlichen Highlights aus seinem umfangreichen Oeuvre ausgewählt und nicht zu einer gewönlichen Best-Of-Kollektion aneinandergereiht, ...

Extract uit het CD boekje, tekst van Albrecht Piltz, KEYBOARDS

Dat is waar ik mijn tekstje op baseerde. De eerste Body Love heb ik nu in mijn top 10 vervangen door Timewind.