Acantha Lang - Beautiful Dreams (2023)

Soul
Label: Magnolia Blue

1. Sugar Woman (3:57)
  2. Come Back Home (4:17)
  3. Beautiful Dreams (4:06)
  4. Eventually (4:31)
  5. He Said / She Said (4:02)
  6. A Word from My Momma (0:15)
  7. Lois Lang (4:49)
  8. River Keep Runnin' (4:06)
  9. It's Gonna Be Alright (4:37)
  10. Carry the Weight (3:57)
  11. Whatever Happened to Our Love? (4:03)
  12. Keep On (5:51)
  13. Ride This Train (5:09)
avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Acantha Lang - Beautiful Dreams - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Acantha Lang - Beautiful Dreams
De meeste soulzangeressen van dit moment combineren invloeden uit de soul van weleer met een flinke dosis R&B en pop, maar Acantha Lang kiest op haar debuutalbum voor een prachtig vintage soulgeluid

Beautiful Dreams, het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante Acantha Lang, krijgt nog niet heel veel aandacht, maar het is echt een uitstekend soulalbum. Het is een soulalbum dat de inspiratie vooral vindt in het verre verleden en dan met name in de hoogtijdagen van de soul zoals die aan het eind van de jaren 60 in het zuiden van de Verenigde Staten werd gemaakt. Acantha Lang heeft haar debuutalbum voorzien van een authentiek en organisch klinkend soulgeluid en ze klinkt ook nog eens als een grote soulzangeres van lang geleden. De meeste soulalbums van dit moment worden gedomineerd door invloeden uit omliggende genres, maar dit authentieke soulalbum is echt veel beter.

Ik noem zo nu en dan mijn tipgevers bij het bespreken van relatief onbekende nieuwe albums en dat zijn meestal Amerikaanse muziekwebsites als Pitchfork en Paste of Britse muziektijdschriften als Mojo en Uncut. De tip om eens te luisteren naar Beautiful Dreams van Acantha Lang kreeg ik echter van het Nederlandse muziektijdschrift OOR, dat zich gelukkig nog steeds weet te handhaven. OOR noemt het debuutalbum van Acantha Lang de meest volwassen, complete en pure soulplaat in lange tijd. Dat is nogal een bewering, maar ik kan hem niet direct weerleggen.

Beautiful Dreams van Acantha Lang klinkt inderdaad anders dan de meeste andere soulalbums van dit moment en sluit meer aan bij de soulmuziek uit het verleden dan bij die uit het heden. Acantha Lang werd geboren in New Orleans, Louisiana, maar verruilde deze muzikale smeltkroes een paar jaar geleden voor New York, waar ze in Harlem haar eerste stappen in de muziek zette. Inmiddels is ze verhuisd naar het Britse Londen, van waaruit ze de wereld probeert te veroveren. Dat is een opmerkelijke keuze, die vooralsnog ook niet lijkt te werken, maar het doet niets af aan de kwaliteit van haar debuutalbum.

Acantha Lang heeft haar thuisbasis momenteel dan misschien in Europa, maar in muzikaal opzicht verblijft ze nog altijd in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Ik kan helaas maar heel weinig informatie vinden over Beautiful Dreams van Acantha Lang en weet dan ook niet wie het album produceerde en welke muzikanten op het album zijn te horen. Het album zou zomaar in Londen kunnen zijn gemaakt, maar Beautiful Dreams klinkt alsof het aan het eind van de jaren 60 werd opgenomen in de Stax Record studio in Memphis, Tennessee, of in de Muscle Shoals Sound Studio in Alabama.

Het debuutalbum van Acantha Lang klinkt als een soulalbum uit vervlogen tijden, maar Beautiful Dreams klinkt geen moment gedateerd. Het album is voorzien van een gloedvol en organisch geluid waarin soulvolle en soms funky gitaarlijnen worden gecombineerd met een broeierig orgel, een subtiel spelende ritmesectie en hier en daar blazers. Het is een geluid dat de gevoelstemperatuur onmiddellijk een paar graden doet stijgen en dat zo aangenaam klinkt dat Acantha Lang vanaf de eerste noten een gewonnen wedstrijd speelt.

De Amerikaanse muzikante citeert nadrukkelijk uit de archieven van de roemruchte Amerikaanse soul labels, maar voegt ook invloeden uit de blues en de funk toe aan haar muziek. In muzikaal opzicht klinkt Beautiful Dreams bijzonder lekker en ook de tijdloze songs spreken stuk voor stuk tot de verbeelding. Het is echter de zang op het debuutalbum van Acantha Lang die de meeste indruk maakt.

De Amerikaanse muzikante beschikt over een soepele en warme soulstem, die een album lang herinnert aan de groten in het genre. Het is een stem met ongelooflijk veel power, maar in tegenstelling tot de meeste jonge soulzangeressen van het moment beheerst Acantha Lang de kunst van het doseren, wat haar zang zoveel aangenamer maakt dan die van al die schreeuwerige soulzangeressen van het moment.

Beautiful Dreams is keer op keer een feestje, maar dit is ook een ontzettend knap gemaakt album, dat inderdaad best de meest volwassen, complete en pure soulplaat in lange tijd mag worden genoemd. Dat heeft OOR echt heel goed gehoord. Nu de rest van de liefhebbers van dit soort soulmuziek nog. Erwin Zijleman

avatar van Minneapolis
Mooie recensie Erwinz.
Op de valreep van '23 mogen "ontdekken" en bij deze nomineer ik het album voor het meest over het hoofd geziene (soul)plaat van dat jaar. Traditioneel maar fris.
Liefhebbers van Sharon Jones zullen dit wel kunnen waarderen, maar ook het zuidelijke (soul/funk maar ook blues invloed) is terug te horen in de plaat.
Misschien iets voor Reijersen,west, Edgar18, Kronos, vinylbeleving, jeroentjuhh, Mark17, aERodynamIC?

Geen uitgebreide beschrijving van mijn kant, maar 2 luie linkjes die volgens mij goed weergeven wat ze te bieden heeft (waarbij de eerste meer focust op haar zang en de tweede is meer uptempo met blazers zoals ze tegenwoordig veel te weinig te horen zijn).

Sugar Woman
He said / she said

avatar van vinylbeleving
Thanks voor de tip Minneapolis
Inderdaad totaal over het hoofd gezien in 2023, maar dit klinkt als een mooi gemaakt organisch soul album. Niet opzienbarend of heel indrukwekkend, gewoon fijn voor zo nu en dan op de achtergrond.

Ik heb momenteel juist een voorkeur voor iets meer eigenzinnige muzikanten, die het verleden minder opzichtig kopiëren, maar hier wel duidelijk hun inspiratie vandaan halen. Ik noem een Sampha, die met zijn nieuwe album duidelijk geïnspireerd is door Stevie Wonder's synth klanken en piano akkoorden, maar hier ook een hedendaagse eigen
draai aan geeft. Mijns inziens een stuk spannender.

vinylbeleving schreef:

Grappig, ik vind juist dat op dit album wel wat meer uit het verleden 'gekopieerd' had mogen worden. Sommige songs vind ik iets te 'smooth' klinken. En de productie als geheel vind ik wat te glad/te modern R&B. Juist als er wat meer klassieke soul-accenten waren gelegd, had ik dit album nog beter gevonden.

avatar van Reijersen
Mijn eerste associatie bij het beluisteren van dit van Acantha Lang is die van Beverley Knight's Music City Soul. Dat is een uitstekende plaat van Knight en dit van Lang ligt qua aanpak in dat verlengde. Noem het soort van meer gelikte aanpak van de vintage soul onder aanvoering van uitstekende vocalen. Acantha Lang beschikt over een volwassen, buigbare stem die met gemakt demeer bluesy evenals de meer poppy kant van de soulmuziek met gemak aan kan. Qua stijlen is dit album zeer afwisselend te noemen. De ene keer rustig, dan juist weer wat meer energie. Muzikaal dus gestoeld in de vintage soul, maar wel op een moderne manier aangemaakt. Dat zorgt een paar geliktheid die past bij de stem en de aanpak van de songs. Een soort van niet té gelikte geliktheid. Oké, misschien mag er soms wat meer een randje op zitten. En dat randje is er soms ook wel, maar kijkend naar het album als geheel wellicht net wat te weinig.