Masaa - Beit (2023)

2. Beit (5:19)
  3. Mantra (5:20)
  4. Racines (3:09)
  5. Zeryab (3:47)
  6. Secret of the Wings (4:28)
  7. Flowers (2:13)
  8. Return (5:19)
  9. Sukuni (5:46)
  10. La Resistance (3:07)
  11. Abun Rahal (3:21)
  12. Lotus (2:59)
  13. Tout Ce Qui Nous Reste (2:52)
  14. Freedom Dance (4:10)
Mssr Renard
Zowel de genre-aanduiding Jazz als Wereld dekt de lading niet. Dit is intense, genre-overstijgende muziek. De zang is fenomenaal goed en het is niet voor niets dat de band al meerdere prijzen heeft gewonnen. De fusie van zoveel stijlen en invloeden maken van deze muziek een totaal nieuwe unieke stijl.

Ik hoor invloeden uit midden-oosterse muziek, flamenco, jazz, zelfs rock. De teksten zijn in het arabisch, frans en libanees (op andere platen ook duits en engels).

De muziek word gemaakt door drie muzikanten (doubleneck-gitaar, trompet/fluegelhorn en drums/percussie) hier en daar opgesierd door een strijkersensemble.

Het geluid is zeer open en warm. Het is dynamisch en emotioneel. Als deze plaat niet de plaat van het jaar wordt, dan moet er nog echt iets heel bijzonders uitkomen. Ik draai deze nu non-stop en wordt bij elke luisterbeurt weer ontroerd en verrast. Met name de zang van Rabih Lahoud is adembenemend goed. Zoveel kracht en souplesse, geheel toonvast en een bereik van meerdere octaven. Doordat ik de teksten niet versta, wordt ik ook niet afgeleid en kan ik mij volledig focussen op de stem als instrument. Subliem!

Een ijzersterke plaat van een ijzersterke band, waarvan geen tweede is.

Mssr Renard schreef:
Zowel de genre-aanduiding Jazz als Wereld dekt de lading niet. Dit is intense, genre-overstijgende muziek. De zang is fenomenaal goed en het is niet voor niets dat de band al meerdere prijzen heeft gewonnen. Een ijzersterke plaat van een ijzersterke band, waarvan geen tweede is.

Je maakt me toch wel erg nieuwsgierig… Het is inderdaad erg fraai. Ik luister nu naar Mantra, prachtig en vocaal zeer sterk. Hier is niks mis mee.

vivalamusica schreef:

De band is al meer dan 10 jaar bezig, heeft meerdere albums uit, en is in Duitsland best wel groot (https://de.wikipedia.org/wiki/Masaa), maar hier aardig onbekend.

Als je echt even los wil gaan, klik dan even La Resistance aan. Ik heb hierboven alle (officiele) video's toegevoegd.

Mssr Renard schreef:

Zonder zang was de band al gaaf, maar de zang tilt de muziek wel echt naar ongekende hoogten. Ik kan serieus niet een zanger bedenken die ik zo goed vind als Lahoud..

Ik ken de maatstaven niet voor goede zang maar het komt zeer gedreven en geïnspireerd over. De zanger is mogelijk in de Libanon waar hij vandaan komt opgegroeid met Fairuz, het zangwonder voor velen een voorbeeld.

Mssr Renard
Ik heb helemaal geen idee wat een goede zanger maakt. Ik let eigenlijk nooit op zang. Maar ik weet wel dat heel veel zang mij totaal niet raakt. Ik vind zang meer een extraatje bij gave muziek. Vaak hoef ik niet eens zang.

Daarom was ik gelijk zo overdonderd, want deze band en met name dus de zang raakt me wel direct. Dan is het voor mij wel echt bijzonder.

avatar van vivalamusica
Dit heeft een hoog 'vrije geluiden' gehalte, muziek zonder opsmuk of geproduceerde verfraaiing (wat het wel wat ‘toegankelijker’ had kunnen maken....) De fijnste nummers die er voor mij voorlopig uitspringen zijn ... waar de zang iets minder nadrukkelijk is en wat meer opgaat in het geheel. Mantra, Secret of Wings, het grappige Sukuni, maar de gepassioneerde zang in Freedom Dance is toch ook weer bijzonder fraai.

avatar van koosknook
Bijzonder stukje (wereld)muziek. Ga ik zeker vaker beluisteren...